I kvasi­politikkens verden

Meningsmåling fra Opinion, presentert i Aftenposten torsdag, gir Ap en oppslutning på 39 prosent. Høyre går tilbake 1,6 prosent til 25,9 prosent, og med Frps tilbakegang på 0,5 prosent ender de opp på 13,8 prosent.

Den viktigste politiske saken på VGs nettside samme dag er at «Siv åpner for å ta Ernas jobb». Bakgrunnen er at VG ville markere regjeringens ett års-dag ved å invitere Siv Jensen og Erna Solberg til en barnehage for å feire sammen med noen ettåringer. Den gikk ikke de to partilederne med på. De endte opp på en byggeplass i nærheten av Operaen med blå ballonger, blå vernehjelm og en knallblå bløtkake med ett lys. Det ble et morsomt bilde.

Slik starter artikkelen:

For første gang røper Siv Jensen at det ikke er opplagt at Frp vil stille seg bak Erna Solberg som statsminister i 2017.

Den jobben vurderer hun nemlig å gå for selv.

– Jeg utelukker det absolutt ikke. Jeg tror i så fall ikke Erna vil bli spesielt overrasket over å få konkurranse. Det er – og skal være – konkurranse i norsk politikk, sier Frp-lederen.

Hva er det som går av Siv Jensen? Frp har 13,8 prosent av stemmene, Høyre har 12 prosent større oppslutning og Frp representerer en ytterfløy i norsk politikk. Tre år før valget tar hun til orde for å utfordre Erna Solberg som statsminister. Situasjonen og tidspunktet for å lansere seg selv i en slik posisjon kunne ikke vært dårligere. Dette er dømmekraft til stryk.

Høy på seg selv

En mulig forklaring er at Siv Jensen for tiden er i en slags budsjettrus og ganske høy på seg selv. Flere av hennes uttalelser vitner om stor selvsikkerhet og et forsøk på å definere en virkelighet andre ikke har tilgang til. Det kuttes for eksempel ganske friskt i sosiale ytelser i budsjettet hun har lagt fram. Siv Jensen fremstiller det nærmest som om budsjettet har en styrket sosial profil. Både Ap, Venstre, KrF, Sp, SV og Miljøpartiet De Grønne er av en helt annen oppfatning og vil sørge for store endringer for å gi budsjettet en bedre sosial profil.

Det er mulig Frp-ere landet over synes det er stas å ha en partileder som er «så tøff» at hun utfordrer Erna Solberg. Det er som om vi merker en eim av den sikkerheten og selvtilfredsheten som preget Siv Jensen der hun hylte ut «Morna Jens» til sine tilhengere valgnatten. Utenforstående undret seg, for å si det mildt. TV-seerne fikk litt av den følelsen en kan få dersom en forvirrer seg inn på et møte i en pinsemenighet der tungetalen bølger gjennom forsamlingen.

Mest sannsynlig har ikke Siv Jensen mistet dømmekraft etter et år sammen med tallknuserne og de nøkterne økonomene i Finansdepartementet. Det var neppe meningen at hun skulle lansere seg selv som statsminister nå. Det bare ble slik. VG stilte en type «har du sluttet å slå din kone»-spørsmål. Det blir galt om en sier ja, enda verre er det om en svarer nei. Det tar seg heller ikke godt ut å svare «ingen kommentar» eller «det har du ikke noe med».

VG skriver følgende:

– Stiller Frp seg fullt og helt bak Erna, eller går du i 2017 til valg som Frps statsministerkandidat, Siv?

– Ehm. Det har ikke Fremskrittspartiet diskutert. Nå tror jeg vi … (lang pause) … har hatt mer enn nok med at vi faktisk har sittet i regjering i et år nå, og med å gjøre alt vi har sagt vi skal gjøre. Det er det vi bruker energien vår på. Så får vi diskutere strategien inn mot neste stortingsvalg når vi kommer dit.

– Utelukker du at du er statsministerkandidat i 2017?

– Nei, jeg utelukker det absolutt ikke. Men det er et spørsmål vi ikke har tatt stilling til i Fremskrittspartiet ennå. Jeg tror i så fall ikke Erna vil bli spesielt overrasket over å få konkurranse. Det er – og skal være – konkurranse i norsk politikk.

Siv Jensen må kommentere en ikke-sak. Hadde hun svart nei, ville noen i partiet sagt hun gir seg for lett. Hadde hun svart et klart ja, ville det bli oppfattet som misnøye med Erna Solberg. Derfor svarer hun «utelukker det absolutt ikke».

VG mener da at de har grunnlag for å skrive at Siv Jensen vurderer å utfordre Erna Solberg.

Medieskapt virkelighet

Dette er ikke et utspill fra Siv Jensen. Det er VG som produserer kvasipolitikk fordi de trenger en nyhet i forbindelse med at regjeringen feirer ett år. Det er en medieskapt virkelighet vi inviteres inn i. Siv Jensen synes ikke hun kan annet ennå være med på spillet og leke litt «VG-politikk».

En slik nyhet ga sikkert mange klikk på VG-nett. Da VG-ledelsen fornøyd. Problemet er bare at det ikke har noe med virkeligheten å gjøre.

Neste gang kan de spørre Erna Solberg om hun utelukker at hun kan overta etter Jens Stoltenberg som generalsekretær i Nato. Da kan hun jo svare at hun absolutt ikke vil utelukke det og smile over oppslaget om at «Erna vil ta over NATO etter Jens».

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *