Anundsen seiler videre

Anders Anundsen har ikke lurt Stortinget, men KrF og Venstre har gode grunner for å gi ham strykkarakter som samarbeidspartner. Om frustrasjonen er aldri så stor, kommer Erna Solberg og Siv Jensen til å sørge for at Anundsen får seile videre.

Kontrollkomiteen i Stortinget kan ikke erklære mistillit til en statsråd fordi underliggende etater ikke forstår bæret av den politikken han vil føre. De skal ta stilling til om en statsråd har brutt regler, unnlatt å informere eller sagt noe som ikke er sant i Stortinget. Den slags synder har ikke Anders Anundsen begått. Han har tilstrekkelig med halmstrå til at han kommer seg velberget seg gjennom det opprøret striden rundt utsendelse av asylbarn har skapt. Det som redder Anundsen, er at han har gjort en endring i tildelingsbrevet og følgelig kan si at han har fulgt opp avtalen med KrF og Venstre. Når barn som har vært lenge i landet ikke skal prioriteres med hensyn til utsendelse, er det en viktig politikkendring, kan Anundsen si – og det har han rett i. Problemet er at politiet og asylmyndighetene ikke har fått det med seg. Selvsagt har de fått med seg at KrF og Venstre vil at færre barn som har vært i landet lenge, skal sendes ut. Men hva betyr det i praksis? Politiet og utlendingsmyndighetene jobber ikke ut fra politiske signaler, men lover og kriterier. Det var først seint på høsten i fjor KrF og Venstre ble enige med regjeringen om regler for den politikkendringen Anundsen mener han varslet med tildelingsbrevet for 2014.

Høyres mann i justiskomiteen, Michael Tetzschner, har alt konkludert med at det ikke er grunnlag for den sterke kritikken som er rettet mot justisministeren. Det må oppfattes som en klar melding til Venstre og KrF om at det ikke er aktuelt med noe mistillit mot Anundsen

Hvem som ble sendt ut, har ikke Anundsen vært nevneverdig opptatt av. Hans anliggende har vært at politiet nådde målet. Det ville ikke ta seg ut, for å si det mildt, at en justisminister fra Frp, sviktet på dette området. KrF og Vestre har grunn til å være frustrert og skuffet over at Anundsen kun har latt humla suse når det gjelder hvem som er blitt sendt ut. Dette er imidlertid snøen som falt i fjor. Siden den tid har de fått KrF og Venstre med på en avtale de alle kan leve med.

Frustrasjonene over regjeringens politikk er stor i KrF og Venstre. Det topper seg i misnøye med Anders Anundsen. Høyres mann i justiskomiteen, Michael Tetzschner, har alt konkludert med at det ikke er grunnlag for den sterke kritikken som er rettet mot justisministeren. Det må oppfattes som en klar melding til Venstre og KrF om at det ikke er aktuelt med noe mistillit mot Anundsen. Det vil bli oppfattet som en mistillit mot regjeringen.

Mistet tålmodigheten

Erna Solberg og Siv Jensen liker nok dårlig at lokale representanter både fra KrF og Venstre forlanger at Anundsen må gå av. Når Venstre og KrF kjører hardt i saker som skal behandles i Stortinget, er det en legitim politisk kamp. Når storslegga brukes mot en statsråd etter at en høring er unnagjort, bidrar det til å svekke det samarbeidet regjeringen bygger på. Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier rett ut til Klassekampen i dag at Frp har mistet tålmodigheten med støttepartiene.

– Hvis Venstre fortsetter å herje på denne måten, blir ikke denne regjeringen sittende stort lenger, sier Tybring-Gjedde. Dette er ikke et budskap fra Siv Jensen. Det er et uttrykk for hvor dårlig samarbeidsklimaet er blitt.

Anders Anundsen har skaffet Erna Solberg et problem. Hun kan ikke løse problemet med å skrifte ham ut. Det betyr at den ubalanse i samarbeidsrelasjonen mellom regjeringen og KrF og Venstre som har oppstått, må gjenopprettes politisk. De fant fram til en felles løsning i klimapolitikken. De bør klare det når det gjelder organisering av politiet, kommunereformen og endringer i Arbeidsmiljøloven, for å nevne noen av de store de sakene som ligger i løypa de nærmeste månedene. Men Erna Solberg vil oppleve at Venstre blir særdeles vanskelige å ha med å gjøre når det gjelder oljeaktivitet i Barentshavet, og KrF kommer til å bruke tunge våpen mot regjeringen dersom de ikke dropper frisleppet når det gjelder søndagshandel.

Anders Anundsen har bidratt til å svekke lysten, særlig i KrF, til å være støtteparti for regjeringen. Erna Solberg må gi dem en seier for å skape bedre stemning og for at de skal se nytten av å holde seg til henne framfor å satse på Jonas Gahr Støre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *