Dropp taxfree

Det er fristende for Ap å få stortingsflertallet med seg på å tvinge regjeringen til å avvikle en ordning de er for. Det er på tide å droppe taxfree. Det finnes ikke holdbare argumenter for at staten skal subsidiere dem som reiser utenlands i form av billig sprit.

Høyre og Frp er alene på Stortinget om å forsvare dagens ordning med at de som reiser utenlands kan få kjøpt billig sprit og vin. Frp fikk med seg Høyre på å øke kvotene for vin og sprit. Det ble solgt inn som en bevis på at «folket får det de vil ha» med Frp i regjering.

KrF er imot fordi de er for en restriktiv alkoholpolitikk. Venstre er imot fordi ordningen stimulerer til økt reiseaktivitet. Det er så pass mye å vinne på å kjøpe full kvote at det langt på vei dekker en billig flybillett. Venstre ser ingen grunn til å gi skattelette i form av billig sprit til dem som reiser utenlands. De vil ha miljøavgifter på flyreiser.

1,2 milliarder i utbytte

I dag er det Travel Retail Norge, som er eid av den tyske taxfreegiganten Heinemann (50 pst) og investorer, som står for salget ved de største flyplassene. De omsetter for 4,5 milliarder kroner og eierne har tatt ut et utbytte på 1.2 milliarder.

Politikerne har diskutert om Vinmonopolet burde hatt ansvaret for alkoholsalget. Det har de ikke klart å samle seg om. Travel Retail Norge og Avinor, som eier flyplassene og får god provisjon av omsetningen, har begge interesse av å få de reisende til å handle mest mulig. Men debatten om Vinmonopolet skulle overta, førte til at det er blitt enklere for folk å komme seg ut av flyet uten å måtte ta seg fram mellom alle vinflaskene.

Hele ordningen er en anakronisme. Ingen andre europeisk land har en taxfree-ordning som Norge

Det ligger an til kamp om denne saken på Aps landsmøte i april. Aps fraksjonsleder i helsekomiteen på Stortinget, Tove Karoline Knudsen, sier til Dagens Næringsliv at hun vil avvikle hele ordningen.

–        Det er ikke rettferdig at utenlandsreisende skal få kjøpt billigere alkohol enn andre som ikke reiser til utlandet. Hele ordningen er en anakronisme. Ingen andre europeisk land har en taxfree-ordning som Norge, sier hun.

Dermed er det meste sagt. Det er en meningsløs ordning.

Lavere priser

Det er blitt tatt til orde for når taxfree-ordningen blir avviklet og en større del av salget vil skje via Vinmonopolet, bør det være grunnlag for å senke prisene på alkohol. Hvor stor avgiften bør være på alkohol er en annen debatt.

Det er fristende for Ap å gå inn for å avvikle taxfree-ordningen. Å tvinge en regjering til å gjøre det stikk motsatte av det de mener, er alltid virkningsfullt. For Frp blir det pinlig å måtte se en av sine «store saker» gå fløyten.

Men deler av LO seiler opp som den billige spritens forsvarere. Norsk Tjenestemannslag har kommet til at taxfree-ordningen bør bestå fordi statene eget selskap, Avinor, tjener så godt på dette salget. Hvis Avinor går glipp av disse inntektene, frykter de at flere småflyplasser blir lagt ned. Dermed går arbeidsplasser tapt.

Dette argumentet holder ikke. Man kan ikke bruke overskudd på taxfreesalg til å subsidiere ulønnsomme flyplasser. Hvis det ikke er trafikkmessig grunnlag for å opprettholde en flyplass, må staten på selvstendig grunnlag vurdere om det blir for stor ulempe for befolkningen om den blir lagt ned. Det er den samme vurderingen som må gjøres med postombæring på lørdag for eksempel.

Det er på tide politikerne rydder opp i en ordning som tiden har løpt ifra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *