Kasino-Anundsen

Opposisjonen tror ikke på ramme alvor at Anders Anundsen, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide er så bortblåste at de forhandler om at Anundsen skal hente hjem 80 asylbarn mot at KrF og Venstre skal ta på ham med silkehansker mens de rødgrønne forlanger mistillit. Det er som på teateret, det skal spilles hele tiden.

Anders Anundsen er en dreven politiker og ekspert på kontroll og konstitusjon. Det ble han som leder av Stortingets kontroll – og konstitusjonskomité i forrige periode. Den rollens spilte han klin likt som Martin Kolberg spiller rollen nå. Og vi snakker virkelig om spill. Realiteten i det man diskuterer er underordnet. Poenget er å ramme en politisk motstander – og da bruker man det man får tak i.

Når det gjelder Anders Anundsen som justisminister er det mye man kan ta tak i. Det har da også kontrollkomiteen gjort.  Og enden på visa ble som forventet. Opposisjonen vil fremme mistillit. Regjeringen og deres støttepartier går for tillit. Venstre og KrF kommer imidlertid med kritikk. Det skulle bare mangle. Anders Anundsen har håndtert saken elendig.

Spinndoktorene

Det kan kokes ubegrenset med suppe på en spiker. Etter at det ble klart at det ikke er flertall for mistillit mot Anundsen, gikk opposisjonens spinndoktorer igang i kompaniskap med Dagsavisen. I går kunne avisen fortelle, med henvisning til anonyme kilder, at Anundsen skulle ha sagt seg villig til å hente hjem asylbarn mot at KrF og Venstre droppet mistillit og nedtonet kritikken mot ham.

Opposisjonen lå klar i startgropa.  SV og Sp varslet at Anders Anundsen kan bli innkalt til en ekstra høring for å forklare seg. Det skal altså for tiden ikke mer til enn en løst rykte. En anonym kilde og teateret er igang. Når listen ligger så lavt kan det bli tett med forestillinger framover.

Det kan selvsagt ikke fullstendig utelukkes at en politisk rev som Anders Anundsen plutselig glemmer alle sine politiske revestreker og lar uforstanden sige inn over sinn og tanke. Tanken om å redde sitt eget skinn ved å hente hjem 80 asylbarn, kunne en politisk novise ha kommet med, ikke en tidligere leder av kontrollkomiteen, med mindre han er blitt akutt angrepet av komplett uforstand.

«Når opposisjonen kommer til sans og samling, vil de forstå at Stortinget ikke kan basere seg på anonyme kilder. Her har de dessuten en kilde som vet hva han snakker om og som ikke mumler i krokene»

På lederplass tror Dagsavisen i dag fullt og fast på sitt eget spinn. Anders Anundsen har foretatt en forkastelig kobling, heter det.

Anundsen har ikke fryktet at KrF og Venstre ikke ville reise mistillit mot ham etter at Erna Solberg gjorde det klart at han er en dyktig minister og at hun har full tillit til ham. KrF og Venstre lot som om de vurderte det på ramme alvor. Men det ville vært meningsløst å felle regjeringen på en slik sak.

Frustrasjon i KrF

Det er sterk frustrasjon i KrF over at det tok så lang tid før politikken i forhold til asylbarna ble lagt om slik det var enighet om. Knut Arild Hareide har forklart at KrF ikke har tradisjon for å hive seg på mistillitsforslag, særlig ikke når en statsråd har beklaget overfor Stortinget, slik Anundsen har gjort. KrF og Venstre er dessuten blitt enige med regjeringen om nye regler for asylbarn. Uenigheten dreier seg om disse reglene skal få tilbakevirkende kraft. Det ville vært en gedigen seier for KrF og Venstre, og et enda større ydmykende nederlag for Frp. I dag sier Carl I Hagen at Frp bør gå ut av regjeringen dersom Erna Solberg vil la KrF og Venstre vinne i denne saken.

Det blir ikke en ny kontrollhøring. Når opposisjonen kommer til sans og samling, vil de forstå at Stortinget ikke kan basere seg på anonyme kilder. De har dessuten en annen kilde som vet hva han snakker om og som ikke mumler i krokene. Knut Arild Hareide sier til Dagens Næringsliv i dag at han «gjerne vil understreke at han ikke har diskutert et slik forslag med Anundsen direkte» og at han hele tiden har vært opptatt av å skille mellom kritikken mot Anundsen og spørsmålet om hente tilbake asylbarn.

Anundsen har neppe hatt separate møter med Trine Skei Grande. Dagsavisen tar altså feil. Eller feil og feil. De er aktører i et spill. Hareide vil ha politiske resultater for asylbarna. Det spørs om han kan oppnå mer enn det han har oppnådd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *