Over og ut for Sandberg

Når Per Sandberg tar plass i de useriøses og perspektivforvirredes rekker, trenger ikke Knut Arild Hareide bruke mer tid på ham. Det er mer å hente på å få Siv Jensen til å distansere seg fra sin nestleder når det gjelder politisk innhold og kreve en kursjustering fra Erna Solberg.

En sjelden gang kan en politiker tillate seg å stige ut av den saklige debatten og irettesette sin motdebattant, som en far kan irettesetter sin sønn for å gjøre noe han ikke har lov til. Det var det som skjedde i Dagsnytt 18 i går. Knut Arild Hareide satte debatten i et annet modus ved å bryte Per Sandberg av og be ham om å roe seg. Det kom overraskende på Sandberg. Han var ikke forberedt på å stå skolerett for Hareide på etiske premisser.

Utgangspunktet var at Per Sandberg reagerte på hvordan blant annet KrF-ere kommenterte hans utspill i Klassekampen om at det multikulturelle samfunn hadde spilt falitt. Han ble kritisert for at han ødela for innvandrere ved å definere dem utenfor og gjøre dem til en problem for samfunnet.

Det var da Sandberg presterte å si følgende til NRK:

«KrF har et meget stort ansvar for at tusenvis av unge mennesker født og oppvokst i Norge lever i frykt for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. KrF har et enormt ansvar for at vi rekrutterer titalls unge mennesker som er født og oppvokst i Norge og reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner. Driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det KrF som har ønsket og resultatet ser vi i dag».

Dette er ikke en impulsuttalelse fra Sandberg. Han visste det ville bli reaksjoner på oppslaget i Klassekampen. Han mente han kunne gå så langt, og han hadde bestemt seg for at det er KrF kjøret skal settes inn mot. Venstre har han ikke gitt opp på samme måte.

Å uttale seg som Sandberg gjør, er ikke en seriøs politiker verdig. Vel har han fått rollen å spille løs kanon og sikre at Frp fortsatt opprettholder et visst populistpreg selv etter at de sitter med ansvaret i en regjering. Det kan vel være Per Sandberg selv i en klart øyeblikk ser at han plasserer seg selv på et lavmål han ikke kan forsvare, ved å hevde at KrF ønsker seg en politikk som fører til massakre av barn og kvinner. Det kan være han forsto selv at han måtte beklage det han sa. Det er mye som kan bli klarere i ettertankens lys.

Sandberg surrer av gårde på gammel vane og på grunnlag av den posisjonen han gjennom år har bygget seg i partiet. Men Frp- statsrådene er nok blant dem som synes det er pinlig at de har en nestleder som ikke dyktigere enn Sandberg er til å kjøre fram Frps politikk.

Sandberg ødelegger for Frp og regjeringen med å gå over streken for hva som er akseptabelt

Verdiløs beklagelse

Sandberg trodde det holdt med å sende ut en beklagelse. Hareides irettesettelse av Sandberg har gjort hans beklagelse relativ verdiløs. Sandberg ødelegger for Frp og regjeringen med å gå over streken for hva som er akseptabelt. KrF-politikere bør ikke bruke mer tid på Sandberg.  Det er strategisk riktig og nødvendig for at KrF skal beholde sin selvrespekt å forlange at Siv Jensen rydder opp.

– I tiden som kommer må Siv Jensen vise veldig klart at hun tar avstand fra den linjen nestlederen hennes Per Sandberg har lagt seg på, ellers blir det vanskelig for KrF å støtte regjeringen, sier Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Språkbruken er diplomatisk, men innholdet er en beinhard realitet. Fra nå av forlanger Hareide og regjeringen og Siv Jensen ikke foretar seg noe som helst på innvandringsområdet som ikke KrF er med på.

På innvandringspolitikkens område har KrF og Venstre fått nok. Det er ikke bare Per Sandberg det handler om. KrF rasler fortsatt med mistillitssablene for Anders Anundsen. De får nok flere svar, men de blir ikke fornøyd. Det hjelper ikke. Erna Solberg har alt konkludert med at hun har tillit til Anundsen. Det må KrF innrette seg etter. Anundsen halvhjertethet når det gjelder tempo for en ny politikk når det gjelder utsendelse av asylbarn, er ikke er god nok sak for KrF til å lage regjeringskrise på.

De kommer nok over Per Sandbergs meningsløse utspill i KrF. Verre er det at frustrasjonen i KrF er blitt så pass stor at KrF kan komme til å kreve at regjeringen dropper liberaliseringen av søndagshandelen for å gi Erna Solberg fred fram til de neste budsjettforhandlingene. I denne saken har KrF det meste av landet på sin side. En bedre sak for å marker styrke kan neppe KrF få.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *