Skjerpet verdikamp – økt spenning

Å snakke om at vi er på vei inn i en ­sivilisasjonskrig er å ta for sterkt i. Men vi går en skjerpet verdikamp i møte. Det er ikke til å unngå at spenninger og konflikter øker i et multikulturelt samfunn hvor mange ikke ønsker å forplikte seg på storsamfunnets holdninger og verdier.

Per Sandberg, nesteleder i Frp, sier til Klassekampen at de flerkulturelle samfunn har spilt falitt. Den plata har Frp spilt flere ganger tidligere. Intet er nytt under solen. Carl I. Hagens variant av det samme budskapet er at det skjer en snikislamisering av samfunnet. En periode etter 22. juli 2011 var «snikislamisering» et begrep Siv Jensen og andre Frpere ikke brukte. Men etter hvert kom det i bruk igjen. Hagen bruker det nå i forbindelse med at sterke krefter vil fjerne Max Hermansen som lærer i Oslo-skolen fordi han er leder for Pegida.

Vi er tilbake i retorikken før 22. juli 2011. Anders Behring Breiviks massive terror har ikke bidratt til å endre verken holdninger eller retorikk. Nå er det ikke de høyreekstreme som er i fokus, men de voldelige islamistene.

Et stykke på vei har Sandberg rett. Vi lykkes ikke med å integrere ikke-vestlige innvandrere. Det har skjedd en aldri så liten folkevandring av etniske nordmenn fra Groruddalen i Oslo. Ved 17 skoler i Oslo utgjør elever med innvandrerbakgrunn mer enn 75 prosent av elevene og ved syv skoler har over 90 prosent av elevene innvandrerbakgrunn. Dette kan illustrere det vi ser i land etter land; politikerne mister styringen over utviklingen når innvandringen en høy. Har man sagt A, burde en si B. Antallet på asylmottak som venter på å få bosette seg i en kommune, øker på. Oslo bør ikke bosette flere innvandrere, og de kan ikke bo i årevis på asylmottak. Hvis ikke kommunene stiller opp, bør tvangsmidler tas i bruk.

Men Sandberg vil neppe tvinge kommunene. Han vil «tvinge» innvandrerne til på «bli norske». Det er ikke enkelt. Mange innvandrer ønsker ikke å bli norske. De ønsker å bo i Norge, men bevare sin identitet og tradisjon.

I regjeringserklæringen heter det at «innvandringen er en «kilde til mangfold, nye impulser og kulturell utveksling». Det er slik det politiske flertallet vil at vi skal se på innvandringen fortsatt. Tanken om det positive flerkulturelle samfunn er i ferd med å bli forlatt i land etter land i Europa. Ganske enkelt fordi en ser hvor sterke spenninger det oppstår i byer der innvandringen er såpass høy at man ikke makter å få til integrering i praksis.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og politikere i Danmark har vært meget påpasselig med ikke å gi næring til hat og motstand mot muslimer etter terrorangrepet sist helg. De ser seg ikke tjent med å nøre opp under de kreftene som åpent snakker om en sivilisasjonskrig. Det vil ytterligere øke spenningene i samfunnet.

Danske verdier

Jyllands-posten mener tiden er inn til å rette et kritisk blikk mot «masseinnvandringen» og de verdier og holdninger som preger de muslimske miljøene. Det er som å høre Per Sandberg.

–  Nå handler det om på verne om danske verdier og være klar til å ta den kamp som påtvinges oss av radikale krefter. Det er en slags krig i gang i Europa. Det er en krig om kultur og verdier, men det er også en slags religionskrig … Tross europeisk statsborgerskap og selv om de er født og oppvokst i Europa, så er de aldri kulturelt og verdimessig ankommet til Europa», skriver avisen på lederplass.

Når en toneangivende avis som Jyllandsposten går så langt i sin kritikk av muslimske miljøer og muslimske holdninger, er det er varsel om et skjerpet debattklima. Avisen er alt blitt beskylt for å fremme rasistiske holdninger. Det er de forberedt på. Debatten de inviterer til, kommer og den vil bidra til å skjerpe motsetninger i samfunnet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt advarer mot stigmatisering og å gjøre situasjonen i Danmark til en kamp mot muslimene. Kåre Willoch maner forsoning og forståelse og advarer mot at det skapes vrangforestillinger om andre religioner.

Det er sant så langt det rekker. Samtidig må det ikke underslås at de verdier og holdninger som preger Vesten ikke har rot i en muslimsk tradisjon, men i en kristen, jødisk kulturtradisjon i kombinasjon med gresk filosofi. Islam og kristen tro har felles røtter, men de er svært ulike religioner. Jyllandsposten poeng er at det er verdiene knyttet til den vestlige kulturtradisjon som skal ha forrang.

Det er det mange muslimer som ikke vil være med på. De vil ikke tilpasser seg dansk kultur. Her ligger kimen til økte spenninger og en skjerpet verdikamp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *