Alle mot Siv Jensen

Det er like unormalt at opposisjonen tvinger regjeringen til å føre en politikk regjeringen er imot som at finansministeren argumenterer mot den politikken regjeringen har gått med på å føre. Siv Jensen provoserer og tjener på at «alle andre» protesterer.

Ap, Venstre og KrF presset regjeringen til noe de ikke ville, å ta imot 8000 syriske flytninger de nærmeste to, tre årene. Nå er dette regjeringens politikk, sier Erna Solberg. Kommunene er blitt bedt om å ta imot flere flytninger og melde inn hvor mange flere de kan bosette. Inkluderingsminister Solveig Horne understreker at hennes departement gjør det de kan for å iverksette Stortingets vedtak. Støtten kommunene får for å motta flytninger, er dessuten økt. Slik sett burde forholdene ligge godt til rette. Problemet er å skaffe nok boliger, arbeidsmarkedet er blitt vanskeligere og kommuneøkonomien strammere.

Da Siv Jensen åpnet Frps valgkamp i Ålesund i helgen, sa hun rett ut at kommune burde si nei til å ta i mot flere kvoteflyktninger fra Syria.

Opp til kommunene

– Det er opp til kommunene å gjennomføre dette. Mange har uttrykt at dette er en utfordring. Jo flere kommuner som sier nei til å bosette, jo større mulighet er det for at denne avtalen ikke kan gjennomføres, utdypet Siv Jensen til TV 2.

SV-leder Audun Lysbakken var først ute med å kalle det «ren sabotasje av egen statsminister» og hevdet Jensen undergravede autoriteten til Erna Solberg.

– Jeg kan ikke huske sist en finansminister noensinne ba noen sabotere et stortingsvedtak som egen regjering har ansvaret for å utføre, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Jensen saboterer solidariteten stortingsvedtaket uttrykker overfor flyktninger fra Syria.

– Det er viktig å få avklart om Solveig Horne med dette er avsatt som ansvarlig statsråd og om regjeringen likevel ikke vil gjennomføre Stortingets vedtak, sier hun.

Erna Solberg tar det hele med stoisk ro.

– Jeg forsikrer at regjeringen følger opp Syria-avtalen og oppmuntrer norske kommuner til å delta i det viktige arbeidet med å bosette og integrere flyktninger fra Syria. Denne dugnaden skal vi få til, sier Solberg til NTB, men understreker at Siv Jensen har rett til på fronte Frps egen politikk i valgkampen.

Siv Jensen befinner seg i trygt plassert politikkens verden. Her bør det være stor romslighet, og professorer bør ikke løpe rundt og oppdra politikerne i statsskikk

Frp er ikke med på avtalen om å ta imot 8000 kvoteflyktninger Syria i tillegg til de vanlige asylsøkerne som kommer. Siv Jensen er både partileder og finansminister. Når hun åpner partiets valgkamp, er ingen i tvil om hvilken hatt hun har på seg. Da må hun kunne tale tydelig om Frps politikk. Og den går altså ut på å motarbeide et vedtak regjeringen har fattet, ikke på den måten at det ikke skal iverksettes, men at færre enn 8000 fra Syria skal komme til landet. Kampen i Stortinget har de tapt. Kommunene gjør som de vil. Nå er det kampen om velgerne det handler om. Her skal ingen være i tvil. Frp er det eneste partiet som står for en restriktiv innvandringspolitikk. Løsningen er ikke å hente en liten flokk flyktninger til Norge. Vi bør heller hjelpe over hundre tusener i nærområdene for det de koster å hente 8000 til Norge, mener Frp. Det samme mener Høyre.

Frank Aarebrot sier til Aftenposten at det er vanskelig å se hvordan Norge kom til å se ut dersom statsråder i regjeringen på flere områder skulle anbefale folk å sabotere stortingsvedtak:

– Det ville være som om man sa at dere ikke trenger å bry dere om bygningsforskriftene for dem er vi imot. Det ville blitt en rotete statsform, mener han og legger til at «å oppfordre noen til å handle i strid med Stortingets flertall, bryter med parlamentarismen».

Treffer ikke

Denne sammenlikningen treffer ikke. Siv Jensen oppfordrer ikke til brudd på lover og bestemmelser. Hun uttrykker en mening om hvordan kommunene bør forholde seg til et vedtak Stortinget har fattet. Hadde Stortinget vedtatt hva hver enkelt kommune skal gjøre, hadde Aarebrot hatt et poeng. Men Stortinget har bare vedtatt hvor mange kvoteflyktninger vi skal ta imot. Kommunene er ikke blitt spurt på forhånd. De har ikke forpliktet seg på antall, men gitt signaler om hvor mange de vil klare å ta imot.

Denne saken har ikke et fnugg med parlamentarismen å gjøre. Det må da være måte på å skyte spurv med kanon. Siv Jensen befinner seg i trygt plassert politikkens verden. Her bør det være stor romslighet, og professorer bør ikke løpe rundt og oppdra politikerne i statsskikk.

Desto mer røre det blir om dette saken, desto mer vil Frp tjene på det. Siv Jensen kan smile fornøyd med at hun fikk satt asylspørsmålet høyt opp på dagsordenen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *