Den rituelle pisking

Drevlands ­medisin virket Bergensordfører Trude Drevland regisserte denne uken, var såpass effektiv at hun kan regne seg ferdig med saken når hun er i gang igjen etter ferien. I dagens sentimentalitets­styrte offentlighet gjør det inntrykk når toppene byr på sin egen elendighet.

«I dag skal jeg være personlig. Mye mer personlig enn jeg egentlig er komfortabel med, sa Trude Drevland da hun i går ettermiddag innledet sin lange enetale i møte med byens ledende politikere og mediene.

Hun visste at hun måtte ta et kraftfullt grep for å få satte en stopper for det negative fokuset rundt egen person. Hun orket ikke å bli mistenkt for korrupsjon og alvorlige regelbrudd knyttet til den såkalte cruiseskip-saken. Her har hun prestert å si mye rart, og mediene elsker å grave i detaljene for å bevise at hun ikke snakker sant. Bergen kan ikke ha en ordfører som ikke snakker sant.

«Jeg har feilinformert og vist dårlig dømmekraft», sa Drevland og la seg så falt som det er mulig å legge seg. Hun lot sine kritikere få rett. Det er ved å innrømme feil og ta ansvar at man får lagt en sak bak seg. Fagfolk bruker uttrykket «rituell pisking». En må vise at en tar kritikken på alvor. Det skal gjøre litt vondt. Det holder ikke å si kaldt og kjølig «beklager». Det blir for enkelt.

Drevland er en kvinne med sans for de store ord og med anlegg for det dramatiske. Kombinasjonen av frittalende nordlending og sterk engasjert bergenser gir Drevland stadig gjennomslag i det offentlige rom. Når Drevland går i gang, merkes det i omgivelsene. Hun snakket om mannen som er dømt for bedrageri, barn som er syke, egne plager og hvordan hun mistet grepet under alt presset hun ble utsatt for. Hun var ærlig, oppriktig og direkte og inviterte offentlig­heten inn den elendigheten hun har vasset i det siste halve året. Det var nummeret før hun sa, «og hvis det er noen som er interessert pasientjournalen min, så ligger den nå ute på Facebook».

Ny plattform

Ved å gå lenger enn offentlige personer midt i stormen gjør, ville hun bygge en ny plattform for å kunne fortsette som ordfører. Hun mistet neppe noen støttespillere etter sin siste opptreden, men hun vant nok noen nye. Folk flest som befinner seg temmelig langt fra det bergenske borgerskap som Drevland er en del av, kunne kjenne seg igjen i hennes ærlige innrømmelse av at man gjør og sier en del dumt når en er under konstant press i lang tid.

Det var et strategisk riktig grep hun tok. Hun bød på seg selv og alle sine problemer for å vekket sympati i alle leirer. Personen ble viktigere enn saken. Hennes politiske motstandere fant fort ut at de har alt å tape på å kjøre videre i det kritiske sporet og underkjenne Drevlands forklaring. De ville ikke bli risikere å bli fremstilt som ufølsomme med manglende evne til å ta hensyn.

Opposisjonen vil neppe se seg tjent med å hente denne saken fram igjen etter ferien. Da er dette snøen som falt i fjor.

Wenche Foss-aktig

Bergenserne er fornøyd med Drevland som ordfører. Det passer hennes engasjement og stil å være litt hevet over detaljene i den daglige politikken. Hun deltar på smått og stort i et høyt tempo og sparer seg ikke. Det er noe Wenche Foss-aktig over henne der hun skrider fram med ordførerkjedet mot talerstolen. Hun sparer ikke på konfekten. Hun tar plass, og det synes bergenserne deres ordfører gjerne må ta.

Høyre i Bergen er for tiden tungt lastet med problemer og konflikter. Trude Drevland ryddet i går så pass kraftig opp etter seg at hun i høst være et pluss for partiet. Trude Drevland vil fortsette som ordfører om Høyre vinner valget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *