Kommune-enighet

Nå må en nærmest utstyre seg med lupe for å se forskjellene mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre når det gjelder kommunesammenslåinger.

-Vi vil selvsagt ikke oppheve Stortingets ansvar for å gripe inn dersom det dukker opp tilfeller som krever det, sier Aps partileder Jonas Gahr Støre til Aftenposten. Sagt med andre ord, han åpner for tvang i gitte situasjoner. Han legger til at Erna Solbergs understrekning av at det er frivillighet det handler om, er et «klokt budskap».

Støre vil ikke gå nærmere inn på i hvilke tilfeller Stortinget vil gripe inn. Det får en ta dersom en eller flere slike situasjoner oppstår. «Jeg har tiltro til at de vet best ute i kommunene», er Støres poeng. Det er omtrent det Jan Tore Sanner og Erna Solberg sier. De prosessene som er satt i gang, baserer seg på at kommunene vet best. Kommunene har riktignok fått noen rammer med hensyn til størrelse som regjeringen anbefaler, men de har ikke karakter av pålegg. Jan Tore Sanner forventer riktignok at Fylkesmennene kommer med en anbefaling basert på de rammene regjeringen har gitt, de prosessene som går og det det er realistisk å få til. Kommunene kjenner altså et visst press på seg for helhjertet å gå inn for å slå seg sammen med en eller flere av nabokommunene.

Tvangslinje

Ap startet valgkampen med å si at de ikke støtter den tvangslinjen regjeringen hadde lagt seg på i forhold til kommunene, at prosessen ikke var god nok og at regjeringen hadde skuffet når det gjaldt å gi kommunene mer ansvar og større beslutningsmyndighet. Den mest utrerte argumentasjonen for Aps frivillighetslinje ble framført av Helga Pedersen som tidligere har sagt at det er nødvendig å bruke tvang mot kommuner.

Det ble over natten en dårlig sak for Ap. De ble med rette anklaget for å drive et politisk spill. De mener selv at det er nødvendig at kommuner slår seg sammen. Det virker som om det var viktigere for Ap å spenne beina under den kommunereformen regjeringen har lansert, framfor å ønske lykke til med å få flere kommuner til å slå seg sammen.

Regjeringen har hatt en viss uro for at kommunereformen skal bli en viktig sak i valgkampen. Det kan Høyre tape på. Så tidligere denne uken valgte Erna Solberg å ta kraften ut av kommunereformen som en kinkig sak i valgkampen. Vi bør i alle fall få færre enn 400 kommuner, sa Solberg til Aftenposten. Det lukter ikke et snev av tvang av en slik uttalelse. Solberg poeng er at det er satt i gang en prosess, så får vi ser hva den ender opp med. Regjeringen sitter tydeligvis ikke med et tall på hvor mange kommuner vi skal sitte igjen med 1. januar 2017. Flere kommuner vil ikke rekke denne fristen. Derfor kan det bli kommunesammenslåinger også utover i 2018.

Lytte til sine egne

Ap er tjent med å lytte til sine egne som er i gang med gode prosesser ute i kommunene. De forstår ikke poenget med at Ap er opptatt av å sakke ned kommunereformen nå de er enige om målet, at vi trenger færre og større kommuner.

Intervjuet Støre har gitt til Aftenposten, må vi tro innevarsler enn ny strategi for Ap når det gjelder kommunereformen i valgkampen. Det kan godt være viljen til å bruke tvang er større i regjeringen enn i Ap i opposisjon, men når Erna Solberg reduserer ambisjonsnivået såpass kraftig som hun gjør, og snakker om frivillighet som basis, nytter det ikke å herje med regjeringen for at de vil bruke tvang. Ap må legge vekk synsingen og forholde seg til det Erna Solberg sier.

Det var en smart trekk av Solberg å redusere ambisjonsnivået. Det bør kunne gi regjeringen arbeidsro i valgkampen, og prosessene i kommunene går sin gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *