Søndags-nederlaget

Når regjeringen er blitt mørbanket i høringen om søndagsåpne butikker, trenger ikke Erna Solberg holde fast på det som står i regjeringens program. Men det greieste er nok at Trine Skei Grande tidlig i august gjør slutt på de politiske lidelsene denne saken er i ferd med å påføre de borgerlige.

Regjeringen er blitt mørbanket for forslaget om å åpne for at de butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Det er kommet inn i underkant av 7000 høringsuttalelser. Det er sannsynligvis Norgesrekord når det gjelder antall. Det er i alle fall Norgesrekord når det gjelder å avvise et forslag fra en regjering. Selvsagt er det en aksjon som får så mange til å sende inn høringssvar. Like fullt forteller det om en sterkt engasjement i alle sektorer- i kommuner, butikker, organisasjoner og partier. I 9 av 10 høringsuttalelser som kan knyttes til Høyre, vendes tommelen ned. Så ille er det altså. Kommunene vil heller ikke ha en slik «frihetsreform».

Når Kulturdepartementet på ettersommeren har fått oppsummert høringen, blir konklusjonen at de er et folkekrav at butikker flest skal holde stengt på søndager. Mot det kan selvsagt regjeringen hevde at det kun er 7000 som har svart, mens det finnes noen hundretusener eller flere millioner som ganske sikkert kommer til å handle på søndager. Det hjelper lite. Det er ikke de handlende som skal avgjøre slike spørsmål. Det er politikerne som er satt til å ta helhetlige hensyn.

Tilbaketog

I Vårt Land i dag får Erna Solberg siste sjanse til å signalisere et tilbaketog når det gjelder søndagshandel før hun tar ferie. Når hun er tilbake i august, er det rett i valgkampstart. Det virker som hun akter å slepe på denne børen fortsatt. Hun sier det hun har sagt noen uker nå. Det står Sundvollen-erklæringen at det skal åpnes for handel på søndagene. Det er Venstre, Frp og Høyre for og KrF er imot. Intet nytt – og en regjering må holde fast på det en er blitt enige om.

Slik bør ikke Erna Solberg tenke om hun akter å være statsminister etter 2017. Det kan holde hardt å overleve såpass lenge dersom regjeringen skal be om bank i sak etter sak. Denne saken er verre for regjeringen en fjerning av formueskatten og momsfritak for handel på utenlandske nettsteder. Fjerning av formueskatten provoserer folk flest, og momsfritak på netthandel ble sablet ned av Virke og andre som norske næringslivsaktører. Disse sakene har regjeringen tapt på. Åpnes det for søndagshandel, blir det en ny tapersak for regjeringen.

Tidlig i august bør Trine Skei Grande gjøre slutt på de politiske lidelsene søndagshandelen er i ferd med å påføre de borgerlige.

Venstre har alt tatt signalene. Motstanden mot å åpne for søndagshandel er massiv innen eget parti. Venstre ligger dårlig an på meningsmålingene. En strid om søndagshandel er definitivt noe de ikke trenger.

Spørsmålet er hvordan de kan komme seg opp av den grøfta de er på full fart ned i. Det enkleste er om Venstre sier klart nei. De kan henvise til høringen. Folk flest samt velgere og tillitsvalgte i eget parti vil ha forståelse for at de ikke vil presse igjennom en åpning for søndagshandel når motstanden er så massiv.

Skyld på Venstre

Hvis Venstre setter foten ned, slipper regjeringen å gjøre det. Det ser ut til å passe Siv Jensen og Erna Solberg. Siv Jensen kan da si til sine velgere at de har gjort det som står i deres makt for å få åpne butikkene på søndagene, men at det ikke nytter når Venstre svikter. Det blir omtrent som å forklare hvorfor vi fortsatt har bompenger både her og der. Det er det Høyre som har skylden for.

Hvis Venstre har problemer med å gjøre retrett, kan det være KrF vil skjerpe motstanden. Knut Arild Hareide har gått langt i å si at det er uakseptabelt for KrF at det innføres alminnelig søndagshandel. KrF kan stille et ultimatum. Problemet med et ultimatum er KrF stilltiende har akseptert å være et støttepari for en regjering som har søndagshandel på programmet med støtte fra Venstre.

Venstre bør ikke la seg plage med denne saken i valgkampen. Tidlig i august bør Trine Skei Grande gjøre slutt på de politiske lidelsene søndagshandelen er i ferd med å påføre de borgerlige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *