Stang ut om skatt og brødpriser

Det er solid forståelse i Høyre for at eiendomsskatt virker godt i praksis. Ordfører Fabian Stangs påstand om at det fører til dyrere melk og brød må han langt inn i eventyrskogen med.

Høyre i Oslo sliter md å finne gode argumenter for ikke å innføre eiendomsskatt i Oslo. Høyreordførere i kommuner landet rundt forsvarer eiendomsskatten. De sier selvsagt de gjerne ville unngått den. Slik er det med alle skatter. De har sine negative sider, for både bedrifter og enkeltpersoner kunne brukt pengene på en alternativ og måte. Det kan jo være at noen ville investert i bedrifter og skapt arbeidsplasser, for eksempel. Det er imidlertid tilnærmet massiv enighet blant økonomer om at en av de mest fornuftige og virkningsfulle skattene, er nettopp skatt på eiendom. Bolig og eiendom er for lavt beskattet i Norge. Skattesystemer fører til overinvestering i bygninger framfor at det blir investert i produktiv virksomhet.

Ap tar sjansen

Når det ikke er innført eiendomsskatt i Oslo, skyldes det at politikerne ikke har tatt belastningen med å foreslå det. I år har Arbeiderpartiet tatt sjansen. De vil innføre en skatt på eiendom som vil ramme om lag 20 prosent av de dyreste bygningene i Oslo, for å si det forenklet. Det skal altså ikke ramme folk flest.

Når det gjelder skatt å eiendom, er Høyre tydeligvis i strid med seg selv. De vil ikke ha noe av en nasjonal skatt på eiendom, men innser at det er praktisk på kommunalt plan

Ap regner med det vil gi en milliard kroner i inntekt for kommunen.  De vil bruke pengene på å styrke eldreomsorgen. Ved å knytte sammen eiendomsskatt med eldreomsorg, håper de å kompensere for det velgertapet skatteøkningen for de rikeste representerer.

Høyre i Oslo leter høyt og lavt etter argumenter mot eiendomsskatt. Ordfører Fabian Stang har kommet på den tanke at det kan bli høyere priser på melk og brød.

– Satt på spissen kan eiendomsskatt på næringseiendom ende opp med høyere pris på melk og brød, sier Stang til Dagens Næringsliv. Resonnementet er såre enkelt. Når en butikkeier får økte kostnader, må han ta det igjen på prisene.

Petter Brubakk, leder av næringspolitisk avdeling i NHO, avviser ikke Oslo-ordførerens resonnement om høyere priser på melk og brød. – Det kan godt hende, for bedriftene må finansiere skattene, enten ved å ta av overskuddet eller ved å legge på prisene eller andre ting, sier Brubakk.

NHO ser det visst som sin oppgave her i verden å gå rundt som en enøyd når det gjelder skatt. Men det må da kunne forventes at NHO opererer med et noe høyere saklighetsnivå enn en ordfører midt i valgkampens hete? Det var da ingen som meldte om økte priser på melk og brød da Bergen, Tromsø og Stavanger innførte eiendomsskatt? Om det skulle være slik at en butikkeier vil ta eiendomsskatten ut på brødprisene må en bruke lupe for å oppdage virkningen.

Forsker Randi Lavik ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) sier til DN at hun ikke tror det er hold i det Fabian Stang sier.

Fabrikkert argument

Stang har fabrikkert et argument. Han er ikke tjent med å gjenta det. Han får kjøre videre i sin motstand mot eiendomsskatten med det vanlige argumentet: At skattene er høye nok som de er.

Ap i Oslo har varslet at partiet vil innføre skatt på næringseiendom, men at eiendommene må takseres først. Ap har anslått at skatten vil gi opp mot en milliard kroner i inntekter for kommunen. Selv om Stang er motstander av skatten i Oslo, har mange av partifellene hans i andre kommuner innført skatt på næringseiendom.

I torsdagens DN kom det frem at et flertall av Høyres toppkandidater i kommuner med eiendomsskatt på bolig, ikke vil fjerne skatten. Tallene er basert på DNs valgundersøkelse, der 2000 listetopper har svart på spørsmål i forkant av kommunevalget. Den samme undersøkelsen viser at enda færre Høyre-listetopper vil fjerne skatten på næringseiendom.

Når det gjelder skatt å eiendom, er Høyre tydeligvis i strid med seg selv. De vil ikke ha noe av en nasjonal skatt på eiendom, men innser at det er praktisk på kommunalt plan. I DNs undersøkelse svarer kun 41 av 170 toppkandidater for Høyre i kommuner med skatt på næringseiendom, at skatten bør fjernes. I praksis viser det seg også at i kommuner der politikerne har sagt de er imot eiendomsskatt, så ender de likevel med å stemme for. 61 av Høyre-toppene mener den må beholdes, og 66 svarer at den må reduseres. Det er et typisk Høyre-standpunkt. Man innser at eiendomsskatten er nødvendig og at det er en «god skatt», men man vil gjerne at den skal være lavere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *