Tapernes natt

For Alexis Tsipras er kompromisset med EU et nederlag av dimensjoner. EU tvinger Hellas lenger ned i grøfta uten en troverdig plan for hvordan de skal komme seg opp igjen. Det er bare tapere på arenaen.

Topplederne i Euro-gruppen holdt det gående med forhandlinger hele natten igjennom. Det gikk 17 timer før de kom fram til enighet. Det skal være rekord i EU. Det var alle mot Alexis Tsipras hele natten igjennom. Han ga seg ikke. Tysklands krav var brutale. Francois Hollande lykkes til slutt til å få Angela Merkel til å forstå at det finnes en grense for hva Tsipras kunne godta. Han motsatte seg fortsatt at Det internasjonale pengefondet (IMF) skulle være til stede i landet nærmest som et «finansielt overhus» og at Hellas skulle selge diverse som kunne gi en inntekt på 50 milliarder euro. Disse pengene skulle plasseres utenlands slik at en kunne være sikker på at Hellas ikke brukte dem til «daglig drift». Tsipras lykkes med å forhindre at midlene skal bli plassert utenfor landet.

I løpet av helgen har Tsipras gått med på innstramninger som er langt mer omfattende enn det troikaen (Den europeiske sentralbanken, EU og IMF) krevde da forhandlingene brøt sammen for snart tre uker siden. Det er EU tydelig på, og grunnen er at den økonomiske krisen i landet har forsterket seg.

Absurde kutt

Da regjeringen i Hellas torsdag vedtok å legge fram et forslag om en sparepakke som ikke lå langt unna det nivået som var blitt avvist i folkeavstemningen, støttet over 80 prosent av representantene i nasjonalforsamlingen regjeringen. Det vil neppe skje denne uken. Hvis Hellas skal få noen avtale med kreditorene, må de innen onsdag ha vedtatt reformer og radikale kutt i offentlige kostander. Det Alexis Tsipras kommer hjem til Aten med i dag, er tiltak han tidligere har kalt «absurde» og «ydmykende».

I går kveld kom de første meldingene fra Aten om at de var et gryende opprør i venstreorienterte Syriza på gang. De hevder med styrke at Tsipras har foretatt en fullstendig kapitulasjon overfor kreditorene. Det har de for så vidt rett i.

Alexis Tsipras framsto som en vinner forrige søndag da han fikk flertallet av folket med seg i å avvise troikaens strenge krav for gi landet ytterligere lån. Troikaen har ikke brydd seg med hva de greske velgerne mener. Det er pengenes jernharde lov som gjelder.

Planene om en fullstendig union kan de legge på hylla. I EU er de for uenige til å forplikte seg til en sterkere integrasjon

Fra EUs hold og fra kommentatorer ble folkeavstemningen sist søndag sett på som et nei eller ja til euroen. Det var ikke det jeg sa, sa Tsipras. Grekerne vil ha euroen. Han ville ha en folkeavstemning for å stå sterkere i forhandlingene, sa han. I ettertid kan det ses på som et naivt standpunkt.

I dag framstår Tsipras som en taper. Han har lidd skipbrudd med det programmet han vant valget på.  Han har havnet i en umulig situasjon. Nå skal han lede Hellas med nedskjæringene som blir mer omfattende enn noen sinne. Han skal gjøre det motsatte av det han lovet velgerne. Det vil neppe gå bra.

Plan B

Ikke noe tyder på Tipras har en plan B for å innføre drakmer. Det overordnede mål for Tsipras i denne omgang er å få på plass en låneavtale slik at bankene ikke går konkurs. Hellas er i en akutt krise. Da er det kreditorens makt som gjelder. Tsipras har kjempet som en løve mot overmakten. Han satser på at flertallet nasjonalforsamlingene gir ham støtte.

Det finnes selvsagt en mulighet for at Tsipras vil gi opp dialogen med troikaen dersom det er flertall for det. I så fall påtar han seg å lede Hellas ut i en enda større krise.

Problemene i Hellas er ikke løst. Det er et utall økonomer som mener Hellas aldri vil bli i stand til å betale sin gjeld. Det øret nekter Angela Merkel å høre på. På pressekonferansen i dag tidlig, gjentok hun at det ikke er snakk om å ettergi noe gjeld, men at fristen for å gjøre opp for seg kan forlenges. Hellas er faget i euroens logikk.

Helgens maratonmøter har vist at det er en splittelse innad i EU. Tyskland har er blitt regelrett angrepet av andre statsledere for sin steinharde holdning. Det er skapt sår i EU som det vil ta tid å lege. Og planene om en fullstendig union kan de legge på hylla. I EU er de for uenige til å forplikte seg til en sterkere integrasjon. De får nøye seg med å bakse videre med euroen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *