Uforsiktig ordfører

Ordfører Trude Drevland er ikke korrupt. Hun er uforsiktig, naiv og omtrentlig. Det straffer seg i et land der vi elsker å bruke lupe og millimetermål mot de vi velger til å representere oss. I framtiden bør hun opptre litt mer som en forsiktig dame og ikke en dristig tjuagutt.

Ordføreren i Bergen, Trude Drevland, ble hentet i et privatfly og flydd til Venezia hvor hun bodde på et hotell som skal være mer luksuriøst enn hotellene i Bergen. Oppgaven var å være gudmor for et av skipene til skipsreder Torstein Hagen. Drevland har tidligere blitt med på noen dages cruise uten å betale for det. Dessuten fikk sønnen være med til Venezia. Når et skip skal sjøsettes, er det visst tradisjon at gudmor, eventuelt sammen med familie, deltar.

Hagen bor i Sveits, men han er født og oppvokst i Norge. Han har hatt et ønske om å registrere skipet «Viking Star» i Norsk Internasjonalt Skipsregister og at skipet skal anløpe Bergen.

– Jeg ønsket å ha Bergen som hjemsted fordi jeg på denne måten ville gi til Bergen, ikke ha noe fra Bergen eller fra Trude Drevland. Diskusjonen om utvidelse av fartsområdet i NIS var allerede i gang, og jeg ville vite om det var mulig å få skipet, som skulle senere symbolsk døpes på nytt i Bergen, også kunne ha norsk flagg og Bergen som hjemsted, sier skipsreder Torstein Hagen til VG.

Dette synes Trude Drevland var en glimrende ide og hun har lobbet for å få det til. Hun har ikke opplevd turen til Venezia som særlig spesiell. Hun farter rundt hele tiden og holder neppe oversikt over hva hun bli påspandert ut over høye smørbrød. Da «Viking Star» ble døpt i Bergen 17. mai, var det bare stas.

Før helgen «avslørte» mediene at hun hadde deltatt på en luksuriøs tur til Venezia og benyttet sine kontakter for å fremme interessene til den som hadde betalt, skipsreder Hagen. Drevland ble tatt på senga. Framfor å si «ingen kommentar nå, jeg skal komme med en redegjørelse om en dag eller to», begynte hun å snakke at det var så mye vann i Venezia, at hun hadde brukt fridager på dette, og at det var andre med i flyet, hun bare fikk sitte på, og at alt var gjort for at det skulle bli best mulig for Bergen.

Løgn, skriver mediene

To dager etter kunne mediene fortelle at hun løy. Det var bare tilbake igjen det var andre med i flyet. På vei ned var det bare hun, sønnen og skipsrederen som var med.

Professor ved BI, Petter Gottschalk, er som vanlig raskt på pletten med slå fast hva saker dreier seg om.

– Dette er opplagt korrupsjon, uttalte han til VG. Hun har fått en utilbørlig fordel i kraft av sin stilling som ordfører, ikke som privatperson, mener han.

Tor Dølvik i Transparency International kan ikke se at det handler om korrupsjon, fordi det er en del av ordførergjerningen å være ambassadør for næringslivet. Han er ikke sikkert på at det er et så stor gode for en ordfører som farter rundt hele tiden, å få en reise med fly og bo på hotell i Venezia.

Selvsagt er det ikke det. Trude Drevland henger i stroppen fra morgen til kveld.Hun er en populær ordfører med et stort og synlig engasjement.

Når Drevland kvikner til, kommer hun til å legge seg flat på Torgalmenningen og si det som det er, at hun ble tatt på senga, forsøkte å finne unnskyldninger som ikke holdt, unnlot å si alt som det var, at hun er lei seg

Når påstander om korrupsjon slynges ut, tar også politiet fatt i det. Denne gangen har de ikke gitt noen kommentar. Det kan ikke utelukkes at de har lært av sin pinlige opptreden da byrådsmedlem Jan Sverre Stray (H) ble anklaget for korrupsjon. Da sa politiet det var en «alvorlig sak» Han ble fullstendig frikjent, men først etter 18 måneder.

Så lenge politiet er koblet inn, blir det vanskelig for Drevland å opptre som vanlig. Nå varer det ikke lenge før spekulasjonene om hun er på vei ut av politikken dukker opp.

Sykemeldt

Hun er sykemeldt og skrev på sin Facebook-side i helgen at hennes motiv kun har vært å gjøre det beste for Bergen, men hun innser at hun ikke har håndtert saken godt nok og at hun har gitt uklare svar på flere spørsmål og ikke har vært åpen nok. Hun er stolt over å være gudmor for et cruiseskip som seiler med Bergen i hekken og har snuhavn i byen.

Kritikken har gått sterkt inn på henne. Hun har omtrent ikke sovet de siste nettene. Hun orker ikke mer og må være sykemeldt en tid for å falle til ro. Hun sier hun kommer snart tilbake.

Privat har Drevland hatt en vanskelig tid i det siste, ikke minst fordi ektefellen, advokaten Odd Drevland, i mars ble dømt til fengsel i to og et halvt år, hvorav ett betinget, for underslag.

Det som har kommet fram så langt er for lite til å felle en ordfører. Høyre bør gi henne mer helhjertet støtte. Partiet bør ikke vente til politiet har konkludert. De kan tenke selv og konkludere med at Drevland ikke har bedrevet korrupsjon.

Når Drevland kvikner til, kommer hun til å legge seg flat på Torgalmenningen og si det som det er, at hun ble tatt på senga, forsøkte å finne unnskyldninger som ikke holdt, unnlot å si alt som det var, at hun er lei seg og vil gjerne fortsette som ordfører. Dette vil folk forstå. I framtiden bør hun opptre litt mer som en forsiktig dame og ikke en dristig tjuagutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *