Drevland-hysteriet

Trude Drevlands uklokskap og mangel på dømmekraft er en sak for politikerne og velgere, ikke sneversynte jurister i politiet. Korrupsjonsloven bør endres slik at politiet får tid til å etterforske og fakke de virkelige skurkene.

Trude Drevland er ikke dømt for korrupsjon. Hun er ikke tiltalt for det en gang. Men politiet i Bergen mener det er en del som taler for at hun er korrupt. I så fall er det byens, for ikke å si landets merkeligste skurk de har med å gjøre. VG kunne i går fortelle at hun sa nei til å motta en gudmorgave for å ha døpt skipet Viking Star. En slik gave ville vært verd noen titusener. Istedenfor ville Drevland at skipsreder Torstein Hagen skulle gi en gave til en rusinstitusjon. I mai i år ga han 500 000 kroner til Trappen Motiveringssenter.

Dette skulle en tro fikk politiet til å tvile pål om de hadde foran seg et tilfelle av korrupsjon. Men her befinner vi oss i bakvendtland. Gaven på en halv million kroner i støtte til byens rusmisbrukere, er en del av siktelsen mot henne.

Bestikkelser

Korrupsjon handler om bestikkelser eller at belønning for å ha foreta seg noe en oppdragsgiver eller interessent ønsker. Det skjer gjerne i dyp hemmelighet. Ikke i Drevland tilfelle. Her er det hornmusikk og ståhei. Alle må få vite hva hun holder på med.

Trude Drevland har døpt en båt og jobbet politisk for at Torstein Hansens rederi skulle få et fotfeste i Bergen med faste anløp av cruisebåter. Alle har visst at Drevland har ivret for dette. Ingen er imot at sjøfartsbyen Bergen blir anløpshavn for cruiseskip og at en cruisereder regner Bergen for sin by. Så Trude Drevvald kontaktet byens tidligere byrådsleder, Monica Mæland, nå næringsminister, for å få fortgang i saken, hun dro til Venezia for å være med ved sjøsettingen, snakket med havnevesenet og hun døpte skipet i Bergen 17. mai. Stor jubel hele veien.

 

Drevland-saken kan føre til at Stortinget i lovs form må presisere hva som skal defineres som korrupsjon

 

Men hva dreier korrupsjonen seg om? Jo, hun ble hentet i et privatfly da hun skulle til Venezia istedenfor å reise på første klasse med rutefly. Det ville nok skipsreder Torstein Hagen spandert på henne. Men ikke nok med det. Hun overnattet på et hotell som er langt finere enn Hotell Norge i Bergen. Så hun har altså vært så heldig at hun har fått sitte på i privatfly og bodd to netter på luksushotell. Det er det som gjør henne til skurk. Hun skulle reist med SAS og bodd på et billigere hotell, ikke det hotellet som skipsrederens gjester bodde på.

Det er mer enn det. Hun skulle også få være med på et cruise med «båten sin». En liten tur deltok hun på, men det var snakk om en lenger tur for to. Skulle hun ha betalt full pris, ville det kostet 100 000 kroner. Da mediene begynte å interessere seg for saken, droppet hun hele turen.

Rusmisbrukere

Korrupsjonsanklagen dreier seg om at hun har engasjert seg for at Torstein Hagen skulle oppnå det han ønsket med den nye cruisebåten sin. Og betalingen, eller bestikkelsen, skulle da være støtte til rusmisbrukere, privatfly, to netter på et dyrt hotell og et cruise som det ikke ble noe av.

Da saken ble kjent og Trude Drevland forsøkte skjule faktiske forhold for å unngå oppstuss, ble det enda verre. Hun har beklaget sine uttalelser og bedt velgerne om unnskyldning for å ha vist sviktende dømmekraft. Men hun bedyrer at hun kun har vært opptatt en ting; det som er i Bergens interesse.

Medienes skal ha et kritisk blikk mot de som har makt, og avdekke nettverk, uheldige relasjoner og forbindelseslinjer. Det er ikke noe å si på at mediene har gått tett på Drevland for å avsløre hvordan hun har engasjert seg for at skipsreder Hagen skulle få det som han ønsket. Dette er en sak politikerne bør diskutere. Dette er politikk, ikke kriminalitet. Og det er dårlig politisk håndverk fra Drevlands side, ikke minst etter at mediene fikk snusen i saken.

Påtaleansvarlig Ole Bjørn Mevatne viste godt skjønn da han i vår etter å ha sett på saken fra torsdag til mandag, konkluderte med at dette ikke handlet om korrupsjon. Han var i sin tid ansvarlig for at Høyres bystyremedlem Jan Sverre Stray ble siktet for korrupsjon. Det tok 20 måneder før han ble renvasket. Det kan være Mevatne har lært noe av den saken.

Professor Frank Aarebrot sier til Dagsavisen at Bergenspolitiet burde skamme seg over at de la saken bort. «Den som var ansvarlig for henleggelsen burde få sparken». Her har det klikket for professoren. Han er juridisk på bærtur når han hevder at henleggelse av en sak skal føre arbeidsrettslige konsekvenser. «Å henlegge en sak mot ordføreren som er på valg, lukter i hvert fall korrupsjon», sier Aarebrot. Her bruker han en høyst hjemmesnekret definisjon av korrupsjonsbegrepet, og luktesansen sin bør han ikke stole på, i alle fall ikke når det er Høyrefolk han lukter på.

Etterforskingen ble tatt opp igjen etter at Bergens Tidende intervjuet såkalte «korrupsjonseksperter» som mente saken ikke burde vært henlagt. Da saken ble gjenopptatt i slutten av august, mente politiet at de burde klare å gjøre unna etterforskningen på noen uker. Nå sier etterforskningsleder Frode Karlsen at det kan gå måneder eller år før de kan trekke en konklusjon.

Professor Tor Midtbø sier til Dagens Næringsliv at Drevland er ferdig som politiker. Det er klart hun er, dersom det skal ta år å få avgjort om hun er skyldig. Men det er slik Aarebrot ønsker det skal være. Det får ta den tid det tar.

Slik gikk det med Jan Sverre Stray. Han ble solid forhåndsdømt, ble kastet ute av politikken og mistet jobben. 20 måneder seinere blir det klart at han er uskyldig.

Det er altså opp til jurister i politiet å avgjøre skjebnen til de politikerne velgerne i Bergen har gitt sin tillit til.

Mer vanlig enn vi tror

Mediene går helt av skaftet dersom det er snakk om politikere som anklages for korrupsjon. Selv om man passer på å understreke at Drevland ikke er dømt, godtar man premisset om at det er dreier seg om korrupsjon. «Det er vanligere enn vi tror», sier eksperter til Klassekampen. Hvorfor er det ikke da flere som blir dømt? Men støy rundt politikere som påstås å være korrupte, trygdemisbrukere eller lovbrytere mangler det ikke på.

Det er velgerne gjennom de politiske partiene som bestemmer hva slags lover vi skal ha. Drevland-saken kan føre til at Stortinget i lovs form må presisere hva som skal defineres som korrupsjon.

Havnesjef Inge Tangerås er også siktet for korrupsjon. Det er merkelig nok ikke skipsreder Torstein Hagen.

Monica Mæland er heller ikke siktet. Hun er ikke avhørt en gang. Men lederen av kontroll-og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg, sier til Dagsavisen at han følger utviklingen i saken nøye. Her er det nok muligheter for å drive politiske spill som ikke vil føre til noe som helst. Det gjør gjerne ikke det med de saken denne komiteen behandler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *