Politikk over biologi

Aps familieutvalg vil skrote rester av biologisk forankret familietenkning. De vil at flere enn to skal kunne bli juridiske foreldre til et barn. Et nytt eksempel på at voksnes rettigheter kjøres fram uten at vi aner noe om barn er tjent med at flere voksne får juridisk krav på dem.

I dag er det slik at de kun er to voksne som kan være foreldre til et barn. Det trenger ikke være en mann og en kvinne. Men den nye ekteskapsloven kom «medmor» på banen. Hun kan ta mannens plass. Sæd kan man skaffe seg på ulike måter. To menn kan også får en kvinne til å «produsere» et barn for dem.

Det kan være at den mannen som bidrar med sæd også vil være far. Det er det ikke muligheter for dag dersom to kvinner vil ha foreldreretten. Er det to menn som er foreldre til et barn, er det mulig at den som har født barnet også vil være mor.

Aps familieutvalg ønsker at voksne skal få det slik de ønsker. Er det i realiteten tre voksne som fungerer som foreldre, bør de også kunne være det i juridisk forstand og få de rettigheter som er knyttet til foreldrerollen.

– Som juridisk forelder får du retten til å delta i alle aspekter av ditt barns liv. Det innebærer alt fra praktiske forhold i hverdagen som å følge til lege, ta beslutninger på vegne av barnet ditt eller å reise utenlands, til mer omfattende forhold som å ta ut foreldrepermisjon eller sykedager og at barnet får automatisk arverett. Et juridisk bånd kan også bidra til større trygghet og forutsigbarhet både for barn og forelder som igjen kan styrke de emosjonelle båndene, forklarer Ingvild Endestad, rådgiver i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) til Dagsavisen.

Fordel for barn

Men er det en fordel for et barn at tre voksne kan gjøre gjeldende juridiske krav i forhold til barnet? I dagens ustabile familiekonstellasjoner hører vi stadig om at det fører til problem for barna at det er to voksne som står hardt på kravene sine. Nå skal tre kunne pukke på sin rett og «dele likt».

Ap-utvalget mener at også foreldrepermisjonen må kunne deles på tre. Men dette er da ingen fordel for barnet. Barn knytter seg i den første fasen sterkest til mor, etter hvert er det også rede til å gi plass for far.

Ifølge tidens dogme spiller det ikke noen rolle om et barn vokser opp med to likekjønnede foreldre. Kjønn betyr ikke noe, det er foreldrenes omsorgsevne som teller

Ap er styrt ut fra ønsket om å gi voksne rettigheter uten å tenke på hva et barn er tjent med.

Det kan godt være denne tekningen slår igjennom i de andre partiene. Den prinsipielle tekningen omkring kjønn, ekteskap og foreldre ble gitt opp i med den nye ekteskapsloven. Politikerne ser det for tiden som sin oppgave å legge til rette juridisk for det voksne ønsker seg. Når kjønn ikke lenger er et kriterium for å definere foreldrerollen, er det vanskelig å argumentere for at et barn ikke kan få en mor eller en far ekstra hvis barnet for tiden faktisk har en foreldre ekstra.

Dette er imidlertid ikke KrF med på.

– Hvilke konsekvenser får det å ikke ha noen begrensninger på hvem som kan være juridiske foreldre? Skal en sekt kunne ha foreldreansvar for et barn, med de plikter og rettigheter som medfølger? Ap har også åpnet for eggdonasjon. Kan vi se for oss at både eggdonor, sæddonor, surrogatmor og et homofilt par kan være foreldre til et barn, spør fungerende partileder i KrF Dagrun Eriksen retorisk. Hun ser store problemer knyttet til samværsrett dersom det blir brudd mellom noen av foreldrene.

Ap-utvalget argumenterer med at det mener det vil være til barnas beste at det åpnes for flere foreldre. Dette argumentert holder ikke. Barn trenger stabilitet og omsorg. Her kan flere voksne bidra. Men barn er ikke avhengig av hvilken juridisk status omsorgspersoner har.

Nær en mor og en far

Barn bør ha nær kontakt både med mor og far. Det har betydning for å utvikle egen kjønnsidentitet. Vi har alt for lite kunnskap om hva som skjer med barn som vokser opp med to kvinner eller to menn som de nære omsorgspersonene. Vi aner imidlertid at det ikke kan være det samme om et barn vokser opp med to menn, to kvinner eller en kvinne og en mann.

Dette har politikerne valgt å overse. Vi håper det går bra med å eksperimentere med at barn vokser opp utenom den tradisjonelle kjønnspolariteten som mor og far representerer.

Hvis motiver for å introdusere flere foreldre var å sikre at et barn får størst mulig nærhet til en mann og kvinne, kunne det gitt mening. Men den slags argumentasjon er et ikke-tema for tiden. I følge tidens dogme spiller det ikke noen rolle om et barn vokser opp med to likekjønnede foreldre. Kjønn betyr ikke noe, det er foreldrenes omsorgsevne som teller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *