Pollestad tilbake som prest

Kjell Arild Pollestad er ikke lenger prest i unåde. Restriksjonene mot å virke som prest er opphevet etter et møte mellom Pollestad, biskop Bernt Eidsvig og en representant for Domikanerordenen som Pollestad tilhører.

I boken «Eneboerliv» som Kjell Arild Pollestad gav ut i 2014, presenterer han seg som minstepensjonist og katolsk prest i unåde.  I et lengre intervju med Alf van der Hagen i neste nummer av magasinet Plot (som utgis om halvannen uke) forklarer Pollestad om bakgrunnen for han ville slutte som prest, men at han nå har endt opp med å være prest igjen.

Nedla embetet

«I dag, på 30-årsdagen for min prestevielse, har jeg bestemt meg for å nedlegge mitt embete og slutte som prest. Biskopen har sagt i klare ord at han ikke har bruk for meg i Norge, og det var blant mine egne jeg ville virke». Slik formulerte han seg i et innlegg i Aftenposten 12. april 2010.

Bakgrunnen var at han var blitt anklaget for et voldtektsforsøk mot pastor Reidar Voith. Pollestad avviste alle anklager og hevdet det hele berodde på misforståelser og rykter. Før dette hadde det i flere år stått strid om Pollestad knyttet både til teologi og livsførsel.

Flyttet fra landet

I mars 2004 kom en såkalt kanonisk visitas fra Roma til Oslo for å snakke med en rekke personer om Pollestads livsførsel og lære. Da ble det konkludert med at det beste var at Pollestad flyttet fra landet. Han endre opp i St. Jacques-klosteret i Frankrike.

– Jeg kan bekrefte at pater Pollestad ble bedt om å forlate Norge av sin ordensgeneral, og vedtaket ble iverksatt av Pollestads provensial i Frankrike, uttalte biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirken i Norge til Aftenposten.

I intervjuet i Plot forklarer Pollestad at han egentlig aldri har sluttet som prest.

– Er du katolsk prest, er du prest uansett. I ordinasjonen mottar du det som kalles en character indelebilis. Det er som som med dåpen. Du kan ikke plutselig være ikke-døpt når du først er døpt. Det samme gjelder for det uutslettelige preg som presteordinasjonen gir.

– Ikke lenger i unåde

I desember 2010 søkte han likevel paven om å bli fritatt fra presteløftet.

– Men det fikk jeg heldigvis nei til. Jeg er nokså sikker på at noen må ha forsvart meg i Roma. I mars 2014 trakk Pollestad tilbake søknaden om fritakelse fra prestetjenesten.

– Det gikk meget godt under samtalen med biskopen og provinsialen i Paris. Restriksjonene mot å virke som prest i Norge, er nå opphevet. Jeg er fortsatt dominikaner, lever «extra conventum» på Bryne og Kvitsøy – og er ikke lenger i unåde, sier Pollestad til Plot.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *