Statsfinansierte nyheter

Arild Grande (Ap) holder på å gå surr i ønskelistene sine – og ser ut til å trekker andre politikere med seg. TV2 bør belage seg på å klare seg selv, leve av markedet, ikke av politisk ønsketekning.

P4 varsler i dag at de vil ha statsstøtte til å drive allmennkringkasting på radio dersom TV2 får støtte for å drive allmennkringkasting på TV. Det er ikke noe å si på det standpunktet. Men det kommer neppe til å skje. Vi kan hvis vi vil, holde liv i kommersielle allmennkringkastere som kan konkurrere med NRK. Det vil koste 3- 400 millioner i året. Men hvem skal ta regningen?

Konsesjonen for drift av en kommersiell TV-kanal med forpliktelse til å drive allmennkringkasting skal lyses ut i år. Den kommer til å bli utformet slik at det kun er aktuelt for TV2 å søke om å få forlenge den konsesjonen de alt har. Å drive reklame-TV er ikke like fett som for 10 år siden. TV2 mener det ikke er grunnlag for å drive en allmennkringkaster i neste periode uten støtte fra det offentlige. TV2-sjef, Olav T. Sandnes, har antydet at TV2 kan komme til å la være å søke konsesjonen, droppe nyhetssendingene, flytte kontoret til Oslo og drive som andre kommersielle TV-kanaler. Det har skjedd i flere land at kommersielle almennkringkastere har måttet gi opp.

Først i flokken av dem som vil ha både i pose og sekk, løper Aps Arild Grande. Han har sagt at han vil gi statsstøtte til TV2 for at de fortsatt skal drive med nyheter og ha hovedkontor i Bergen. Prislappen kan bli minst på et par hundre, sannsynligvis rundt 300 millioner kroner hvert år.

Staten bruker over 300 millioner til pressestøtte, men de som mottar støtte kan praktisk talt ikke ta ut utbytte. I forhold til de avisene som mottar støtte, er TV2 en pengemaskin. Skal staten støtte med flere hundre millioner for at eierne av TV2 skal kunne ta ut millioner i utbytte? Ap er vanligvis opptatt av det ikke skal betales utbytte hvis staten støtter med betydelige beløp.

Husstandsavgift

En mulighet er å omgjøre kringkastingsavgiften til en husstandsavgift. Det vil gi flere penger i kassen, og tanken er at TV2 kan få noe av disse pengene. Men vil folk betale lisens for å finansiere kommersielle kanaler? Tvilsomt.

Arild Grande – med støtte fra de andre partiene bortsett fra Høyre og Frp – er i ferd med å gå surr i ønskelistene sine. De vil styrke NRK og sørge for stabile inntekter til NRK i framtiden. De vil ha TV2 som i dag- at de skal bli i Bergen og lage nyheter. Det vet bare ikke hvordan de skal skaffe pengene TV2-sjefen sier han må ha.

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey satt i høst ned et ekspertutvalg som skal legge fram forslag til hvordan mediene kan finansieres i framtiden. De legger fram sin innstilling først om et år. TV2 har bedt om en avklaring før det. Det vil de neppe få. Enten må nåværende konsesjon forlenges et år eller så må konsesjonsprosessen starte som planlagt og TV2 ta sine forbehold.

TV2 konkurrerer ikke bare med NRK. De konkurrerer også med de andre avisene. Både NRK og TV2 satser mer på video i sin nyhetsdekning på nett. VG driver nett-TV. Det er ikke det samme klare skillet mellom TV og aviser slik det var da TV2 ble lansert i 1992.

Det kan være kommersielt lønnsomt å beholde sin egenart og opprettholde nyhetsproduksjonen selv om det koster en del, framfor å ende opp som de andre glattslikkede kommersielle kanalene

Hvis politikerne vil at det skal være en TV-redaksjon som produserer nyheter i tillegg til NRK, må de legge ut et anbud om det. De kan bestemme seg for å legge 100 millioner i potten. Man får en del nyheter for det. Velger man en slik modell, kan det ikke være begrensinger på utbytte. Det vil begrense kommersielle aktørers interesse for å delta. Stilles det en betingelse om et kontor i Bergen, koster det mer.

Statsfinansierte nyheter

Problemet med å statsfinansiere en nyhetshetsredaksjon, er at denne vil konkurrere med nyhetsdekningen på nett som avisene driver med.

Mediene er i en omfattende endring. Politikerne kan og bør bestemme seg for å opprettholde et sterkt NRK.

Vi må vente på ekspertgruppen som er nedsatt for å se om de kan komme opp med løsninger som kan tilfredsstille TV2 behov. Arild Grande bør ikke late som om Stortinget har funnet løsningen ved å servere en pakke velmenende ord. TV2 vil ha svar, forståelig nok. Politikerne, regjeringen inkludert, kvier seg tydeligvis for å svare TV2.

Når svaret uteblir, kan det være TV2 bestemmer seg for å flytte fra Bergen og se om de klarer å drive en nyhetsredaksjon uten statlig støtte. Et TV2 uten nyheter blir en blek skygge av den merkevaren de har bygget opp. Det kan være kommersielt lønnsomt å beholde sin egenart og opprettholde nyhetsproduksjonen selv om det koster en del, framfor å ende opp som de andre glattslikkede kommersielle kanalene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *