Vi får pressestøtte

Politikerne vil ha bredde og flere digitale utgivelser. Det har de fått med Dagens Perspektiv – landets eneste daglige, digitale abonnementsavis som ikke har en papirutgave å lene seg til, men der de som vil lese om ledelse på papir kan få Ukeavisen Ledelse i tillegg.

Vi har fått muntlig tilsagt fra Medietilsynet om at Dagens Perspektiv vil komme inn under ordningen for pressestøtte. Mediene skriver at vi vil få 7,5 millioner kroner. Det kan bli et par millioner mindre. Dette gir oss mulighet til å lage en bedre og bredere avis. Støtten gis til vår digitale dagsavis, Dagens Perspektiv, men det vil etter hvert merkes godt også i spaltene til Ukeavisen Ledelse at vi har fått økt tilgang på ressurser.

Klassekampen slo stort opp på forsiden forrige uka at støtten til Dagens Perspektiv kan komme til å undergrave hele pressestøtteordningen. Det er redaktøren i ukeavisen Dag og Tid, Svein Gjerdåker, som spekulerer i et støttemessig ragnarokk

– Helt generelt vil jeg si at det påligger oss alle å være ordentlige og redelige, og ikke sette sammen en pakke som kan lure seg inn under ordningen, sier Gjerdåker som samtidig tilrår stramme rammer for støtte slik at reglene blir for løse og hele ordningen settes i spill.

Han produserer skrekkscenarier på løpende bånd om hva som kan komme til å skje med en ordning det er solid flertall for på Stortinget

Gjerdåker har sittet på den grønne støttegrenene i årevis og håvet inn millioner i offentlig støtte. Han har i lang tid vært imot alle endringer i reglene som kan føre til at Dag og Tid får mindre støtte. Med dette utgangspunktet produserer han skrekkscenarier på løpende bånd om hva som kan komme til å skje med en ordning det er solid flertall for på Stortinget.

Knapper og glansbilder

Ukeavisen Ledelse har i 15 år levd på knapper og glansbilder fra det offentlige. De første årene fikk vi ikke ei krone. For 10 år siden kombinerte daværende styreleder Helge Simonnes og undertegnede en medarbeidersamtale med lobbyframstøt i Stortingets kantine. Det ble en fulltreffer. Vi klarte å snike oss inn daværende ordning med 100.000 kroner. Andre, blant annet Dag og Tid, fikk flere millioner. I fjor tikket det 700.000 fra det offentlige inn på kontoen vår.

Politikerne endret i 2014 reglene for pressestøtte slik at digitale utgaver av en avis ble sidestilt med en papirutgave. I 10 år har Ukeavisen Ledelse hver dag publisert 10-15 saker på nett og sendt disse ut i et nyhetsbrev. I 2013 etablerte vi en betalingsmur. Da var muligheten der for at vi kunne utvikle oss til en digital dagsavis. Dagens Perspektiv kom ut med sin første utgave 2. januar 2015. Vi lager en avis hver ukedag som kunne blitt til en 20 siders avis om vi hadde publisert innholdet på papir og puttet på noen annonser, TV-oversikter og tilsvarende småstoff.  Ukeavisen Ledelse ble fra samme dato lagt ned som et selvstendig abonnementsprodukt. Ukeavisen Ledelse på papir er nå et tilleggsprodukt. Alt innholdet får abonnentene tilgang til daglig på Dagens Perspektiv, men hvis en vil ha om lag halvparten av innholdet, herunder alt vi skriver om ledelse, koster det ca 400 kroner ekstra. Det dekker trykk og distribusjon.

Verken smart eller frekk

Når en støtteordning rulles ut foran nesa på deg, trenger en ikke være spesielt smart eller frekk for å søke. Politikerne vil ha bredde og digitale utgivelser. Vi har bedrevet det som på fint heter innovasjon. Vi har laget landets eneste daglige, digitale abonnementsavis som ikke har en papirutgave å lene seg til. Samtidig gir vil et tilbud til lesere som foretrekker å lese om et spesialområde på papir. Vi tror dette er en god modell. Noen vil gjerne ha alt digitalt og blodferskt. Andre vil lese om ledelse i det modus en papiravis med flere lange artikler inviterer til.

Det man selvsagt kan si er negativt, er at aviser som er inne i ordningen riskierer å få noe mindre av potten når det er flere som har rett på støtte. Men når selv Gjerdåker får tenkt seg om, er det ikke sikkert han vil mene at alt skal låses fast til slik det en gang var.

Dagens Perspektiv er en liten fugl, ikke en gjøk som sparker andre ut og definitivt ikke en ørn som noen trenger være redd for, vel og merke dersom en ikke har noe å skjule. Med økte ressurser skal vi synge oftere og bedre med det nebbet vi har, gaule som gjøken i saker som krever det og slå ned som ørnen på det i samfunn og næringsliv som ikke bør godtas.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *