Anundsens som slett eksempel

Når Anders Anundsen åpenlyst refser politimester Jon Steven Hasseldal for kapasitetskrisen på Gardermoen, demonstrerer han en mangelfull styringsevne. Hasseldal har rett og gjort jobben sin. Det bør han få annerkjennelse for, ikke henges ut for å svikte som leder.

Aktiviteten på Gardermoen øker, men ressursene til politiet følger ikke med. Onsdag uttalte politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt til NRK at presset på grensekontrollen på flyplassen nå er så stort at terrorister eller kriminelle i verste fall får passere. Situasjonen er en sikkerhetsrisiko og vil bli verre uten flere ansatte, hevder han. Fredag var det full krise. Folk måtte vente i timevis for å få nødpass. Noen måtte gi opp. Fredag ettermiddag måtte politiposten på Gardermoen stenge på grunn av bemanningsproblemer. Etter å ha holdt åpent natt til lørdag, ble den igjen stengt ved 11-tiden lørdag formiddag Lørdag uttalte politistasjonssjefen på Gardermoen, Paal Sørhagen, til NTB at de har nådd et bristepunkt. Ansatte hevdet de manglet nærmere 70 stillinger.

Tajik ber om opprydning

Lørdag rykket Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik ut og ba Anundsen rydde opp. Da svarte Anundsen følgende til NTB: – Vi har tatt opp denne situasjonen med Politidirektoratet ved flere anledninger, blant annet i juni og senest i forrige uke. Dette er en uholdbar situasjon som må rettes opp innenfor de rammer som Stortinget har vedtatt.

Lørdag kveld sa Jan Arne Kongsmo, leder for Politiets Fellesforbund på Romerike, til NRK at han regnet med bemanningsproblemene som førte til at politiposten på Gardermoen måtte stenges, ville vedvare.

Den slags svarteperspill som Anundsen bedriver hører ikke hjemme der en er opptatt av god ledelse og avklarende politisk styring

I løpet av helgen fant Anundsen ut at denne saken var i ferd med å komme ut av kontroll. Han måtte finne en løsning. Den ble presentert på Dagsrevyen i går kveld. Politiet på Gardermoen får 14 nye stillinger for å redusere ventetiden i passkontrollenTi av de nye stillingene kom på plass allerede i dag tidlig. De neste fire vil være klare i løpet av uka.

– Dette vil bidra til å løse den situasjonen som er akutt nå. Situasjonen er uholdbar og burde vært løst for lenge siden, sa Anundsen.

Vel talt. Men så skjærer ministeren utfor styringsveien og rett i grøfta. Han kritiserer politimester Jon Steven Hasseldal åpenlyst for ikke å ha løst problemene tidligere.

– Det er ren ansvarsfraskrivelse. Alle politimestre vil gjerne har mer penger og bedre rammer, men det er politimesterens ansvar å prioritere i oppgaveporteføljen sin, og det går ikke an å peke på andre, sier Anundsen.

Uberettiget kritikk

Politimester Jon Steven Hasseldal mener kritikken er uberettiget.

– Jeg har gått ut og påpekt at det er viktig at politiets ressurser må ses på når man har så store ambisjoner og trafikkveksten på Gardermoen har vært så stor som den har vært, sier Hasseldal til NRK.

Det hører til sjeldenheten at en statsråd kortslutter på denne måten i full offentlighet. Hasseldal har i lang tid pekt på behovet for økt bemanning som følge av den økte aktiviteten på Gardermoen. Nå får han i det minste 14 nye stillinger. 10 stillinger kommer på plass i løpet av et døgn. Det er bortimot Norgesrekord i forvaltningen. I går fikk Hasseldal beviset for at han har rett hele tiden.

Dersom Hasseldal ikke hadde hatt rett, måtte han fått beskjed om å prioritere ressursene annerledes. Politidirektoratet har innsett at det ikke er mulig. Derfor får han flere stillinger.

Anders Anundsen har sviktet som sjef ved å legge skylden på en etatsjef som faktisk har rett i det han har sagt. Hasseldal burde fått annerkjennelse for at han har pekt på at ressursene har vært for knappe i forhold til oppgavene. Anundsen er et eksempel på hvordan sjefer ikke skal opptre. Den slags svarteperspill som Anundsen bedriver hører ikke hjemme der en er opptatt av god ledelse og avklarende politisk styring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *