Johaug er uskyldig

Hvis Therese Johaug blir dømt for doping, har galskapen tatt bolig i antidoping-arbeidet. Når utøvere påviselig har skader, bør de ikke kunne dømmes for å ha tatt medisin som legen gir dem med garanti for at den er dopfri.

Hvis ikke Therese Johaug unngår å bli dømt for doping, har antidoping-arbeidet et alvorlig problem. Idrettsutøvere som putter i seg påviselige prestasjonsfremmende stoffer, skal dømmes hardt. Her dreier det som om planlagt unngåelse av regelverket.

I Therese Johaugs tilfelle dreier det seg om medisinsk behandling. Hun har hatt store sår på leppene og har prøvd ulike kremer for å dempe smertene og få sår til å gro. Hun har fått medisinen hos legen for landslaget, Fredrik S. Bendiksen. Johaug har spurt om hun kan være sikker på at medisinen ikke inneholder noe forbudte stoffer. Det har legen bekreftet. Men så har han oversett et stoff. En skjebnesvanger feil.

Therese Johaug har tidligere uttalt at hun er klar over at det er hun som har ansvaret for å holde seg fri for doping. Dette ansvaret utøver hun ved å forhøre seg med legen, som sier OK. Vi kan ikke forvente at idrettsutøvere skal sette seg inn i hva en medisin inneholder og hvilke utslag det kan tenkes den gir. Dette er legens jobb.

En har beveget seg langt ut i konspirasjonen dersom en hevder at Johaug og legen har valgt en salve de tror kan øke prestasjonen hennes. Hvis man har tenkt å dope seg, drar en ikke på et apotek i Italia for å kjøpe sårsalve for lepper.

Bendiksen sier han har gjort en feil – og trekke seg. På den måten bidrar han til å styrke Johaugs troverdighet.

Men det er hennes kropp og det er hennes verdier som er for høye av et forbudt stoff. Det har hun ansvar for. Men de små verdiene hun har fått i seg, kan ikke sies å ha medvirket til at hun har gått fortere på ski.

To andre forhold er også avgjørende. Det ene er hvor store mengder av clostebol det er funnet og om de mengdene hun har fått i seg kan sies å ha noen som helst prestasjonsfremmende effekt. Det andre er hvo lenge hun har brukt denne kremen.

Vi trenger et strengt regelverk mot doping. Det betyr ikke at de som dømmer, ikke skal bruke hodet og høre på de forklaringer idrettsutøverne gir. Det skal brukes skjønn når en dømmer.

Ut fra det vi kjenner til i dag, bør Therese Johaug unngå en dopingdom. Hun har en troverdig forklaring.

Hvis vi er der at dopingdommer kun handler om mekanisk måling, fører det til dommer som ikke er rettferdige.

Dette er selvsagt en alvorlig sak for norsk idrett. Vårt omdømme har fått en alvorlig knekk fordi det er svært vanskelig å unngå forhåndsdømming. Men også når det gjelder doping, skal tvilen komme tiltalte til gode på den måten at man skal vurdere utøverens egen forklaring.

Det er ikke levert dokumentasjon på at Therese Johaug jukser. Det hjelper ikke hva testene viser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *