Regjeringens dårlige husk

Erna Solberg vil ha det til at noen i regjeringen lider av hukommelsestap. Men Tord Lien har selvsagt ikke glemt avtalen med KrF og Venstre om å holde oljefingrene fra Lofoten. Han prøvde seg, og er er blitt satt ettertrykkelig på plass.

Ifølge Erna Solberg er regjeringen plaget av dårlig husk. I utlysningen av den neste konsesjonsrunden åpnet regjeringen for at oljeselskapene kunne melde interesse for å lete i Lofoten-området og utenfor Møre. Da dette ble kjent onsdag, forsvarte olje- og energiminister Tord Lien beslutningen og begrunnet det med et behov for «kunnskapsinnhenting».

Det står i samarbeidsavtalen med Venstre og KrF at det ikke skal åpnes for oljeaktivitet i Lofoten. Statsminister Erna Solberg ga i går beskjed om at utlysningen skulle endres. Til VG forklarte Solberg at «man har glemt samarbeidsavtalen, som vi har forpliktet oss til».

Den forklaringen tror selvsagt ikke Trine Skei Grande på.

–Jeg har kjent den damen (Solberg) så lenge at jeg vet at hun ikke er i stand til å glemme noe som helst. Denne feilen ligger nok et annet sted, sier Trine Skei Grande til VG torsdag kveld.

Tok poenget

Da Skei Grande fikk vite at det var åpnet for at oljeselskapene kunne melde interesse for Lofoten, ga hun klar beskjed om at Venstre ikke ville godta det. Solberg tok poenget med en gang. I går gjorde Tord Lien helomvending.

–  Nominasjonsprosessen er et verktøy for å hente inn oppdatert kunnskap om geologien på norsk sokkel fra oljeselskapene. Det har aldri vært aktuelt å utlyse i 24. runde de områdene som er begrenset gjennom forvaltningsplanene eller samarbeidsavtalen. For å skape ro rundt arbeidet med denne viktige konsesjonsrunden har vi i dag presisert at vi heller ikke ønsker nominasjoner fra selskapene i disse områdene. Med den uro dette har skapt ser jeg i ettertid at dette kunne vært håndtert annerledes fra starten av, sier Tord Lien.

Han hadde selvsagt ikke glemt samarbeidsavtalen. Han ville prøve å få til en åpning for aktivitet i Lofoten-området. Det er ingen hemmelighet at Tord Lien mener det bør åpnes for boring etter olje og gass i Lofoten og Vesterålen med mindre det skulle dukke opp helt uforutsette problemer.

For Venstre og Trine Skei Grande er dette blitt en pluss-sak. Ingen trenger å være i tvil om at Venstre blir hørt når de gir klar beskjed. Slik vil Trine Skei Grande vi skal tenke

Det er lov å prøve seg. Eller er det ikke det? Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona sier regjeringens oljetabbe om åpning av nominasjoner i Lofoten og Møre er så alvorlig at den bør granskes. Det vil ikke skje. Hva skulle være poenget med det? Det er ikke noe hemmelig eller suspekt som har skjedd. Dette handler om politikk. Denne saken er vi ferdig med.

Lars Øy

På listen over Norges 25 mektigste som presenteres i boken «Makteliten», står den relativt ukjente Lars Øy. Han er statssekretær ved Statsministerens kontor og har som oppgave å ha oversikt over alle sakene regjeringen arbeider med. Det er mulig det er han som har sovet i timen. Tord Lien har neppe spurt Erna Solberg på forhånd om det er greit at han forsøker å smugle inn en åpning for leteaktivitet i Lofoten i den nye konsesjonsrunden.

Dette er en sak Erna Solberg må sette på minussiden i sitt eget regnskap. Men det er ikke et stort minus, for da Trine Skei Grande ga beskjed, ryddet hun opp.

Også Tord Lien må registrere saken som minus. Han er blitt satt på plass av statsministeren. En del i oljemiljøet vil gi Lien et pluss. Han viser seg som en statsråd som er villig til å gå langt for å få en åpning for oljeaktivitet i de omstridte områdene

For Venstre og Trine Skei Grande er dette blitt en pluss-sak. Ingen trenger å være i tvil om at Venstre blir hørt når de gir klar beskjed. Slik vil Trine Skei Grande vi skal tenke. Slik ser det ut til at det kan bli når det gjelder bensinsavgifter også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *