Vålerenga – utsatt og påsatt

Kjetil Rekdal har tenkt, Tor Olav Trøim blar opp flere titalls millioner, Ronny Deila skal sørge for at Vålerenga vinner kamper og Erik Espeseth skal gjøre klubben økonomisk levedyktig. En sterkere satsing på ledelse vil gi langt bedre resultater enn kjappe trenerskifter.

Det sitter tydeligvis betydelig lenger inne for Tor Olav Trøim å gi opp et pengesluk av et fotballag enn en dyrekjøpt aksjepost som gir elendig avkastning. Trøim er klar igjen for å putte flere titalls millioner inn i Vålerenga. Det kan godt være det blir 100 millioner før Oslos eneste klubb i eliteserien tar seriegullet eller vinner cupen. Det er målet. Men dit er det langt fram. Vålerenga ligger for tiden nest nederst på tabellen. Det kan ende med nedrykk om de ikke leverer bedre i høst enn de har gjort så langt i sesongen.

Mediene har alt skrevet at Kjetil Rekdal ligger tynt an som trener. Det ble mye oppstyr i mai da Rekdal ikke lot kapteinen Christian Grindheim spille en kamp. Spådommene gikk ut på at enten Rekdal eller Grindheim ville forlate klubben. Men det ble ordnet opp på kammerset. Det var ting på gang som gjorde at de kunne se saken i et noe større perspektiv. Tor Olav Trøim så at noe måtte gjøres og kom tungt på banen. Det han var minst interessert i, var å gi Rekdal sparken og starte jakten på en ny trener uten at strategien var klar. For mange klubber tror at et trenerskifte løser problemene. Rekdal er en dyktig trener selv om han kan være kontroversiell og med fordel kan passe kjeften sin bedre. Styrken ved Rekdal er at han er fotballfaglig sterk, våger å være sjef og å gi krystallklare meldinger. Dette er egenskaper som en bedriftsleder av Tor Olav Trøims merke setter pris på.

Tapt 100 millioner

Vålerenga har tapt nærmere 100 millioner kroner de siste 10-12 årene. Når en ikke har kontroll på økonomien, må det kostnadskutt til – med mindre man har eiere som er klar for å spytte i flere millioner. Det går grenser selv for Tor Olav Trøim. Som næringslivsleder er han dessuten vel kjent med å bruke kostnadskutt som medisin. Det var bare å ta øksen fram. Aftenposten skriver at Vålerenga i 2012 omsatte for nærmere 130 millioner kroner. På to år sank omsetningen til 77 millioner. Lønningene ble redusert fra 45 millioner til 17 millioner. Vålerenga har kjøpt noen spillere som ikke er for dyre, men de har også måtte selge flere som de gjerne skulle ha beholdt. De har måtte selge fordi de har hatt behov for inntektene.

Når sportslige resultatene uteblir, forsvinner også sponsorinntektene. De er i år på 22 millioner kroner. De var en gang på 65 millioner.

«Styrken ved Rekdal er at han er fotballfaglig sterk, våger å være sjef og å gi krystallklare meldinger. Dette er egenskaper som en bedriftsleder av Tor Olav Trøims merke setter pris på.»

Vålerenga vant cupen i 2008 og tok seriegull i 2010. Etter det har de stort sett oppholdt seg midt på tabellen, og under det også flere år. Hvis de rykker ned i høst, kan det gå med Vålerenga som med de andre Osloklubbene Lyn, Frigg og Skeid. Det gamle elitelaget Lyn gikk konkurs for noen år siden og har nå karret seg opp i 3.divisjon. Skeid og Frigg holder seg i 2.divisjon. Det er for tiden KFUM-kameratene som er det nest best laget i Oslo.

Nå skal det investeres

Men uansett hva som skjer i høst, Vålerenga skal ikke dele skjebne med andre storheter. Kjetil Rekdal og Tor Olav Trøim har laget en plan. Trøim forstår at de ikke lenger kan drive i toppen med så lave kostnader. Det må investeres, og det skal skje de neste fem årene. Rekdal mener han har gjort sitt som trener. Han fortsetter som sportsdirektør fra 1. januar av. Da tiltrer Erik Espeseth som ny daglig leder og Ronny Deila som trener. De kjenner hverandre fra mange års samarbeid i Strømsgodset. Espeseth har også bakgrunn som kommersiell direktør i Rosenberg.

Trøim satser altså på et forsterket lederteam for å bygge Vålerenga de neste fem årene. Dette vil gi resultater. Når Rekdal fortsatt skal være med, skyldes nok det at han ses på som en stor ressurs. Han og Deila har nok snakket såpass mye sammen at Deila er trygg på at Rekdal ikke vil blande seg inn i de disposisjoner han vil foreta seg.

Det er ikke mange år siden Martin Andresen holdt alle snorene i egen hånd. Han var både kaptein, trener og sportsdirektør en periode. I det lange løp ble dette for krevende, men det betyr ikke at det ikke var en god modell den første tiden. Andresen ga seg først som spiller og sluttet som trener i 2012. Nå topper Vålerenge laget med en særdeles godt kvalifisert trekløver. Løsningen de har valgt i Vålerenga denne gangen, illustrerer at ledelse og organisering har med personer å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *