​Knefall for forbrukerhysteri

Når regjeringen vil hindre bedrifter å ringe egne kunder, har de gjort knefall for forbrukerhysteriet. Hva er det som går av Høyre og Frp? Vi trenger da ikke flere lover og forbud som skader nyttig næringsvirksomhet.

Forbrukerne er blitt den nye sutrestanden. Nå klager de sin nød over at det er noe merkevarer de ikke får kjøpt på Rema framover. Da kan de fleste gå til en butikk noen hundre meter lenger unna, eller så får en kjøpe noe som smaker nesten helt likt. Det er ikke noe overgrep mot forbrukerne det Rema foretar seg.

Det er stadig noen som representerer de såkalte forbrukerinteressene som klager over at vareutvalget er så lite sammenliknet med andre land. Slik blir det når folk hyler og skriker om billigere varer. Da får vi greie oss med 144 oster i butikken i gjennomsnitt, selv om de har dobbelt så mange i butikkene i Sverige.

Da salg via telefon tok av, klaget forbrukerne over at de ustanselig be oppringt med spørsmål om de ville kjøpe et eller annet, eller støtte en sak de ikke var interessert i. Det endte med at det ble mulig å reservere seg mot telefonsalg. Det var en nødvendig regulering fordi telefonsalget tok helt av, og det var alt for mange uerfarne og frekke selgere som fikk boltre seg på telefonen.

Ja på forhånd

I dag er regelen den at ingen kan kontakte noen via telefon dersom de har reservert seg mot telefonsalg. Nå vil regjeringen legge ned forbud mot at et firma kan ringe sine egne kunder med mindre de uttrykkelig har sagt ja til det på forhånd.

– Det er et dolkestøt i ryggen på et norsk næringsliv som allerede står ustøtt på beina. Stortinget må ta til fornuft og endre dette, sier politisk direktør Harald J. Andersen i Hovedorganisasjonen Virke, som organiserer 20.000 virksomheter i Norge til Aftenposten.

Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth mener innstrammingene gir forbrukerne en mer effektiv beskyttelse mot uønskede salgshenvendelser. Hun hevder endringene vil sikre at det er forbrukernes reservasjoner som blir respektert og at telefonsalg kun skjer til dem som faktisk ønsker det.

Kundens valg

Bakgrunnen for regelendringen er at forbruker blir kontaktet av leverandører som ikke respekterer en kundes valg. Hvis en kunde først har bestemt seg for å skrifte leverandør, er det forståelig at en gjerne vil unngå en telefon fra den gamle leverandøren som tilbyr en enda lavere pris. Hvis det er dette en vil unngå, kan det skje ved en endring i markedsføringsloven der det gjøres klart at man ikke kan ringe kunder i slike tilfeller. Men politikerne trenger da ikke lage nye lover for slikt? Det hadde vi ikke ventet fra denne regjeringen, som sier den er opptatt av å legge forholdene bedre til rette for næringsvirksomhet. Nå er regjeringen i ferd med å gjøre det stikk motsatte.

Det er faktisk ikke politikerne oppgave å forby alt som irriterer noen

Kompliserer markedsarbeidet

Forslaget fra regjeringen, representert ved forbrukerminister Solveig Horne, betyr for eksempel at en avis ikke kan ringe opp en av sine abonnenter som av ulike grunner sier opp abonnementet.

Det kan ikke være slik at an avis må dele abonnentene sine i en gruppe som sier det er ok at de kan bli kontaktet på telefonen og en annen gruppe som ikke ønsker det. Det betyr at bedrifter må lage to systemer for oppfølging av kunder. Dette kompliserer markedsarbeidet og øker kostnadene.

Prinsippet må være at kunderelasjonen overstyrer reservasjonsretten. Bestiller en et abonnement på Aftenposten eller Dagens Perspektiv, må en regne med å bli kontaktet på telefonen dersom abonnementet løper ut uten å bli betalt. Det kan være gode grunner til det. Ved å snakke med en kundeveileder, kan en finne en løsning.

Det kan være en blir ringt opp flere ganger etter en har vært registrert som kunde et sted. Det får en faktisk tåle. Det er ikke så mange kunderelasjoner folk har. Dessuten slutter firmaene gjerne å ringe når de merker at de ikke får respons.

Livet består av en del irritasjoner. Å få en telefon som en egentlig ikke ønsker, står på irritasjonslisten for mange. Men dette lever de fleste av oss fint med. Det er faktisk ikke politikerne oppgave å forby alt som irriterer noen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *