Civitas tankevokter

Kristin Clemet viser at hun er dreven innen det retoriske lurendreieriet som kalles «bruk av stråmenn» i sitt innlegg i Vårt Land 6.august. Hun påstår jeg i min VL-kommentar 4. august hevder tenketanker fungerer både overfladisk og ideologisk enøyde. Dette er fri diktning på Peer Gynt-nivå. Jeg har ikke skrevet dette. Jeg mener det ikke en gang. Civita opptrer ikke overfladisk. De er derimot ideologisk styrt i det de foretar seg. Det er poenget med Civita. Deres oppgave er å rydde vei for høyresiden og kapitaleieres interesser. Det er de som finansierer tenketanken som Clemet leder på en utmerket måte.

Det er formueskatten og Thomas Pikkety som er utgangspunktet for min kommentar. Pikkety er et hår i den ideologiske suppa Civita på vegne av sine oppdragsgivere vil servere norsk offentlighet.  Det har falt henne tungt for brystet at jeg peker på at hennes læremester, professor Victor Norman, er på kollisjonskurs med høyresiden når det gjelder beskatning av de rikeste. Hun forsøker å bruke professor Steinar Holden som et slags forsvar. Den planken bærer ikke. Professor Steinar Holden sa denne uken til Dagens Næringsliv at det Civita -notatet jeg kommenterer tydeligvis «er skrevet av en person som er mot formueskatten og argumenterer for å beholde formueskatten». Rolf Aaberge, forskningsleder i Statistisk Sentralbyrå, fnyser nærmest av Villemann Vinjes påstander i Civita-notatet. Professor Jarle Møen ved Senter for skatteforskning ved NHH kaller Vinjes notat et «tallbasert meningsytring». Økonomiprofessor i Torino, Steinar Strøm, synes ikke Vinje levere noen gode argumenter for å droppe formueskatten. Forøvrig sier Moene til avisen at han er for formueskatt. Til og med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen taler Civita imot. Han vil ikke droppe formueskatten før man har funnet en annen måte å beskatte de rikeste på.

Tenketanken Civita leverer varene. Vi får håpe venstresiden nye Agenda følger opp. Både de og de andre tenketankene leverer mye kunnskap og perspektiver inn i den offentlige debatten. Ikke er vondt ord om tenketankene. Men vi ser jo hvilke klær de har på seg og hvilke maktinteresser i samfunnet de representerer.

Civita er babyen til Kristin Clemet. Hun sitter som ei ugle på plassen sin, klar til å gripe inn om noen mener noe annet om Civita enn hennes offisielle versjonen. Men Clemet kan da ikke forvente, alle minst kreve, at alle skal se på Civita slik hun ønsker. Aller minst i en situasjon der de får kjørt seg både av nye og gamle Høyrestatsråder ispedd en liten flokk økonomiprofessorer.

 

Publisert i Vårt Land 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *