Dansen om paradisene

Det globale markedet fungerer utmerket for 1 prosent av befolkningen. Det er et økende sinne og et gryende opprør blant de 99 øvrige.

Det er lett å snakke om globaliseringens velsignelser. Vi har frihet og mulighet til å bevege oss verden over. Bedrifter kan selge produkter der det før var store handelshindringer. Arbeidskraft kan forflytte seg der det er størst behov. Økt handel har løftet hundrevis av millioner ut av bunnløs fattigdom. EUs ideer om fri flyt av varer, tjenester, kapital og mennesker har fått gjennomslag i 28 land i Europa. USA og Asia har forhandlet fram en gigantisk frihandelsavtale (TISA). EU og USA forhandler i all hemmelighet om en tilsvarende avtale for Europa (TTIP).

TISA og TTIP, selve kronen på globaliseringsverket, blir det neppe noe av, for systemet holder på å rakne. Det startet med finanskrisen i 2009. Da kjørte Financial Times en serie der de stilte spørsmål om krisen var starten på kapitalismens sammenbrudd. Men kapitalistene kom seg på beina igjen, fordi de har grepet om politikerne. De valgte å la befolkningene dekke milliardtapene framfor å la kapitalistene gå konkurs. I EU ble øksene tatt fram. I syv år er det nå kuttet kraftig i kostnader som rammet folk flest. I flere land er ungdomsledigheten over førti prosent. I land etter land jages den politiske eliten ut av regjeringskontorene.

Ytterpartiene

EU er i økende grad blitt symbolet for det som ikke fungerer. Strømmen av flyktninger øker problemene.  Sinte velgere strømmer til ytterpartier både på venstre og høyre side. EU-samarbeidet henger i en tynn tråd fordi en ikke klarer å styre virkningen av fri flyt av kapital, mennesker, tjenester og varer mellom landene. I Storbritannia kan det bli flertall for å melde seg ut av EU i juni. I Brussel går EU-eliten rundt med bekymringsrynker i pannen som ses på femti meters avstand.

Folk er sinte, frustrerte og vil ha radikale endringer. Selv i USA holder «the etsablishment» på å miste kontroll. En økende andel av velgerne protestere mot et system der 1 prosent av befolkningen søkkrike, mens de resterende i gjennomsnitt blir fattigere Det er fortsatt en mulighet for at en av opprørerne, Donald Trump eller Benny Sanders, kan slå knock out på systemets kandidat, Hillary Clinton.

De store globale selskapene tar knekken på mindre nasjonalt forankrede bedrifter verden over. De maksimere overskuddene ved presse lønningene nedover såfremt det finnes noen som kan produsere enda billigere et eller annet sted i verden.

Det verste er at flere av verdens mest lønnsomme selskapet knapt betaler skatt. De sniker seg unna i skatteparadiser. Politikerne har i årevis stått og sett på at tusenvis av milliarder unndras beskatning.

Panama papers

«Panama papers»-avsløringene viser hvor horribelt systemet er. Det er ikke bare gedigne bedrifter som lurer seg unna. Også kjendiser og statsledere. Avsløringene har  uløst et globalt sinne som kan føre til at politikerne kommer seg ut av sirupen. Men det er lettere sagt enn gjort. Kapitalkreftene har enorm makt og befolkningen lar seg lure. Nå lar vi oss lure tro at det handler om åpenhet. Selv statsminister Erna Solberg synes det er leit og skuffende at DNB for fem år siden hjalp kunder med å opprette konto i skatteparadiser. Problemet er ikke banksjef Rune Bjerke, men Erna Solberg som leder en regjering som ikke vil rydde opp. Vårt Land minnet i forrige uke på at det statlige Norfund engasjerer seg i virksomhet som er registrert i skatteparadiser. Og Oljefondet har verdier for over 200 milliarder plassert der verdens lysskye virksomhet organiseres. De nærmer seg hykleri å gjøre DNB og manglende eierstyring til problemet. Politikerne kan når som helt vedta at de ikke er lov å føre kapital fra Norge over i skatteparadiser og at bedrifter hvor staten har en eierandel ikke skal ha penger i skatteparadiser. Norge bør vise verden at det går an å holde seg unna de styggeste utvekstene av den globale kapitalismen samtidig som vi legger forholdene godt til rette for næringslivet her til lands.

 

Publisert i Vårt Land 2016

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *