Drevland-hysteriet

Trude Drevlands uklokskap og mangel på dømmekraft er en sak for politikerne og velgere, ikke sneversynte jurister i politiet. Korrupsjonsloven bør endres slik at politiet får tid til å fakke de virkelige skurkene.

Trude Drevland er ikke dømt for korrupsjon. Hun er ikke tiltalt for det en gang. Men politiet i Bergen mener det faktisk er mye som taler for at hun er det. I så fall er det byens, for ikke å si landets merkeligste skurk de har med å gjøre. VG kunne i går fortelle at hun sa nei til å motta en gudmor- gave for å ha døpt skipet Viking Star. En slik gave ville vært verd noen titusener. Istedenfor ville Drevland at skipsreder Torstein Hagen skulle gi en gave til en rusinstitusjon. I mai i år ga han 500 000 kroner til Trappen Motiveringssenter.

Dette skulle en tro fikk politiet til å bli i tvil om de hadde foran seg et tilfelle av korrupsjon. Men her befinner vi oss i bakvendtland. Gaven på en halv million kroner i støtte til byens rusmisbrukere er en del av siktelsen mot henne.

Korrupsjon handler om bestikkelser eller at en for en belønning for å ha foretatt seg noe en oppdragsgiver eller interessent ønsker. Det skjer i dyp hemmelighet. Ingen må få vite.

Trude Drevland har døpt en bår og jobbet politisk for at Torstein Hansens rederi skulle få et fotfeste i Bergen med faste anløp av cruisebåter. Alle har visst at Drevland har ivret for dette. Ingen er imot at sjøfartsbyen Bergen blir anløpshavn for cruiseskip og at en cruisereder regner Bergen for sin by. Så Trude Drevvald kontakte byen tidligere byrådsleder, Monica Mæland, nå næringsminister, for å få fortgang i saken, hun dro til Venezia for å være med ved sjøsettingen og hun døpte skipet i Bergen 17 mai. Stor jubel hele veien.

Men ha dreier korrupsjonen seg om? Jo, hun ble hentet i et privatfly da hun skulle til Venezia istedenfor å reise på første klasse på fly. Det ville nok skipsreder Torstein Hagen spandert på henne. Men ikke nok med det. Hun overnattet på et hotel som er langt finere enn Hotel Norge i Bergen. Så hun har altså vært spå heldig at hun har fått sitte på i privatfly og bodd to netter på luksushotell. Det er det som gjør henne til skurk. Hun skulle reist med Sas og bodd på et billigere hotell, ikke det hotellet som skipsrederens gjester bodde på.

Det er mer enn det. Hun skulle også få være med på et cruise med «båten sin». En liten tur deltok hun på, men det var snakk om en lenger tur for to, og skulle hun ha betalt full pris, ville det kostet 100 000 kroner. Da mediene begynte å interessere seg for saken, droppet hun den turen.

Korrupsjonsanklagen dreier seg om at hun har engasjert seg for at Torstein Hagen skulle får det som han ville med den nye cruisebåten sin. Og betaling skulle da være støtte til rusmisbrukere, privatfly, to netter på et dyrt hotel og et cruise.

Da saken ble kjent og Trude Drevland forsøkte skjule faktiske forhold for å unngå oppstuss, ble det enda verre. Hun har beklaget sine uttalelser og bedt velgeren om unnskyldning for å vist sviktende dømmekraft. Men hun bedyrer at hun kun har vært opptatt en ting; det som er i Bergens interesse.

Medienes skal ha et kritisk blikk mot de som har makt og avdekke nettverk, relasjoner og forbindelseslinjer. Det er ikke noe å si på at mediene har gåtte tett på Drevland for å avsløre hvordan hun har engasjert seg for at skipsreder Hagen skulle få det som han ønsket. Dette er en sak politikerne bør diskutere. Dette er politikk, ikke kriminalitet. Og det er et dårlig politisk håndverk fra Drevlands side, ikke minst etter at mediene fikk snusen i saken.

Påtaleansvarlig Ole Bjørn Mevatne viste godt skjønn da han i vår etter å ha sett på saken fra torsdag til mandag, konkluderte med at dette ikke handlet om korrupsjon. Han var i sin tid ansvarlig for at Høyres bystyremedlem Jan Sverre Stray ble siktet for korrupsjon. Det tok 20 måneder før han ble renvasket. Det kan være Mevatne har lært noe av den saken.

Etterforskingen ble tatt opp igjen etter at Bergens Tidende intervjuet såkalte «korrupsjonseksperter» som mente saken ikke burde vært henlagt. Da saken ble gjenopptatt i slutten av august, mente politiet at de burde klare p gjøre unna etterforskningen på noen uker. Nå sier etterforskningsleder Frode Karlsen at det kan gå måneder eller år før de kan trekke en konklusjon. Noen som gjør at det tar lengre tid er at Drevland har slettet epost med til og fra Hagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *