Guruen for de nyskapte

Her er det driv og trøkk, noen elsker det, andre synes det blir for mye av det gode.

En av landets mest profilerte kvinnelige ledere er i grunnen ikke særlig opptatt av at hun er kvinnelig leder.

Visst kan hun stå fram som feminin og utnytte sine feminine egenskaper, men det hun er opptatt av er å bruke seg selv og lede med driv og retning. Og som leder har hun da vitterlig mange felles trekk med reale mannfolk som Jesus, Bjørn Kjos, Kjell Inge Røkke og Jens Stoltenberg.

Når Krohn Traaseth legger ut om «drømmeløftet» og hvordan innovasjonen skal skyte fram der midler fra en av de mange støtteordninger i Innovasjon Norge finner veien, smaker det litt «Jeg er verdens lys» og «gå ut i all verden og gjøre alle folkeslag til mine disipler». Hun er god til å snakke om visjoner og driver på for at de hun er i kontakt med skal følge henne.

«Følg meg. Den som ikke er med meg er imot meg, den som ikke samler, han sprer», sa Mesteren fra Nazareth. For mange er Krohn Traset en mester som setter skiller, en predikant som herjer på for å skape oppslutning og forpliktelse.

Hun har mange med seg, men det er også de som mener det blir «too much of her». Omtrent en tredjedel av de vi har snakket med mener hun er en leder klart under gjennomsnittet. Mens en tredjedel er rede til å slippe alt de har i hendene for å følge sin lederstjerne.

En nyskaper

Kjell Inge Røkke er også en som setter skiller, viser en tidligere toppsjefvurdering av ham. Noen synes han er for frekk og opererer i gråsoner, andre elsker å jobbe for ham. Traaseth og Røkke har det til felles at de steller godt med sine.

Røkke og Traaseth er ledere som en styrker bånd til eller bryter bånd til. Traaseth er ellers en nyskaper på nivået over Røkke faktisk – og her snakker vi om det absolutte toppnivået i landet (8 poeng).

Hun har det til felles med Bjørn Kjos at hun kan fleske til mot egne ansatte når hun mener det er nødvendig. Slikt blir det en del støy av, men like lite som Kjos orker Traaseth å liste seg rundt på gummisåler.

De beveger seg med tydelige skritt og klar retning. Når noen påviselig står i veien, er det like naturlig for dem å kjøre over som å svinge unna.

Sosial teft

Men så har Traaseth også noe «Stoltenbergsk» over seg. Hun scorer langt bedre enn ledere flest på sosial teft, å forstå seg på følelser. Hun inviterer til nærhet og bygger relasjoner (8).

Hun er en motivator (8) og bygger omdømme til den store gullmedaljen (8,5). Det «Stoltenbergske» kommer til uttrykk ved at hun forstår det som skjer rundt henne, hun liker å trå på gassen, men vet også at det er noe som heter brems og at det noen ganger må inngås smertefulle kompromisser.

Hun har fått et oppdrag – sier hun først ja, tråkker hun til, med armer og bein, hode og hjerte

Krohn Traaseth behersker omstillinger (7,5). Når hun ikke får bedre enn (7) på resultater, skyldes det at de vi har snakket om er usikre. Det er ikke mange bunnlinjer hun kan måles ut fra. Det er delte meninger om Innovasjon Norge.

Noen markedsliberalister mener vi kunne lagt ned det meste og de irriterer seg over Krohn Traaseths messing over hvor viktig Innovasjon Norge er. De synes ikke det hun driver på med er viktig i det hele tatt. Det bryr Krohn Traaseth seg fint lite om.

Hun har fått et oppdrag – sier hun først ja, tråkker hun til, med armer og bein, hode og hjerte. Hun legger ut som om det skulle være på kontoret hennes framtiden for Norge etter oljen meisles ut.

Hun er en frimodig blogger og en god kommunikator i alle kanaler (7,5), men må tåle kritikk for at hun blander sak og egen person. Det er knapt en eneste toppleder i offentlig sektor som byr på seg selv slik Traaseth gjør.

Har liten tid

Krohn Traaseth framstår ikke som en leder som bruker makt i tide og utide (7,5). Hun vet imidlertid hvor hun vil og hun har liten tid. Hun tar det ikke så nøye om hun dulter borti en og annen på veien mot målet.

Innovasjon Norge har hatt en stor nedbemanning og har klart det uten rettssaker. En del egg er blitt knust og det er de som synes Krohn Traaseth er lite hensynsfull leder, en leder som skaper flere konflikter enn hun løser (5,5).

De 12 vi har snakket med er mest uenige når det gjelder etiske bevissthet og verdiorientering. Det er de som gir henne 9 og 10 og de som gir henne 2 og 4.

Kritikken mot henne går på at hun durer i vei med sitt uten å ta hensyn. Kritikken er ullen, men det er altså noen som sitter med et inntrykk av at Anita Krohn Traaseth viktigste prosjekt ikke er Innovasjon Norge, men henne selv.

Med 75 poeng ligger Anita Krohn Traaseth over den gjennomsnittlige scoren til norske toppledere. Det er godt gjort. Da hun ble ansatt, var det jubel, men det var også de som trodde hun ikke ville overleve i offentlig sektor to vintre en gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *