Politi på egne bein

Med Grete Faremo forsvant dessverre viljen til å radikale endinger i måten politiet ledes på.

Det er mulig det er et flertall av bergensere som mener det er verre at Brann ikke lenger spiller i eliteserien enn at de har et politikammer i byen som framstår som en gresk tragedie. Brann forsøker i alle fall å ta seg sammen og klarte uavgjort mot Fredrikstad i serieåpningen. Det er verre med politiet. De ligger fortsatt med brukket rygg etter Monika-skandalen.

I forrige uke kom meldingen om at Rigmor Isehaug går av som leder for volds- og sedelighetsseksjonen. Hun skulle aldri gått av. Hun burde blitt forfremmet, men hun orker ikke mer. Hun var nærmeste sjef til varsleren Robert Schaefer og ville gjenopptatt Monika-saken da han hevdet åtte år gamle Monika ble kvalt, ikke at hun tok sitt eget liv. Men ingen i den øverste ledelsen i politiet ville høre på ham. Isehaug fikk ordre om å be Schaefer holde fingrene fra fatet. Han fulgte ikke ordren. Om noen uker blir han belønnet med Fritt Ords pris.

Spesialenheten for politisaker fant ikke grunnlag for å sikte noen enkeltpersoner for å brutt straffeloven, men politikammeret fikk en foretaksbot på 100 000 kroner for å ha vist grov uforstand i tjenesten da de nektet å høre på Schaefer.

Det var politiinspektør Sidsel Isachsen som tok avgjørelsen om først å henlegge saken som et sannsynlig selvmord. Det er blitt spekulert på om hun ville trekke seg. Men neida, hun har tauet inn advokat og krever at Spesialenheten renvasker henne for håndteringen av Monica- saken.

Embetsmennene

Politimester Geir Gudmundsen har gått i hi, bokstavelig talt, eller for å bruke hans egne ord; «frivillig bedt om å bli innbeordret til Politidirektoratet så lenge granskningen av varslersaken pågår». Det kan ta tid. Det er i alt seks varslingene som er rettet mot ledelsen av politikammeret.

Gudmundsen burde trukket seg for lenge siden. Han framstår som en forsvarer av systemet og de som vil redde sitt eget skinn. Han sviktet totalt da han avviste Shaefer som varsler.

Gudmundsen er embetsmann. De kan bli sittende lenge selv om de gjør en for dårlig jobb. Det er kun regjeringen som kan be de slutte, og det skal mye til.

Det er nettopp det som er problemet. Bergen trenger en ny politimester som kan rydde opp. De må ha en ny leder utenfra, ikke en visepolitimester som trår vannet i påvente av at Gudmundsen kanskje kommer tilbake.

Det var situasjoner som den som nå utspiller seg i Bergen, tidligere justisminister Grete Faremo var opptatt av å forhindre. Like før hun lukket døren etter seg overførte hun myndigheten til å ansette politimestre fra regjeringen til politidirektøren. Hun innså at dette er avgjørende for å få et mer handlekraftig politi der ledere må forplikte seg på resultater.

En embetsmann er forvalter som utfører det den politiske ledelse ber om og handler på grunnlag og regler og prosedyrer. De driver også ledelse, men de kan ikke gjøres ansvarlige for resultater slik en ansatt leder kan.

22.juli

Faremo ville ikke ha embetsmenn, men ledere som i sykehusene. De har vide fullmakter, men de må hele tiden ta ansvar. Ved å gi politidirektør Odd Reidar Humlegård fullmakt til å ansette sine nærmeste medarbeidere, ville hun legge grunnlaget for en helt annen kultur og ledelse i politiet. Hun viste vilje og evne til å ta på alvor den massive kritikken som ble rettet mot politiet etter terroren 22 juli 2011.

Regjeringen vil ikke følge Faremo fordi det «i prinsippet innebære større avstand mellom ansvarlige politiske organer og politiet». De vil selv utnevne de 12 politimestrene og synes det er best at politimesterens er embetsmann for å «styrke grunnlaget for uavhengighet og integritet i politiets påtalearbeid».

Nå blir det åremål som embetsmann i seks år med mulighet for forlengelse framfor en modell der en sjef som ikke fungerer godt nok, må være forbedret på å slutte når som helst og få med seg en årslønn. Slik bør det også være for andre sentrale ledere. Vi får ikke det politiet vi fortjener uten ledere som får det til. De som fungerer godt som politimestere, kan gjerne ha jobben i 20 år.

Det ser ikke ut til at Arbeiderpartiet vil stå ved det deres tidligere minister gikk inn for. Ap justispolitiske talsperson, Hadia Tajik, lanserte forrige uke 16 krav om bedre ledelse og kultur i politiet. Hun ser ut til å ha glemt kritikken etter 22-juli om politikere som blande seg for mye inn i driften av politiet. Det meste av det hun foreslår er saker som politiet selv kan finne ut av. Politiet må få større muligheter til kjøre selv uten politisk støttehjul.

 

Noe av det siste Grete Faremo fikk gjort som justisminister var å la politidirektøren ansette politimestrene. Nå vil regjeringen gjøre om på den beslutningen.

 

Publisert i Vårt Land 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *