Tvilsom etikk-oppsigelse

Bergen kommune har en dårlig sak. De kan måtte bla opp så mange millioner for å bli kvitt havnesjef Inge Tangerås at det blir politisk uspiselig.

Med 16 av 19 stemmer har Bergen Havneråd bestemt at Inge Tangerås ikke får komme tilbake til stillingen som havnesjef i byen. Han ble permittert da politiet for et og et halvt år siden siktet Tangerås, ordfører Trude Drevland og skipsreder Torstein Hagen for korrupsjon etter et medieoppstyr av en annen verden. Saken ble henlagt. Da skulle en tro at Tangerås kunne kommet tilbake i jobben. Men nei. Han får sparken fordi Havnerådet mener han har brutt kommunene etiske regelverk. Hvilken paragraf han har brutt, er ikke klart. Det som derimot er klart, er at styret tidligere har ment at han ikke har brutt noen av kommunens regler. Da Bergens Tidende begynt å skrive at Tangerås, Drevland og Hagen muligens var korrupte, ble saken tatt opp i styret.

Utgangspunktet for oppstyret var at Tangerås ble hentet sammen med Drevland i privatfly og fløyet til Venezia for å delta ved sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star som skulle anløpe Bergen havn. De fikk også bo på et hotell av det fine slaget. Det ble hevdet av såkalte «korrupsjonseksperter» at de to hadde latt seg påspandere noe som var så eksklusivt at det måtte kunne betegnes som en «utilbørlig fordel». De skulle altså være så pass gjevt for Drevland og Tangerås å få reise med et lite privatfly framfor å sitte på første klasse på SAS, at de ble korrupte av det.

Kona også med

Og ikke nok med det. Tangerås og kona fikk også være med cruiseskipet fra Oslo til Bergen i tilknytning til skipsdåpen som fant sted 3. mai. Det var ikke noe hysj, hysj rundt dette som det gjerne er der korrupsjon utfolder seg. Ingen hemmelig lugar eller pålegg om ikke å snakke om det.

Tangerås oppfattet dette som normale representasjonsoppgaver. Dette er en del av jobben og det ville vært påfallende om han ikke ville deltatt så pass når det skulle markeres at Viking Star med jevne mellomrom skal innom Bergen. Dette ble sett på som en stor seier for byen, og både Tangerås og Drevland fikk mye ros da avtalen ble kjent.

Styret hadde ingen innvendinger mot at Tangerås deltok, men de mente Havnevesenet burde ha betalt reisen. Reisen til Venezia og minicruiset var således ikke en gave han fikk påspandert. Det var en del av jobben hans.  Et og et halvt år etter og etter at politiet har konkludert med at det ikke er grunnlag for å hevde at Tangerås har gjort seg skyldig i korrupsjon, får han sparken.

Tangerås sier til Bergens Tidende at han ikke akter å trekke seg. Får han en oppsigelse, blir det rettssak. Når kommunene først har fattet et vedtak om at han skal gis sparken, har kommunen en dårlig forhandlingsposisjon. En rettsak kan ta et par år. I denne perioden har Tangerås rett på full lønn. Taper kommunen saken, kan Tangerås komme tilbake i jobben.

Trond Søreide, administrerende direktør i ledelsesprogrammet AFF ved Norges Handeshøyskole mener havnestyret ikke hadde noe annet valg enn å sparke Tangerås.

Ut fra det som er kjent i denne saken, er det neppe mer enn en syltynn påstand å hevde at Tangerås har brutt et etisk regelverk

– Helt uavhengig om han juridisk kunne fortsatt i stillingen, må en administrerende direktør ha tillit i sitt styre. Har man ikke det, så kan man heller ikke være en leder, sier Søreide til Bergens Tidende.

Søreide virker temmelig grønn på arbeidsrett. Det at noen ikke føler de har tillit til en sjef, er ikke et grunnlag for å si ham opp. Et styre skal ha saklig grunn for å si opp en fast ansatt leder i det offentlige. De må altså gi en begrunnelse som holder arbeidsrettslig. Det holder ikke med synsing om tillit.

Syltynn påstand

Ut fra det som er kjent i denne saken, er det neppe mer enn en syltynn påstand å hevde at Tangerås har brutt et etisk regelverk. Hvor står det at man ikke kan la en skipsreder betale for en flyreise og et opphold på hotell hvis dette påviselig er en representasjonsoppgave? Cruiseturen med kona ligger i grenseland. Da må en se på hvilken praksis kommunene har for ektefellers deltagelse og hvilke regler som gjelder. Dessuten skal enn leder ha mulighet til å gjøre en feilvurdering uten å miste jobben.

Han har heller ikke fått en advarsel, noe en har rett på før en blir sagt opp. Tangerås skulle ha fått en refs, hvis politikerne mener det er grunnlag for det. Deretter skulle han gjort det klart at han for framtiden skal sørge for å følge kommunens regler til punkt og prikke. Da ville vi vært ferdig med saken – og millioner vært spart.

Bergen kommune er på tynn is. De slipper aldri unna med å betale Tangerås en årslønn slik det er vanlig rundt om. Det er vel to år til han kan førtidspensjonere seg. Det er ikke sikkert de slipper unna med det en gang. De må sannsynligvis kompensere for full lønn fram til han fyller 67 år.

Om Tangerås skal velge en forhandlingsløsning eller rettsak, vil avhenge av hvor store sjansene hans juridiske rådgiver mener det er for at han vinner fram. Hvis han er sint og oppgitt over hysteriet om korrupsjon som preger styre, stell og medier i Bergen, vil han bringe saken inn for domstolene. Men det kan koste ham en god del hundre tusen om han taper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *