Per Sandberg inn i regjeringen

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg går inn I regjeringen etter påske. Han får en fri, koordinerende rolle slik Karl Eirik Schjøtt- Pedersen hadde i Regjeringen Stoltenberg. Ryktene om endringer i regjeringen skjøt fart tirsdag kveld etter at Erna Solbergs mann, Sindre Finnes, sendte ut en kryptisk melding på tvitter. «Nå Erna tar grep, skjer det noe, det vet jeg alt om», skrev han. Meldingen ble slettet etter kort tid.

Per Sandberg bekrefter motvillig overfor Dagens Perspektiv at han nå skal inn i regjeringen.

– Dette skulle holdes hemmelig til over påske, men dere vet det jo alt Det stemmer. Jeg får en slags fri rolle. Hovedoppgaven blir å være et koordinerende ledd mellom alle departementene, sier Sandberg.

Høyt spill

– Dette gjør Erna Solberg åpenbart for å ansvarliggjøre Sandberg, sier professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot. Han mener Solberg spiller høyt, men tror det kan være et smart strategisk grep.

– Med Sandberg som en del av det gode selskap, unngår regjeringen stadige utspill som de ikke har kontroll på, sier Aarebrot. – Dessuten vil Frp kunne framstille dette som en seier. Særlig hvis ikke en av de andre Frp-statsrådene må vike plass, sier professoren.

Etter det Dagens Perspektiv forstår vil de andre departementene fortsatt bestå av like mange Høyre- og Frp-statsråder som tidligere. Men kilder tett på regjeringen antyder at prisen Frp må betale for Per Sandbergs inntreden, sannsynligvis blir at Anders Anundsen må trekke seg eller byttes ut med en annen Frp-er. Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen er et av navnene som nevnes hyppigst. Også nåværende statssekretær i Kommunaldepartementet, Per-Willy Amundsen, er et navn som går igjen.

– Min viktigste oppgave blir å sørge for at mulla Krekar forlater landet for alltid, sier Per Sandberg til Dagens Perspektiv, og legger smilende til:

– Så får jeg vel rollen som et frimerke på Knut Arild Hareide.

Samordningsminister

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen var først statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor, men fra 20. oktober 2009 ble han forfremmet til statsråd på samme sted. Schjøtt-Pedersen ble omtalt som samordningsminister. Han bistod statsministeren i hans arbeid, og hadde ikke selvstendige ansvarsområder, men koordinerte mye av regjeringens arbeid. Schjøtt-Pedersens mangel på ansvarsområde som statsråd gjorde at opposisjonen på Stortinget uttrykte seg kritisk til utnevnelsen, da de hevdet dette brøt med norsk parlamentarisk skikk hvor alle statsråder må være ansvarlige overfor Stortinget. Nå kan det virke som om også denne regjeringen ser fordelene med en egen samordningsminister.

Det er ventet at Erna Solberg vil presentere Per Sandberg som nytt medlem av regjeringen rett over påske. Ytterligere rokkeringer og endringer i regjeringen er ventet før sommerferien.

Folkets forslagskasse

Selv mener Per Sandberg utnevnelsen er en naturlig utvikling i regjeringens arbeid med å forenkle og effektivisere politiske prosesser.

Jeg kommer til å få ansvaret for regjeringens direkte kontakt med folket, forteller Sandberg. Blant annet vil han koordinere arbeidet med en egen nettside der folk flest kan sende inn sine forslag til hva konkrete politiske tiltak på alle områder bortsett fra utenrikspolitikken.

– Nettstedet har arbeidstittel «Per tar saken», og er tenkt som en forslagskasse for folket. Det er egentlig bare å sende inn forslag til ny politikk til min epostadresse per.sandberg@stortinget.no, så lover jeg å ta saken videre, sier Frps neste statsråd.

Verken statsminister Erna Solberg eller finansminister Siv Jensen ønsker å kommentere denne saken nå.

– Det vil komme en orientering etter påske, er alt pressetalsmann og statssekretær ved Statsministerens kontor Sigbjørn Aanes ønsker å si i sakens anledning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *