Venstre på parti med Frp

Landsmøtet i Venstre hadde muligheten til å forflytte partiet i det politiske landskapet. Det har de ikke gjort. Venstre er og forblir et borgerlig parti. Det er umulig for Venstre å støtte Jonas Gahr Støre som statsminister framfor Erna Solberg. Solberg velger hvem hun vil danne regjering med. Hun kan regne med Venstres støtte. Om Venstre blir med i regjeringen, om de fortsetter som støtteparti fordi de får gjennomslag for mange saker eller om de fortsetter å støtte Solberg i sak etter sak, er ikke godt å si. Det vet verken Trine Skei Grande eller Erna Solberg selv per i dag. For først skal det være valg. I verste fall får Venstre under fire prosent av stemmene, og da vil Erna Solberg nesten garantert ikke få flertall til å danne regjering.

Alt tyder på at Venstre vil fortsette å snakke seg selv ned i uklarhetens grøft når det gjelder egen posisjon i den borgerlige leir. I forrige uke varslet Trine Skei Grande at hun ville vrake en regjering der Frp var med for deretter å tvinge Erna Solberg til å ta Venstre og KrF med i regjeringen og la Frp stå utenfor. Hun ble satt på plass av sine egne og beklaget denne uttalelsen i helgen. Det skapte ro om samarbeidsspørsmålet på landsmøtet.

Eldgammelt nytt

Det er eldgammelt nytt at KrF og Venstre vil foretrekke å danne regjering med Høyre uten at Frp med. Det er lov å mene det, men det er dumt å mase for mye om det, når en må lete med lys og lykte for på finne noen som mener at dette er realistisk.

I dag sier Skei Grande til Dagens Næringsliv at Erna Solberg ha gjort to store tabber som kan hindre borgerlige valgseier i høst. Først valgte hun Frp foran Venstre og KrF. Så slapp hun til Sylvi Listhaug.

Erna Solberg har ikke angret på at hun valgte Frp framfor Venstre og KrF. Alle fire partier deltok i forhandlingene om å danne en regjering. Det var Venstre og KrF som valgte å ikke gå inn i regjeringen. Det går selvsagt an å mene at dette var Venstres store tabbe, men det er ikke noe poeng å snakke om snøen som falt i fjor. Like uinteressant er det å høre Trine Skei Grande snakker om hva Erna Solberg burde valgt for tre år siden. Enda mer spesielt er det å høre at Solberg gjorde en tabbe da Sylvi Listhaug ble innvandringsminister. Frp er strålende fornøyd med hennes innsats. Det betyr at regjeringen er styrket. Det er dessuten ikke stor avstand mellom den innvandringspolitikken Frp og Ap og Sp står for. Frp vil riktignok stille strengere krav for familiegjenforening enn både Høyre og Ap, men de må innfinne seg med at det ikke er flertall for det.

Trine Skei Grandes og Venstre problem er at de rakker for mye ned på Frp

Trine Skei Grandes og Venstre problem er at de rakker for mye ned på Frp. Det er grunn til å minne om at både Frp og Venstre er borgerlige partier. Venstre vil være et liberalistisk parti. Det vil Frp også. Når Venstre vil fjerne loven om sex-kjøp og åpne for surrogati, er dette uttrykk for liberalistiske holdninger en også finner i Frp. Denne periodens strid om søndagshandel plasserer Frp og Venstre i samme posisjon. Venstre har vedtatt et program med et så stor offentlig pengebruk at deres egen Sveinung Rotevatn advarer mot pengebruken i Klassekampen i dag. Også Frp ivrer for høyt offentlig pengebruk.

Betydelige forskjeller

Visst er det betydelige forskjeller mellom Frp og Venstre, men Venstre er ikke tjent med å gjøre det partiet de støtter i regjering som sin argeste motstander. Venstre forsøker å få fram at de har fått gjennomslag for mye av sin politikk de siste årene. Det er altså med Frp i regjering.

De må kjøre fram de sakene som profilerer partiet uten å gå til krig med den regjeringen de støtter

I et forsøk på å utvikle en sterkere identitet, har Venstre har de siste årene beveget seg i mer liberal retning. Det har ført dem ideologisk nærmere Frp og avstanden til KrF og Sp er blitt større.

Venstre har røket i tottene på Frp i innvandringspolitikken. Det har de ikke vunnet særlig mange velgere på.

Nå har landsmøtet bestemt seg for å gå til kamp mot regjeringen for å få stoppet den 24 konsesjonsrunden. Venstre vil i likhet med SV og Miljøpartiet De grønne ha stopp i oljeaktiviteten.  Her har Venstre skaffet seg en ny sak de vil tape fullstendig.

Skal Venstre få mer enn fire prosent av stemmene ved valget i høst, må de slutte å herje med Frp, droppe å opptre som om de vet bedre enn Erna Solberg om hvordan regjeringen bør settes sammen, og slutte å kjøre fram saker der de burde vite at de ikke kan oppnå nevneverdig. De må kjøre fram de sakene som profilerer partiet uten å gå til krig med den regjeringen de støtter.