Korrupsjonsforvirrede politikere

Ingen slår politikerne i Bergen når det gjelder å surre med korrupsjonsanklager. Det begynte med at de behandlet bystyremedlem Jan Sverre Stray som en spedalsk fordi han ble anklaget for å være korrupt. Her var det ikke snakk om at han hadde mottatt penger selv en gang, men benyttet sin posisjon til å skaffe sponsorer til et korarrangement for barn.

Politiet burde på strak arm funnet ut at det ikke var grunnlag for påstandene, men de brukte halvannet år på det. Det ble umulig for Stray å fortsette i politikken.

Korrupsjonshysteriet tok enda mer av da Bergens Tidende begynte å skrive om at ordfører Trude Drevland ikke reiste med SAS til Venezia for å delta ved sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star som skulle anløpe Bergan havn. Hun reiste med skipsreder Torstein Hagens privatfly. Og havnesjef Inge Tangerås fikk også sitte på. Og da de landet, bar det rett av gårde til et hotell av det fineste slaget.

Tangerås og kona var med noen dager på åpningscruiset fra Bergen. Det er helt vanlig at en havnesjef deltar på denne typen representasjon. Tangerås la ikke skjul på noe som helst. Drevland ombestemte seg og var ikke med på cruiset. Det ble hevdet av såkalte «korrupsjonseksperter» at de to hadde latt seg påspandere noe som var så eksklusivt at det måtte kunne betegnes som en «utilbørlig fordel».

En kunne bare undre seg over at eksperter mener man blir korrupt av å sitte i et lite privatfly framfor å sitte på første klasse på SAS.

Det tok politiet og påtalemyndigheter halvannet år før de kunne konkludere med at det ikke var grunnlag for å hevde at Trude Drevland og Inge Tangerås var korrupte. Drevland orket ikke fortsette i poltikken etter den behandlingen hun hadde fått. Inge Tangerås bestemte seg for ikke å la seg herse med.

En kunne bare undre seg over at eksperter mener man blir korrupt av å sitte i et lite privatfly framfor å sitte på første klasse på SAS

Med 16 av 19 stemmer vedtok Bergen Havneråd i vår at Inge Tangerås ikke fikk komme tilbake til stillingen som havnesjef. Han ble sagt opp fordi Havnerådet mener han har brutt kommunens etiske regelverk. Tangerås har brakt oppsigelsen inn for arbeidsretten. Nå har Bergen Tingrett gjort det klart at Tangerås kan tre inn i stillingen som havnesjef. Bergen kommune må også betale 48.000 kroner i sakskostnader til Tangerås.

Det tar fort et par år før en rettskraftig dom foreligger. I denne tiden er ikke Tangerås «eks-havnesjef» som Bergens Tidende skriver på forsiden. Han er havnesjef. Han kan i flere år fortsette som havnesjef selv om han er sagt opp. Hvis styret absolutt ikke vil at han skal være på jobb, vil han neppe tvinge seg inn på kontoret. Da kan han være hjemme og få full lønn.

Da Tangerås ble sagt opp uttalte Trond Søreide, administrerende direktør i ledelsesprogrammet AFF ved Norges Handeshøyskole, at havnestyret ikke hadde noe annet valg enn å sparke Tangerås.

– Helt uavhengig om han juridisk kunne fortsatt i stillingen, må en administrerende direktør ha tillit i sitt styre. Har man ikke det, så kan man heller ikke være en leder, sier Søreide til Bergens Tidende.

En tredje mulighet er å bruke noen millioner på å utstyre Tangerås med en fallskjerm på en del millioner

Hvis et styre ikke har tillit til en leder, kan de ikke si ham opp. Det krever saklig grunnlag for en oppsigelse. Det er lite som tyder på at det er saklig grunnlag i dette tilfelle. Hva et styret føler for, har ikke noe med et saklig grunnlag å gjøre.

Det styret må gjøre hvis de absolutt vil bli kvitt Tangerås, er å forhandle med ham om å finne en løsning. Det skjer hele tiden i næringslivet og andre sammenhenger. De får sikkert Tangerås til å trekke seg om de tilbyr han lønn et par, tre år sammen med noen formuleringer om at de tar til etterretning at Tangerås har opptrådt i tråd med gjeldende retningslinjer slik han oppfatter det.

Tangerås kan ikke gjøre noe med at Havnerådet ikke har tillit til ham, men han vil ikke ha på seg at han har opptrådt i strid med lover og retningslinjer.

Havnerådet roter det til for seg selv. Nå må toppolitikerne på banen og rydde opp. En mulighet er å rydde opp ved å innsette et nytt havneråd. En annen mulighet er å ta konsekvensen av at det ikke er grunnlag for å si opp Tangerås. En tredje mulighet er å bruke noen millioner på å utstyre Tangerås med en fallskjerm. En fjerde mulighet er å surre videre som en har gjort. Det er ikke godt å vite hva korrupsjonsforvirrede politikere i Bergen vil lande på.