Listig Listhaug-angrep på Støre

– Hvilken politiker var det som hang en norsk redaktør ut til tørk for å ha trykket karikaturene? Ja, det var Jonas Gahr Støre. En person som nå ønsker å bli norsk statsminister, sier Listhaug i en video hun har fått laget om norske verdier.

«Norske verdier» er Listhaugs spesialøvelse for tiden. Hun får ikke skikkelig dreis på innvandringsdebatten, fordi det ikke er så mange å debattere med. Venstres Trine Skei Grande ligger lavt. På Dagsnytt 18 i går parkerte hun Knut Arild Hareide som vil at Norge skal ta et initiativ for å bedre situasjonene for alle som kommer i båt over Middelhavet til Italia. Listhaug peker på at de fleste er økonomiske emigranter som ikke skal ha opphold i Europa.

Ikke forlokkende

I videoen hevder hun at «det ikke er særlig forlokkende å tenke at norske verdier skal styres av Arbeiderpartiet og en ny regjering. Fordi vi vet at det vil føre til økende innvandring». Det har Listhaug ingen dekning for å mene. Høyre og Ap er i hovedsak på linje i innvandringspolitikken. De bestemmer. Frp når ikke fram med sitt mer ytterliggående syn.

Sylvi Listhaugs mål er å få flere KrF-ere til å stemme Frp. Mål nummer to er å hindre at KrF melder overgang til Jonas Gahr Støre. Da gjelder det å kjøre på verdier. Listhaug mener innvandringen truer norske verdier og den kristne kulturen KrF er fanebærer for. Derfor vil hun mer enn gjerne diskutere innvandring med Hareide. Hun angriper ikke Hareide for å svikte når det gjelder verdier, men for politisk bevisstløshet. Hun mener KrF er bortimot blinde for de konsekvenser innvandringen fører til.

Det viktigste for Listhaug er å tegne et bilde av Støre som en man ikke kan stole på i verdispørsmål

Det viktigste for Listhaug er å tegne et bilde av Støre som en man ikke kan stole på i verdispørsmål. Hun vil at Knut Arild Hareide skal få beskjed at så mange som mulig av sine velgere om at KrF aldri må finne på, uansett hva som skjer, å støtte Støre framfor Solberg.

Ved å trekke fram karikaturstriden fra 2006, forsøker Listhaug å slå to fluer i et smekk. Hun vil så tvil om Støres egnethet som statsminister og ved å støtte Vebjørn Selbekk i Dagen håper hun å kunne hente noen velgere fra den konservative fløyen i kristen-Norge.

I 2006 skrev Selbekk han en kronikk i VG der han kritiserte Støre for håndteringen av karikaturstriden.

– Det Støre gjorde, burde diskvalifisere ham for å bli statsminister i dag. Norske verdier er under press, og Støre har ikke ryddet opp i det han gjorde den gangen. Det er naturlig at denne saken kommer opp nå når han søker vårt fremste tillitsverv, sier Selbekk til VG.

Listhaug mener Støre gjorde Selbekk til syndebukk for at den norske ambassaden i Damaskus ble angrepet som følge at Magasinet publiserte de danske karikaturtegningene. Det minste en kan forlange av en som vil bli statsminister, er at han beklager sin opptreden, sier hun.

Støre har kommentert det han sa i 2006 flere ganger og har omtalt det i en av sine bøker. Han ser ingen grunn til å ta opp igjen denne diskusjonen. Derfor lar han nestleder Trond Giske ordne opp. Giske sier til VG at det er meningsløst å ta opp igjen denne diskusjonen etter at det har gått tre stortingsperioder.

Det handler ikke om relevans og rimelighet. Det avgjørende er hva som fungerer. Det kan Listhaug alt om

– Hun kan ikke ha mye å utsette på Jonas når hun må gå elleve år tilbake i tid. Etter det har Jonas vært utenriksminister i flere år, helseminister og parlamentarisk leder for Ap. Jeg tror folk vet hva han står for når det gjelder menneskerettigheter, internasjonal fordeling og ytringsfrihet, sier Giske.

Sannsynligvis blir det med dette oppslaget og et par i Dagen. Det er ingen andre enn Listhaug som kan se seg tjent med å trekke i gang igjen en debatt om noe som skjedde for 11 år siden. Men videoen vil leve videre.

Uten motforestillinger

De politiske partiene satser stort på Facebook og sosiale medier. Her legger de selv premissene og kan kjøre på uten motforestillinger til sine tilhengere. Det er positivt at de redigerte mediene henter fram noe av det politikerne forer sine egne med på sosiale medier.

Det handler ikke om relevans og rimelighet. Det avgjørende er hva som fungerer. Det kan Listhaug alt om. Hun kan jo nå legge til en kommentar om at Støre ikke våger å ta debatten selv, men sender Trond Giske ut for å forsvare seg. Det fungerer sikkert det også i forhold til de som har null sans for det Støre står for overøser Listhaug med «likes».