Innvandringsspriket i Ap

Etter at landsstyret i Ap hadde satt punktum for Trond Giske-saken, skulle det drives politikk fra morgen til kveld. Partiet skulle samle seg. Sakene skulle i fokus. Velgerne skulle vinnes tilbake. Masud Gharahkhani, partiets nye innvandringspolitiske talsmann var første mann ut med å sette dagsorden. Han varslet et nytt innvandringspolitisk regime. Innvandringen til Europa måtte begrenses, det måtte hovedsakelig være kvoteflyktninger som ble tatt imot, og vi måtte ikke ta imot flere enn det vi klarer å integrere. Han varslet kamp mot sosial kontroll og ukultur. Innvandrerkvinner må komme seg i jobb. Han varslet også innstramninger når det gjelder familiegjenforening og minnet om at en kan få hjulpet flere flyktninger i nærområdene.

Masud Gharahkhani mente vi bør se til Danmark der sosialdemokratene varsler en ny, strengere linje. De ser for seg at det ikke skal være mulig å få asyl i Danmark uten at en kommer som kvoteflyktning. De sysler med planer om å opprette leire i afrikanske land der flyktninger som søker asyl kan få sin sak vurdert. For å hindre strømmen av flyktninger, vil Danmark være med på en storstilet satsing på fattigdomsbekjempelse.

Ap vil frata Frp muligheten til å profilere seg på en innvandringspolitikk som er strengere enn det Ap står for

Det var som å høre Sylvi Listhaug – nesten. Dette var nye takter fra Ap. Eller? I grunnen ikke, sa Jonas Gahr Støre. Ap har alltid stått for en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk. Han ga full støtte til Gharahkhani. Det samme gjorde Hadia Tajik.

I november avviste Jonas Gahr Støre at det kunne bli aktuelt å ta imot 5000 kvoteflyktninger årlig. Det samme mente Listhaug. I helgen vedtok årsmøtet i Bergen Ap at Norge bør ta imot 25.000 kvoteflyktninger de neste fem årene; 5000 hvert år.

Nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen, Lubna Jaffery, sier til Bergens Tidende at lokallaget er opptatt av at Ap skal være på den riktige siden i innvandringsdebatten.

I Klassekampen fredag advarte Marte Gerhardsen, sjefen i Agenda, Ap mot å la seg inspirere av sitt søsterparti i Danmark i innvandringspolitikken. Hun tror ikke den politikken Mette Frederiksen, lederen for Sosialdemokratene, forfekter lar seg gjennomføre i praksis. Gerhardsen mener Ap ikke har noe å vinne på å bruke tøff og hard retorikk. Den slags er det partier som ligger til høyre som holder seg med. Retorikk-konkurransen vil Ap aldri kunne vinne, mener hun.

Flere eksperter på menneskerettigheter og fra organisasjoner som arbeider innen flyktningfeltet, har advart Ap mot en politikk som ikke kan forsvares ut fra Flyktningkonvensjonen.

Edvin Helland, fungerende leder for Ap i Trondheim tar også avstand fra Gharahkhanis uttalelser. Han kom skeivt ut fra hoppet, men håper han kan lande bra, mener Helland.

Dagsavisen mener Ap er i ubalanse for tiden og er på desperat jakt etter hva et moderne Arbeiderparti skal være. Gharahkhanis uttalelser kan ses fra et slikt perspektiv. Dette er imidlertid ikke et soloutspill funnet på i en fart. Jonas Gahr Støre er med på notene. Han vil ha en strengere linje i innvandringspolitikken.

Det plager nok Ap- ledelsen at de ikke vil ta signalene i Bergen

Det haster for Ap å sette dagsorden og peke ut kursen for en politikk som kan få velgere ned fra gjerdet og få tilslutning fra nye velgergrupper. De mener tydeligvis det er en del å hente på innvandringsområdet. Ap vil frata Frp muligheten til å profilere seg på en innvandringspolitikk som er strengere enn det Ap står for. Vi kan også regne med Ap vil lansere et helt batteri med tiltak for å styrke integreringen. Tanken er at regjeringen skal måtte jobbe skjorta av seg for å gjennomføre alt Ap vil forslå.

Støre og Tajik møter motstand for sin harde linje i eget parti. Det viker som om de ikke er særlig kompromisslystne denne gangen. Da vil den strategien rakne fullstendig. Sylvi Listhaug vil benytte enhver anledning til å peke på spriket i Ap og med store bokstaver hevde at det ikke mulig å bli klar over hva Ap egentlig mener.

Støre vil forhindre en slik argumentasjon. Han vil heller bli kritisert fra Venstre, KrF og SV for å føre Frp-politikk på innvandringsfeltet. Støre regner med at han har mest å vinne på den linjen Gharahkhani har trukket opp – og at han vil få flertallet i partiet med seg.

Ap vil profilere seg på en streng innvandringspolitikk. Det er et signal om at de som ikke er enige, bør gå stille i dørene. Det plager nok Ap- ledelsen at de ikke vil ta signalene i Bergen.