​Solbergs unnskyldning

Det skjer praktisk talt ikke at en statsminister ber om unnskyldning på vegne av hele regjeringen på grunn av noe en statsråd har foretatt seg. Enda mer påfallende er det at Erna Solberg må gå til dette skrittet fordi Sylvi Listhaug ikke vil rydde opp etter seg.

Erna Solberg ber om unnskyldning på vegne av regjeringen fordi mennesker er blitt såret av det Sylvi Listhaug skrev på Facebook sist helg. Hun sier ikke at hun ber om unnskyldning dersom noen er blitt såret. Solberg vet at den slags halvhjertede unnskyldninger ikke duger. Solberg konstaterer nøkternt at mennesker er blitt såret.

Det naturlig og riktige hadde vært at Sylvi Listhaug hadde bedt om unnskyldning og fjernet innlegget på Facebook. Det ville hun ikke. Tirsdag kveld la hun ut en melding der hun understreket at det ikke var meningen å såre noen og at hun ikke hadde 22.juli i tankene. Det fungerte kun som en oppklaring, ingen unnskyldning. Ingen har hevdet at Listhaug ønsket å ramme de som er direkte berørt av 22. juli.

Solberg hadde vel et håp om at Listhaugs oppklaring og halvveis beklagelse hadde roet situasjonen. Hun burde vite at det skal mye til før Listhaug klarer å roe ned noe som helst når hun først har pisket opp stemningen.

Onsdag ble regjeringen møtt med mistillitsforslag fra Rødt, et nytt angrep fra Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide sa praktiske talt at han hadde gitt opp Listhaug og ba regjeringen ta stilling til det Listhaug hadde skrevet på Facebook. Siv Jensen ga støtte til Listhaug og forsøkte å få fokus over på det saken handler om – terroristers rettsvern og samfunnets behov for beskyttelse. Det nyttet ikke. Saken vokste i emosjonell styrke.

Hun burde vite at det skal mye til før Listhaug klarer å roe ned noe som helst når hun først har pisket opp stemningen.

Når saker beveger seg fra sakplanet og over i det emosjonelle landskap, representerer det en ny og mer krevende utfordring for den som sitter med lederansvaret. Da blir det fort verre om en leder fortsetter å agere i den rasjonelle, saksorienterte verden. Det forsto Erna Solberg. Hun måtte ta et grep som kunne fungere i den emosjonelle settingen. Derfor bestemte hun seg for å be om unnskyldning på vegne av regjeringen, og la til at denne unnskyldningen også omfatter Sylvi Listhaug. Denne uken har Erna Solberg tildelt Listhaug rollen som sta og uregjerlig skrikerunge med tildelt munnkurv. Heller ikke det hjalp. Til slutt ba «landsmoderen» om unnskyldning for hele regjeringsfamilien. Listhaug må pent holde kjeft.

Ved å be om unnskyldning setter Solberg Listhaug på plass. Neste gang Sylvi Listhaug legger ut en provoserende melding på Facebook, må hun være forberedt på å få Erna Solberg på nakken med en gang. Statsministeren vil ikke ha noen gjentagelse av det hun har opplevd denne uken.

Det har vært en del av Erna Solbergs strategi å la Sylvi Listhaug herje på innenfor rimelighetens grenser, til glede for sin innvandringskritiske heiagjeng. Denne gangen tråkket hun over grensen. Om hun ser det selv men nekter å innrømme det, er ikke godt å si.

Når en beveger seg inn i dette terrenget bør en ha på seg filttøfter, ikke beksømstøvler som Sylvi Listhaug larmer rundt i.

Om målet er å framstå som mest mulig ufeilbarlig, har Solberg gått på et nederlag. «Ydmykende» skriver VG på forsiden. Å vise ydmykhet og innrømme feil, er ingen svakhet. Erna Solberg viser styrke ved å be om unnskyldning. Hun taper ikke på det blant velgerne. De er ikke opptatt av å ha perfekte politikere, men ekte politikere. Erna Solberg sier hun tar selvkritikk på at hun ikke med en gang så at dette innlegget ville bære galt av sted. Istedenfor lot hun det passere og overlot debatten til Listhaug og Støre. Støre, på sin side, så potensialet som lå i å skape avstand mellom Solberg og Listhaug.

Da Solberg kommenterte saken for første gang, kunne hun ikke vite at det ville ende opp som en 22. juli-sak. Saklig sett var det ikke åpenbare grunner til det. Ap og terrorisme er et minebelagt terreng. Det skal fint lite til før noen knytter kritikk til 22. juli. Og er det noe mediene er opptatt av for tiden, så er det mennesker som hevder de blir krenket.

Slik er det bare, konstaterer Solberg. Når en beveger seg inn i dette terrenget bør en ha på seg filttøfter, ikke beksømstøvler som Sylvi Listhaug larmer rundt i.

Stortinget vil fatte et vedtak der de kritiserer regjeringen for Listhaugs skriverier på Facbook. Den kritikken har Solberg alt tatt brodden av ved å be om unnskyldning. Denne saken får neppe det resultat som Ap håper, at velgere vender seg fra Høyre til Ap.