​Listhaug består

Etter at Erna Solberg onsdag ba om unnskyldning for det Listhaug hadde skrevet på Facebook, fikk vi inntrykk av at Jonas Gahr Støre var fornøyd med å kunne innkassere en seier.

Etter at Sylvi Listhaug i Stortinget i går først ba om unnskyldning for at hun hadde såret noen, men uten å be om unnskyldning for det hun hadde skrevet, ble hun drevet fra skanse til skanse. Til slutt gikk hun på talerstolen og ba om unnskyldning også for innlegget sitt og understreket at hennes unnskyldning var uten forbehold. Opposisjonen samlet seg om å gi Listhaug sterk kritikk, men uten å kreve at hun går av.

Støre var ikke fornøyd. Han så at det var mulig å få mer ut av denne saken. Derfor varslet Ap i går at de ville stemme for mistillit mot Listhaug når forslaget fra Rødt skal behandles tirsdag. Ap begrunner dette med at Listhaug nølte da hun unnskyldte seg. Listhaug la seg flat, skrev mediene. Ap mener hun ikke la seg flat nok.

En ting var det Listhaug til slutt sa, men kunne man være sikker på om hun virkelig mente det? Det kan man selvsagt ikke være. En kan ikke akkurat sette en psykiater på henne for å drive motivgranskning og sjekke ut hva en kan finne i ministerens sjelsliv. Løgndetektor er heller ikke innført i politikken.

Dette er ingen viktig sak for Senterpartiet. Vi må imidlertid regne med at de vil melde seg på «Listhaugspillet» i løpet av dagen. KrFs Geir Bekkevold (KrF) sier at Sylvi Listhaug bør trekke seg fordi hun opptrer splittende. Og det sier han nå, etter at hun tross alt har bedt om unnskyldning. Knut Arild Hareide sier at partiet ennå ikke har fått diskutert mistillitsforslaget mot Listhaug i stortingsgruppen.

Hareide bør kjappe seg. KrF har ikke noe å vinne på å skape mer dramatikk rundt Listhaug. De kan ikke annet enn å gi henne tillit og stemme ned mistillitsforslaget, med mindre de vil bryte med Solberg og melde overgang til Jonas Gahr Støres. Hvis KrF er inne på slike tanker, bør de finne en saftig politiske sak som velgerne vil synes det er verd å bryte med Solberg på.

KrF har ikke noe å vinne på å skape mer dramatikk rundt Listhaug.

KrF har valgt Erna Solberg. Dermed har de valgt Sylvi Listhaug. Erna Solberg kan ikke kvitte seg med Listhaug. Det vil skape så stor intern strid i Frp at det vil true Frps deltagelse i regjeringen.

Det mest sannsynlige er at Siv Jensen har gitt Solberg beskjed om at Frp toger ut av regjeringen om hun rører Listhaug. Listhaug tar mye plass, men hun er ikke et problem for Siv Jensen, slik noen hevder. Siv Jensen har rimelig god kontroll over partiet, men for at Frp ikke skal rase nedover på meningsmålingene på grunn av alle kompromissene de må inngå, trenger de Listhaug som provokatør og stemmesanker blant de mange som er kritisk til innvandring. Tidligere var det Per Sandberg som hadde denne rollen.

Erna Solberg har det ikke med å ombestemme seg. Hun står vanligvis last og brast med sine. Det hadde hun tenkt å gjøre denne gangen også. Det var ikke opplagt at det Listhaug skrev skulle knyttes til 22. juli. Men slik ble det. Og da ble både Listhaug og regjeringen tillagt holdninger og motiver de ikke har og mennesker som var direkte berørt av 22. juli, ble såret. Erna opplevde det som riktig å be om unnskyldning. Slik ville hun få satt en stopper for saken.

Unnskyldning handler om følelser. En ber om unnskyldning når en selv føler det er riktig å gjøre det. Å presse andre til å be om unnskyldning, er et risikabelt prosjekt. Listhaug hadde ikke den emosjonelle dekning for å be om unnskyldning som Erna Solberg hadde. Det oppdaget opposisjonen.

Erna Solberg oppnådde ikke det hun ville med å be om unnskyldning. Situasjonen ble enda mer tilspisset. Nå vil opposisjonen skape ny dramatikk – og på nytt skal det tas et oppgjør med Listhaug.

Erna Solberg oppnådde ikke det hun ville med å be om unnskyldning.

Listhaug ble ydmyket i Stortinget i går, men det er slett ikke sikkert Frp taper på denne saken. Og det er fare for at Aps behandling av Listhaug nører opp under hatet mot Ap som florerer i enkelte miljøer.

Lite er så ille at det ikke kan komme noe godt ut av det. Det kan tenkes at Sylvi Listhaug vil tenke seg om to ganger før hun poster neste Facebook-status. Det kan være hun øverst på PC-skjermen sin henger opp en gul post-it lapp de det står: «Obs! Kan dette knyttes til 22.juli?»

Det er mulig det er for godt til å være sant.

Sylvi Listhaug er ikke født i går. Hun forstår nok at hun ikke kan skape flere slike episoder der saken forsvinner og der alt handler om henne selv som et problem for Erna Solberg.