​Kjøret mot Borten Moe

For fem år siden kontaktet den daværende lederen av Natur og Ungdom, Silje Ask Lundberg, en stortingsrepresentant som igjen kontaktet Statsministerens kontor etter at hun hadde mottatt en mail fra Ivar Vigdenes, rådgiver for olje-og energiminister Ola Borten Moe, som hadde sendt henne en sms etter en tv-opptreden der det sto at hun var sexy. Hun reagerte også på en generell flørtete måte å opptre på.

Daværende stabssjef Eirik Schjøtt-Pedersen kontaktet Ola Borten Moe og ba ham rydde opp. Borten Moe tok umiddelbart kontakt med Lundberg. Han beklaget, sa at den slags ikke skulle forekomme, at slike saker bør tas med en som opptrer kritikkverdig, samt at Vigdenes ville ta kontakt og rydde opp.

Vigdenes tok kontakt, la seg flat og de fikk saken ut av verden.

Slik skal det gjøres, skulle en tro. En statsråd viser at han tar saken på alvor, og Vigdenes ber om unnskyldning. Saken legges død. I går dukket den opp igjen.

Tittelen i Aftenposten er at «Ola Borten Moe forsøkte å stanse varsel». Silje Ask Lundberg har nemlig funnet tiden inne til å skrive om det hun opplevde på Facebook. Hun anser seg ferdig med saken, men vil gjerne fortelle at hun aldri har følt seg så liten og dum som da Borten Moe ringte. Hun hevder han sa hun overreagerte og at hun ikke burde tatt saken via Statsministerens kontor.

Borten Moe sier til VG at han ikke kan annet enn å ta det Lundberg sier til etterretning. «Min hensikt var å ta dette på alvor og rydde opp så fort som mulig. Hvilket ble gjort», sier Borten Moe.

Lundberg som nå leder Naturvernforbundet, er ikke født i går. Hun vet at det pågår en maktkamp i Senterpartiet. Hun vet at Borten Moes motstandere vil bruke denne saken og at den vil blir sett i sammenheng med striden rundt meldingen til Liv Signe Navarsete.

Poenget er at Borten Moe fikk ryddet opp. Lundberg fikk den unnskyldningen hun skulle ha.

At Lundberg blir satt ut av å få en telefon hun ikke var forberedt på av statsråd Borten Moe, er forståelig. Det kan godt være Borten Moe burde uttalt seg med større varsomhet. Poenget er at Borten Moe fikk ryddet opp. Lundberg fikk den unnskyldningen hun skulle ha.

Borten Moe brøt ingen regler for hvordan slike saker skal behandles. Han gjorde det Schjøtt-Pedersen ba han om.

Når noen hevder at denne saken viser at Ola Borten Moe ikke bør være nestleder i Sp, viser det hvor langt ut på viddene en kan komme med et #metoo- engasjement.

Det er ikke grunnlag for å hevde at Ola Borten Moe tar lett på at menn viser dårlig oppførsel overfor kvinner. Han fikk sin nære medarbeider til å rydde opp og be om unnskyldning.

Det er grunn til å ha et kritisk blikk på Liv Signe Navarsete i den striden som i flere uker har herjet Senterpartiet. «Navarsete raser mot politiet etter etterforsknings-nei» skriver Bergens Tidende som var først med å få en kommentar fra Navarsete til at politiet ikke vil forsøke å finne ut hvem som sendte henne den trakasserende sex-meldingen.

Politiet er i tvil om meldingen rammes av straffeloven, det har gått to år og de har viktigere saker de må prioritere.

– Politiet etterforsker kun saker med meg når jeg er skurken,

– Politiet etterforsker kun saker med meg når jeg er skurken, ikke der jeg er offer, sier Naversete og viser til en episode i 2008 der hun satt i bilen da en rådgiver kjørte for fort.

– Da satte politiet i gang etterforskning, og begrunnet det med at det var så stor medieoppmerksomhet rundt saken. Det vil jeg vel si at det har vært rundt denne saken også, sier Navarsete. I et annet tilfelle ble hun tatt i råkjøring og miste sertifikatet.

Det er forstemmende at et en stortingsrepresentant uttaler seg så usaklig. Hun burde vite at politiet vurderer hver sak for seg. Navarsete er tydeligvis så emosjonelt involvert i saken at hun har problemer med å forholde seg til politiets saklige argumentasjon.

Ola Borten Moe har på vegne av de ti som deltok på hytteturen bedt Navarsete om unnskyldning. Den unnskyldningen bør Navarsete ta imot.

Klokken åtte i dag startet møte i Sps sentralstyre. Selv om de ikke har funnet ut hvem som sendte sex-meldingen til Navarsete, kan de ikke annet enn å gi saken en slags avslutning.