Giske i nærheten

Ifølge dagens Dagbladet ba AUF-leder Mani Husseini ledelsen i partiet om retningslinjene rundt Trond Giske, som ble presset ut av vervet som nestleder etter anklager om seksuell trakassering. Jonas Gahr Støre har konkludert med at Giske har brutt partiets retningslinjer og at det skal gå en tid før har får tillitsverv igjen. Han må vise seg fortjent til å få ny tillit.

Men hva med fest? Kan den festglade Giske få være med på fester? Eller bør man forlate en fest om Giske dukker opp? Det er den slags noen i Ap diskuterer for tiden.

Mediene lar seg ikke be to ganger. Til og med NRK laget en stor sak på at Giske hadde vært på AUF-fest. Det hele berodde på en misforståelse. Han hadde i likhet med andre som har vært ledere i AUF, deltatt på en samling i Stortingets kjellerstue.

Nestleder Hadia Tajik skal ifølge Dagbladet tatt til orde for at en burde utvide «straffen» til Giske ved å understreke at han ikke skal delta på fester i partiet. Når Giske møter på fest i Ap, er det andre som føler seg utelukket, skal ha vært Tajiks argumentasjon. Hun skal ha fått støtte fra Jette Christensen. Jonas Gahr Støre satte foten ned. Saken med Trond Giske var avsluttet. Han ville ikke ha noen sosiale sanksjoner.

Giske er på vei inn i politikken igjen. Han er tiltenkt en sentral rolle i Aps strategiarbeid i Trøndelag der de har nasjonale ambisjoner, og han er blitt Ap mediepolitiske talsmann. Dette har skapt reaksjoner i deler av Ap-miljøet. De vil «straffe» Giske hardere.

Flere av de Dagbladet har snakker med, forteller at en giftig kultur brer seg i deler av partiet. De som mistenkes for å stå Giske nær, blir uglesett. Derfor er det de som sier de ikke våger å bli sett sammen med Trond Giske lenger, i frykt for å bli satt i bås og bli gjenstand for rykter og baksnakking. Flere sier de har begynt å unngå den tidligere nestlederen på Stortinget og andre steder.

Giske er på vei inn i politikken igjen. Dette har skapt reaksjoner i deler av Ap-miljøet. De vil «straffe» Giske hardere.

Ap skal drive med politikk, ikke med oppførsel. Sentralstyret skal ikke operere som et tilsyn for høy moral. Medlemmer og tillitsvalgte får finne ut av ting selv. Trond Giske er dessuten ikke en spedalsk. Han kan oppføre seg, og han oppfører seg ikke lenger slik noen medier levende har fremstilt ham. Det er dessuten grunn til å minne om at Giske ikke har godtatt de beskrivelser mediene har bragt om hans adferd.

Støre er opptatt av å markere at sentralstyret skal drive med politikk. Han innser også at det blir en håpløs oppgave om han og styret skal behandle hva Giske skal foreta seg og få være med på framover. Støre og Ap er faktisk tjent med at Giske kommer seg i gang igjen. De har ytterst få politikere av hans kaliber i Ap.

VG skriver at partisekretær Kjersti Stenseng rådet Oslo Ap til å be et partimedlem om ikke å delta på fylkeslagets årsmøte og årsmøtefest, etter en metoo-sak. Selv har Stenseng vært på barbesøk, årsmøtefest og nachspiel i partisammenheng med Trond Giske.

Det skal være de som har reagert på en forskjellsbehandling fra Stenseng side. Hun lever altså ikke som hun lærer, ber noen om å holde seg borte fra fest, men selv fester hun med selveste Giske. Både Stenseng, Anniken Huitfeldt og Cecilie Myrseth skal ha deltatt på en fest med Giske den 6. april. Der var det også kvinner som har varslet om Giske.

VG skriver at de har fått «bekreftet at Stenseng ikke tok kontakt med varslerne» på forhånd. Burde hun gjort det? Skulle hun sagt at hun hadde hørt rykter om at Giske ville kommer og at hun aktet å prate med ham om han kom? Skulle hun spurt om hun skulle formidle et ønske fra kvinner om at Giske holdt seg hjemme?

Medlemmer og tillitsvalgte får finne ut av ting selv. Trond Giske er dessuten ikke en spedalsk. Han kan oppføre seg,

Slik kan ikke ledere i politiske partier holde på. Giske måtte trekke seg som nestleder. Det får holde. Nå får folk ordne opp selv. Hvis noen reagerer på at Giske dukker opp et sted, kan de ringe VG, Dagbladet eller NRK. De lager sikkert en sak på det.

Partiledelsen bør følge i Støres spor: Saken mot Giske er ferdig behandlet. Voksne folk får bruke sunn fornuft og finne ut av ting uten råd og retningslinjer fra partiledelsen.