Mageplask om luftambulanse

Opposisjonen har kjørt krisen i luftambulansetjenesten for alt den er verd. I går landet de saken med et mageplask. Opposisjonen inkludert Rød og KrF ble enige om gi Bent Høie (H) en instruks om hvordan han skal rydde opp i krisen i luftambulansen i nord. Han pålegges å «sikre at erfaring og kompetanse i dagens luftambulansetjeneste videreføres», heter det i vedtaket.

Med det mener muligens Stortinget at Høie skal sørge for at de som er ansatt i Lufttransport, som i dag flyr luftambulanseflyene i nord, blir med over i det nye selskapet Babcock som skal overta tjenesten neste sommer.

«Denne erfaringen og kompetansen finner du ikke på gata. Den finnes hos pilotene, flyteknikerne og mekanikerne i Lufttransport», sier Rødts Bjørnar Moxnes til NTB. Han gikk med på forslaget etter først å ha krevd hele anbudskontrakten annullert.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er litt rundere i kantene. Han peker på at personell som «har denne erfaringen, får anledning til å forhandle om gode vilkår for å gå videre».

«Vi kan ikke forstå hvordan erfaringen og kompetansen i dagens luftambulansetjeneste skal videreføres uten at du får med deg dagens personell», sier Senterpartiets Kjersti Toppe.

Men slik er det ikke nødvendigvis. Olaug Bollestad (KrF) sier at vedtaket ikke «automatisk betyr at pilotene må bli med videre». Hun peker på det finnes mange med samme erfaring og kompetanse som ikke jobber i Lufttransport i dag.

Og hva sier så Bent Høie til å bli instruert av Stortinget på denne måten? Han sier seg helt enig at det er viktig å sikre at erfaring og kompetanse videreføres og viser til at Babcock ønsker å få med dagens personell. De har alt tilbudt jobb til pilotene.

Det virker ikke som om Høie oppfatter at han er blitt instruert. Han har jo fått det som han vil. Prosessen går videre slik han har lagt opp til. Stortinget har ikke gjort det noen sa de ville gjøre, skrote anbudsprosessen og starte på nytt. SV og Rødt vil at sykehusene selv skal drive lufttransport. KrF ville ha utredet om det offentlige eller ideelle organisasjoner skal drive luftambulansene.

Det virker ikke som om Høie oppfatter at han er blitt instruert. Han har jo fått det som han vil.

Stortinget har tatt inn over seg at når man først er inne i et anbudsregime, er det lite en kan få gjort når anbudet har gått for seg slik det skal. Babcock overtar oppdraget fra Lufttransport fordi de la seg flere titalls millioner lavere i pris hvert år.

Da Babcock vant anbudet kunne Rødt ha brutt ut i jubel. Her lå det muligheter for å spare millioner på transport som kunne brukes til pasientbehandling. Babcock har nemlig ikke lagt opp til at de skal betale dagens lønninger til pilotene. De tjener fort halvannen million kroner i året. Men Rødt valgte å trekke sverdet og gå til kamp for piloter som tjener omtrent tre ganger så mye som folk flest. Forklaringen er at Rødt ser rødt hver gang et anbud viser seg.

Opposisjonen bruker formuleringer som gir inntrykk av at Høie er pålagt å sikre at dagens ansatte i Lufttransport følger med over til Babcock. De vet at Høie ikke kan gjøre noe med det. Det skulle tatt seg ut om Høie tok en telefon til Babcock og ba dem øke tilbudet til pilotene.

Lønn og pensjonsforpliktelser forhandler partene om, sier Høie til NTB. Det skal ikke han blande seg inn i. Nå vet Babcock hva Stortinget ønsker seg. Det får holde.

Stortinget velger i realiteten å la Bent Høie kjøre saken videre i tråd med sin egen plan. Det betyr ikke at Stortinget er ferdig med saken. Stortinget kritiserer helsetjenesten for ikke å ha sørget for en risikoanalyse om overgangen fra en operatør til en annen. Det ble også vedtatt at Høie må offentliggjøre flere dokumenter knyttet til den omstridte anbudsrunden.

Babcock gir ikke ved dørene uansett hva opposisjonen på Stortinget måtte mene

Den instruksjonen Stortinget har vedtatt, kan oppfattes som en snare for Høie. Hvis krisen forverrer seg, slik flere advarer mot, kan Høie anklages for ikke å ha fulgt opp Stortingets vedtak. Stortinget har vedtatt noe så upresist som at «Høie pålegges å løse problemene». Så hvis han ikke løser problemene, vil ha få med Stortinget å gjøre.

Høie har nå alle muligheter til å rydde opp, forsøker Olaug Bollestad å si. Overfor NTB understreker hun at en ny anbudsrunde med krav om virksomhetsoverdragelse fortsatt er en mulighet.

«Det er flertall i salen for å gå inn i et nytt anbud, dersom Høie ikke klarer å sikre dette på annen egnet måte», advarer Bollestad.

Høie får lov å snu, hvis han vil. De koster kanskje 200 millioner. Det vil ikke Stortinget ta ansvaret for.

Det Stortinget muligens har bidratt til, er å gi de ansatte i Lufttransport bedre kort på hånden i forhandlingene. Det viktigste for Babcock er å ikke ende opp med lønn- og pensjonsbetingelser som gjør at de ikke klarer å levere tjenestene til den prisen de har oppgitt. Babcock gir ikke ved dørene uansett hva opposisjonen på Stortinget måtte mene.