LO-ros til KrF

Fagbevegelsen har tradisjonelt hatt et kjølig forhold til KrF. De er blitt oppfattet som et særinteresseparti med saker som ligger på siden av det fagbevegelsen er opptatt av og som et modererende haleheng til Høyre.

Det er endringer på gang. Vårt Land skriver i dag at det er begeistring i fagbevegelsen for det som betegnes som nye takter fra KrF det siste året. Lederen for Fagforbundet, Mette Nord, mener tiden er inne for mer samarbeid mellom KrF og fagbevegelsen.

I forrige periode stemte KrF for liberaliseringen av arbeidsmiljøloven. Da Støre før valget gjorde det klart at et samarbeid med KrF ikke var aktuelt, kvitterte LO-sjefen Hans-Christian Gabrielsen med å si at det var han «utrolig glad for». Da KrF for i vår gikk sammen med de rødgrønne og sørget for en kraftig innstramming ved utleie av arbeidskraft, ble det jubel i fagbevegelsen. Det virket ikke som de hadde ventet det.

Mette Nord sier KrF også i andre saker har bidratt til å sikre flertall mot regjeringen i saker fagbevegelsen har vært opptatt av. Knut Arild Hareide sier til Vårt Land at KrF har sikret seg en friere rolle etter siste valg. De har landet på standpunkter de mener har vært riktige, men at det ikke ligger en strategi om å nærmere seg fagbevegelsen til grunn.

Etter stortingsvalget i 2001 da Ap ikke fikk mer enn 24,3 prosent av stemmene, var krisen i partiet på nivå med det de opplever i disse dager. LO spilte en aktiv rolle i å sy sammen et rødgrønt alternativ. Jens Stoltenberg var i utgangspunktet skeptisk, men etter hvert innså han at de rødgrønne måtte samarbeide for at han skulle få danne regjering etter valget i 2005.

Hvis Mette Nord og Hans- Christian Gabrielsen fikk velge, vil de nok foretrekke at Jonas Gahr Støre henter støtte fra Knut Arild Hareide framfor Bjørnar Moxnes.

Strategene i LO er nok alvorlig bekymret over at Ap ikke klarer å klatre oppover på meningsmålingene. De trøster seg med at SV og Sp øker sin oppslutning slik Jonas Gahr Støre kan danne regjering selv med en oppslutning på under 25 prosent. De er nok mer betenkt over den solide framgang Rødt noterer seg for.

Rødt vil være med å sikre de rødgrønne flertall, men i LO kan de styre sin begeistring for den politikken Rødt står for. Hvis Mette Nord og Hans- Christian Gabrielsen fikk velge, vil de nok foretrekke at Jonas Gahr Støre henter støtte fra Knut Arild Hareide framfor Bjørnar Moxnes. Når Mette Nord nå roser KrF, er det naturlig å se det i et slikt perspektiv.

LO opplever at KrF er å stole på i de saker som er viktige for dem. Hvis Jonas Gahr Støre etter sommeren gjør et avgjørende framstøt for å få KrF over på sitt lag, kan han regne med støtte fra LO.

Venstresiden i Ap har vært negative til at Ap skal binde seg KrF. Det kan hende de også er i ferd med å forkaste den tradisjonelle kjøligheten i møte med KrF

Når Støre ikke vil bruke venstresidebegrepet, er det for å ikke gi MDG og KrF et B-stempel.

Om Jonas Gahr Støre har planer om å sette inn det avgjørende støtet i høst for å få KrF over i den rødgrønne flokken, er ikke godt på si. Han sier til Klassekampen i dag at Ap ikke bør bevege seg til venstre. Partisekretær Kjersti Stenseng har sagt at det er i retning venstre partiet bør bevege seg. Det virker som om Støre ikke vil inn i en høyre-venstre-tenkning.

– Når vi finner løsninger med Sp, KrF, SV, Rødt, og MDG og får flertall i Stortinget, handler ikke det om en venstredreining, men om at vi gjennomfører løftene vi har gitt til velgerne våre, sier Støre til Klassekampen.

I Støres flokk er både KrF og Rødt med. Når Støre ikke vil bruke venstresidebegrepet, er det for å ikke gi MDG og KrF et B-stempel.

Det er alltid hyggelig å få ros. Men det utløser ikke noe jubel i KrF av å få annerkjennelse fra LO-hold. Det øker mest smerten over å måtte foreta et valg, enten Støre eller Solberg. Nå ser det ut til at Knut Arild Hareide åpnet for at det er et valg å ikke velge også. Alt kan bli som det er, litt til høyre og litt til venstre.