Ingebrigtsen på hodet ut

Kåre Ingebrigtsen har ledet Rosenborg i fire år og er blitt hyllet for tre seriegull, to cupgull og to gruppespill i Europa. Denne uken vant Rosenborg over islandske Valur og er videre i Mesterliga-kvalifiseringen.

Dagen etter fikk han sparken.

Det kom som lyn fra klar himmel. Jan Ivar «Mini» Jacobsen sier til Adresseavisen at han trodde det var en 1. april- spøk. Han betegner styrets opptreden som «ufattelig». Lagets mangeårige og sagnomsuste trener, Nils Arne Eggen, forstår styret og mener det er en riktig avgjørelse.

Det ligger ingen misnøye i spillergruppa bak. Det er ingen i supportermiljøet som har krevd at Ingebrigtsen må gå. Rosenborg har imidlertid tapt en del kamper i vår og det spørs om de vinner serien i år. I slike situasjoner er det alltid uro blant trønderne. For der er det opplest og vedtatt at Rosenborg er best og skal være best til enhver tid.

Høye ambisjoner er et pluss. Samtidig er det en pest og en plage. I alle fall var det det for Rosenborg for et tiår tilbake. Da skiftet de trenere like ofte som andre skifter skjorte. I perioden 2002 til 2014 prøvde 11 trenere seg. Den siste i rekken «kortidstrenere» var Per Joar Hansen. Etter ham fikk Kåre Ingebrigtsen treneransvaret. Endelig så Rosenborg ut til å finne en som kutte føre arven fra Nils Arne Eggen videre.

Da Per Joar Hansen, som nå er assistenttrener for det norske landslaget, fikk sparken, uttalte lederen for Norsk Fotballtrenerforening og tidligere fotballtrener, Ivar Morten Normark, til VG at «sparkingen av «Perry» er dårlig håndverk».

– Det virker perspektivløst og definitivt ikke som om man opptrer innenfor de verdigrunnlagene som mange klubber operer under. Fair play, lojalitet og lagånd er gjengangere, men dette er floskler som ikke er verdt papiret det er skrevet på i slike sammenhenger, sa han.

Han kan nok si det samme om den behandling Ingebrigtsen har fått.

Styret, med den mektige Ivar Koteng i spissen, mener ikke Ingebrigtsen har gjort en dårlig jobb eller at resultatene ikke er til å leve med. Ingebrigtsen er god. Styret tror det finnes noen som er bedre. Det holder ikke å være god nok, en skal være best i Rosenborg. Det er deres overordnede verdi.

Koteng innrømmer at styret er i tvil. De har ingen garanti for at de finner en som vil gjøre det bedre som trener enn Ingebrigtsen. Men styret vil ikke slå seg til ro med Ingebrigtsen. De synes ikke utviklingen i laget er god nok. De ser mer stagnasjon enn framgang. For styret virker ikke Ingebrigtsen sulten nok. Deres ambisjon er at Rosenborg skal bli et europeisk topplag. De ser etter en trener med større potensial enn Ingebrigtsen.

Deres ambisjon er at Rosenborg skal bli et europeisk topplag. De ser etter en trener med større potensial enn Ingebrigtsen.

Ivar Koteng er næringslivsleder, og som hardkokt næringslivsleder opptrer han også i Rosenborg. I børsnoterte selskaper holder det ikke å være en god leder. Hvis styret mener noen kan gjøre en bedre jobb som toppsjef, blir en byttet ut.

Det er en del av den avtalen en går inn på når sier ja til en topplederstilling. En får godt betalt og en solid sluttpakke for å si i fra seg jobbsikkerheten. Det hører ikke med å klage på at det er urettferdig at en får sparken og at en burde bli behandlet bedre. Det er avtalt på forhånd at hver dag på jobben kan bli den siste. Det er surt når det skjer, men ingen ting å klage over.

Det vanlige i næringslivet er at sjefer som må gå, ikke gir noen kommentar til sin egen avgang. Man tar det til etterretning, med henvisning til at styrets oppgave er å sørge for at de har den toppsjefen de mener selskapet skal ha.

Slik er det ikke i fotballen. Kåre Ingebrigtsen er som en åpen bok om det som skjer. Han sier til VG at han ikke tror Rosenborg finner en bedre trener enn ham. Det finnes nok noen som har ord på seg for å være bedre, men de koster mer enn det Rosenborg er i stand til å betale. Ingebrigtsen sier han ikke hadde fått noen signaler på forhånd om at styret vurderte stillingen hans. Han fikk sjokk da Koteng ga beskjed om at styret ønsket at arbeidsforholdet ble avviklet.

Koteng har gått over bekken for å hente vann han tror vil smake bedre.

– Jeg er stolt over den jobben jeg og teamet mitt har gjort, sier han til VG. Han kan ikke annet enn å ønske den nye treneren lykke til.

Om Rosenborg vil vinne flere kamper og yppe seg med de fremste lagene i Europa, er et åpent spørsmål. Mange har sine tvil. Hvis den nye treneren ikke leverer resultater som forventes, kan Rosenborg igjen ende opp med seriesparking av trenere.

Det er toneangivende personer i Rosenborg-miljøet som mener det var feil å skifte ut Ingebrigtsen. Ivar Koteng og styret har skaffet seg selv en betydelig fallhøyde. Taper Rosenborg kamper, kan det bli reist krav om at Koteng skal av banen fordi han tok feil, og at Ingebrigtsen hadde rett i sin påstand om at det ikke finnes bedre trenere for Rosenborg enn ham selv.

Koteng lever nå i troen på at det må da være mulig å få tak i noe bedre enn deres egen Ingebrigtsen. Han har gått over bekken for å hente vann han tror vil smake bedre.