Sandberg lager tøv

Per Sandberg skal ha fått seg ny kjæreste, Bahareh Letnes, en kvinne som er 30 år yngre enn ham selv og er fra Iran, melder mediene. Det er i seg selv godt stoff. Statsråder fra Frp har det ikke med å skaffe seg asylsøkere fra Iran som kjærester. Letnes fikk godkjent sin asylsøknad i 2008. Heller ikke er Iran et vanlig feriested for statsråder. Og det er også spesielt at statsråder innleder et forhold til en kvinne i samme bransje. Letnes driver selskapet General Trading Company som har som formål å drive «produksjon, utvikling, kjøp og salg, herunder eksport av fisk og sjømatprodukter og annet som naturlig faller sammen med dette». Leknes har tilbakevist at hun er en «fiskeekportør» overfor Fiskeribladet. Selskapet er i oppstarten. Det er visst ikke klart hva hun skal drive med.

Iranske myndigheter følger med. Da de ble klare over at Sandberg var i landet, kontaktet de Fiskeridepartementet via den norske ambassaden og spurte om det var mulig å få et møte.  Dermed fikk norske myndigheter vite om Sandbergs ferie. Han hadde ikke orientert departementet om at han skulle på ferie til Iran med sin unge kjæreste. Det hadde da departementet intet med.

Nå har de noe med det, for nå er opposisjonen på banen. Her blir det full pakke med spørsmål. Hvorfor er Sandberg i Iran? Det er jo et land man skal tenke seg om to ganger før man drar til når man representerer regjeringen. I Iran har de knapt hørt om at en statsråd ikke skulle være statsråd om sommeren.

Nestleder av Stortingets næringskomité Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sier til VG at det er viktig å få klarhet i om dette er et tilfelle av sammenblanding mellom politikk og privatliv.

Dersom det er snakk om et ryddig forhold, vil jeg ønske dem lykke til, sier Fylkesnes. Kjærlighet er han ikke mot, bare så folk vet det.

I Iran har de knapt hørt om at en statsråd ikke skulle være statsråd om sommeren

Sandberg vil også få spørsmål om han har vurdert sin habilitet etter at han har innledet et forhold til Letnes.

Andre nestleder i næringskomiteen, Terje Aasland (Ap), sier til Dagens Næringsliv at Erna Solberg bør på banen å fortelle hva hun vet. Om Sandbergs forelskelse eller om ferien hans? Helst begge deler.

Leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), forteller til Dagbladet at han forventer at SMK er orientert om Sandbergs tur, selv om det er en privat ferie. Det må han gjerne mene, men han må regne med at Sandberg ikke har gjort det.

Når Dagens Næringsliv spør departementet, svarer kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i en e-post til avisa at «fiskeriministeren har ferie nå, og departementet har ikke kommentar til Per Sandbergs private ferieplaner».

Sandberg går ikke på samme type filttøfler. Han sier det er det reneste tøv å være opptatt av hans private Iran-tur. Han legger riktignok til at Letnes ikke har fulgt ham på «noen møter eller reiser knyttet til Nærings- og fiskeridepartementet, eller politisk relaterte reiser/møter knyttet til mitt virke som fiskeriminister». Han legger til at verken han eller Nærings- og fiskeridepartementet har eller har hatt noen relasjon til selskapet til Letnes.

Det står Sandberg fritt å mene at denne saken er det reneste tøv. Sannsynligvis er den det. Men tøv opptar politikere og medier for tiden. Habilitet er en yndlingsøvelse.

Støre er god for 70 millioner kroner. For noen er det et problem. Den slags problemer må en leve med.

Det er ikke Sandberg som setter dagsorden for hva medier og opposisjonen er opptatt av. Han må nok pent svare på de spørsmålene han får. Men ettersom Sandberg mener at det hele er tøv, kan han fatte seg i korthet.

Det er ikke grenser for hva medier og politikere kan lage en sak av for tiden. Det er bare å spørre Jonas Gahr Støre. Han fikk gjennomgå sist sommer for arbeid på en brygge for mange år siden og for at han hadde plassert deler av sin formue i samme selskap som journalistene i Dagens Næringsliv har sine pensjoner. Problemet var at dette selskapet ikke har samme policy for sine investeringer som Oljefondet. Det hadde ikke Støre tenkt på. Det var hans far som hadde plassert pengene i dette fondet på 90-tallet. Støre måtte rydde opp, det vil si, han måtte selge seg ut av fondet og omplassere pengene sine.  For at ingen skal komme på den tanken at Støre ikke er fullstendig åpen om sin økonomi og ikke har en eneste pengeplassering det kan stilles spørsmål med, sier han til Dagens Næringsliv at alle skal få vite alt. Det er nesten som om han er rede til å gi VG passordet til nettbanken slik at de kan sjekke hva han bruker penger på.

Støre har bestemt seg for at han ikke vil ha flere runder om sin økonomi. Derfor full åpenhet. Han er god for 70 millioner kroner. For noen er det et problem. Den slags problemer må en leve med.