Frekt og pinlig uten Putin

25. oktober neste år er det planlagt en markering av 75-årsdagen for den sovjetiske frigjøringen av Øst-Finnmark hvor 2122 sovjetiske soldater mistet livet. Russerne ledet an i frigjøringen. Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør Varanger og stortingsrepresentant Rune Strifeldt (Frp) fra Finnmark mener det er på sin plass at Russland blir takket for den innsatsen de gjorde. De har derfor tatt til orde for at Russlands president, Vladimir Putin, blir invitert til markeringen. Det er både rett og rimelig.

Disse planene legger nå regjeringen kjelker i veien for. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen vil ikke love at Vladimir Putin blir invitert. Skal han bli invitert, må han «gjøre seg fortjent til det».

– Han må vise et godt initiativ og vise at han også tar folkeretten på alvor, sier Bakke-Jensen til Klassekampen.

Dette er en uttalelse de ikke vet om de skal le eller gråte over i Kreml. Det er pinlig at Norge ikke har en forsvarsminister med større perspektiver over det han bringer til torgs. Norge er et lilleputtland i forhold til Russland. Det betyr på ingen måte at vi skal logre for Russland eller opptre underdanig. Vi skal opptre konsekvent og med fasthet.

Bakke- Jensen kunne sagt at han ikke vil invitere Putin fordi NATO og EU for tiden har gående en boikott av Russland. Det er vel det han mener. Istedenfor ber han Putin om å skjerpe seg. Hvis han vil til Finnmark for å jubilere, må ha bli bedre på folkerett først. Hvem tror Bakke- Jensen han er? Tror han det står øverst på Putins ønskeliste å få seg en tur til Finnmark og at han nå vil vurdere å gi Krim tilbake Ukraina slik at han blir invitert til 75 års-jubileet?

Bakke-Jensen må skjerpe seg og uttale seg mer sakssvarende. Regjeringen har langt på vei definert seg som et taust og underdanig haleheng til de mest Russland-kritiske politikerne i Vesten. Det er på tide at regjeringen begynner å lytte til befolkningen i Finnmark når det gjelder forholdet til Russland.

Det er på tide at regjeringen begynner å lytte til befolkningen i Finnmark når det gjelder forholdet til Russland

Etter annekteringen av Krim i 2014 har Vesten innført en rekke sanksjoner mot vår nabo i øst. Det har ikke hjulpet stort. Putin har sagt tydelig fra om at Krim forblir russisk. Han vil ikke ha snakk om noe annet. Det vil ikke rundt 90 prosent av befolkningen på Krim heller.

Når EUs toppledere møtes i desember, ligger det an til at flere land slår i bordet og forlanger at EU skal forlate sanksjonslinjen.

Norge bør gi sitt syn til kjenne. Om vi ikke vil stille oss i front for å få opphevet sanksjonene, bør vi i det minste invitere Vladimir Putin til 75-årsjubileet. Noe annet vil være brudd med god takt og tone, godt naboskap, for ikke å si folkeskikk.

Det er slett ikke sikkert Putin vil prioritere å delta på jubileet. De får være hans sak. Det bør imidlertid ikke være tvil om at Norge ønsker at den russiske regjeringen skal være til stede og motta takk for at over 2000 soldater ga sitt liv for at Finnmark skulle bli fritt.

Det vil være både frekt og pinlig å markere frigjøringen av Finnmark uten å sørge for at Russland, som gjorde jobben, blir representert på det nivået de ønsker

– Sanksjonene forverrer et normalt naboskap, og de løser ingenting, sier stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) fra Finnmark til Klassekampen. Han minner om at starten på frigjøringen av Norge er en stolt del av den russiske historien.

– Russland har mange utfordringer, og kjempelandet foretar seg også ting vi på ingen måter støtter. Men derfra til å bryte bånd til en nær nabo blir ikke riktig, sier Strifeldt.

Mye av samarbeidet over grensen til Russland har stoppet opp, handelen med Russland er sterkt redusert, og det økende folk-til-folk-samarbeidet mellom Finnmark og naboene i øst er rammet.

Det er bred enighet blant politikerne i Finnmark om at det nå må tas initiativ til et bedre naboskap. Det er i vår egen interesse. Vi bør ikke lenger tvinge befolkningen i Finnmark til å opptre overfor Russland som om de var en bitter fiende. De klarer ikke se på Russland som noe annet enn en god nabo. Nå har de latt sin røst høre. Regjeringen bør lytte. Det vil være både frekt og pinlig å markere frigjøringen av Finnmark uten å sørge for at Russland, som gjorde jobben, blir representert på det nivået de ønsker.