Stallen av Frp-statsråder

Det kom som en bombe at Terje Søviknes og Ketil Solvik-Olsen forlater regjeringen. Når ledere trekker seg, er det slett ikke uvanlig at de oppgir hensyn til familien som årsak. I realiteten er det andre faktorer som har hatt avgjørende betydning. I Solvik-Olsens tilfelle er det ingen grunn til å tvile. Han gir seg fordi kona har fått jobb et år som barnelege på et stort og anerkjent sykehus i USA. Nå er det konas tur å bli prioritert. Solvik- Olsen har sagt nei til å bli valgt inn på Stortinget. Dette kan bety hans farvel til norsk politikk. Det er han egentlig ikke klar for. Han kan tenke seg å fortsette som nestleder i alle fall fram til landsmøtet til våren. Det burde ikke være umulig i vår digitale tidsalder. Det er også en mulighet for at Solvik-Olsen kommer tilbake til en statsrådspost, men sannsynlig er det ikke.

Terje Søviknes trekker seg for å bli ordfører i Os igjen og knive om vervet som ordfører for den nye regionen Vestland. At det skulle være grunnen, har en del medier vanskelig for å forstå. Både Vårt Land og Klassekampen slår stort opp at Søviknes trekker seg før Riksadvokaten skal ta stilling til gjenopptagelse av Søviknes-saken. Det er 18 år siden en kvinne på 16 år anklaget Søviknes for å ha voldtatt henne i tilknytning til FrpUs landsmøte. Søviknes hevdet hun helt frivillig var med på samleie. Saken ble etterforsket og henlagt som «intet straffbart forhold». I vinter sto kvinne fram med sin historie. Hun hevder det Søviknes utsatte henne for, har gitt henne psykiske vanskeligheter. Hun har engasjert advokat som ber om at saken tas opp igjen. Statsadvokaten har konkludert med at det ikke er grunnlag for å ta saken opp igjen. Avslaget er klaget inn til Riksadvokaten. Advokat Jannicke Keller Frøystad sier til Klassekampen at dersom ikke saken blir gjenopptatt, må begrunnelsen endres fra «intet straffbart forhold» til «bevisets stilling». Det er sikkert ubehagelig for Søviknes at denne saken igjen dukker opp i mediene. Sannsynligheten for at en 18 år gammel sak tas opp igjen, er meget liten. Det er spekulativt å hevde han trekker seg på grunn av det som skjedde for 18 år siden.

Å bli toppolitiker for Vestland i 10-15 år er mer fristende for vestlendingen Søviknes enn en utrygg tilværelse som statsråd

Terje Søviknes øyner muligheten for å bli Vestlandets ledende politiker i lang tid framover. Det toget går neste høst. Det er stort å være statsråd. Det ser ut til at det holder for Søviknes å ha vært det. Å bli toppolitiker for Vestland i 10-15 år er mer fristende for vestlendingen Søviknes enn en utrygg tilværelse som statsråd.

I løpet av noen måneder har Sylvi Listhaug, Per Sandberg, Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes gått ut av regjeringen. Å kalle det en katastrofe for Frp, er delvis bom. Det er uheldig at så mange dyktige statsråder forsvinner ut. Men det er tre år til neste stortingsvalg. Innen den tid kan Kjell Børge Freiberg og Bård Hoksrud ha rukket å markere seg som dyktige statsråder. Jon Georg Dale overtar som samferdselsminister. Han har tidligere vært statssekretær i Finansdepartementet og blir nå den i Frp som har bredest regjeringserfaring. Han er en mulig kandidat både til vervet som nestleder og leder for partiet når Siv Jensen en gang trekker seg. Om han vil ta opp kampen om denne posisjonen med Sylvi Listhaug trenger vi ikke spekulere i nå.

Når det skjer et skifte av statsråder, vil helst statsministeren kunne si at det skjer en styrking av laget. Det kan ikke Erna Solberg si denne gangen. Det skal noe til å fylle skoene til Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes.