Fornuftig abort-taushet

Linda Hofstad Helleland er klok nok til å forbli taus i abortdebatten. Hun får si det hun mener til Erna Solberg på kammerset. Det holder med den forvirringen Solberg og Bent Høie har spredt.

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er vanligvis ikke sein om å hive seg utpå med et utspill dersom anledningen byr seg. Hun er i overkant god i utspillsmarkeringer vil noen si. Men ikke når det gjelder abort. I forrige uke var det flere som etterlyste hva hun mente om endringer i abortloven. Hun er tross alt likestillingsminister og endatil ambassadør for det globale initiativet «She Decides» som har som formål å forsvare kvinners rett til abort verden over.

Hovedoppslaget på forsiden i Dagsavisen i dag handler om at Linda Hofstad Helleland ikke vil uttale seg om endringer i abortloven.

– Det ligger et ansvar på hennes skuldre som «champion» i «She Decides». Da kan hun ikke gjemme seg bort når vi har en ømfintlig abortdebatt gående, sier Gro Lindstad som er leder for Fokus- forum for kvinner og utviklingsspørsmål. Mange som er ivrige motstanderne mot å røre abortloven forventer at likestillingsministeren kommer på banen.

Helleland ser seg ikke tjent med å vikle seg inn i den abortstriden som herjer.

Linda Hofstad Helleland svarer at hun ikke kommenterer offentlig saker som blir tema i forhandlinger om en ny regjering. Det er ikke fremmet noe forslag om endringer i abortloven. Helleland kunne ha gitt en kommentar der hun sier seg uenig med KrF, men at hun overlater til Erna Solberg å føre forhandlingene med KrF. Det vil ikke være nok. Aksjonistene vil høre at hun sier noe annet enn Solberg og Bent Høie. Helleland ser seg ikke tjent med å vikle seg inn i den abortstriden som herjer.

Helleland ser hvor store problemer Erna Solberg har med å forklare hva hun mener. Solberg kan tenke seg på å gjøre endringer i abortloven, men understreker at det ikke er snakk om en innstramning og at ingen kvinner skal tvinges til å bære fram et barn de ikke ønsker. Det skal være selvbestemt abort i praksis, men ikke på papiret etter 12 uker svangerskap. Det blir enda mer forvirrende når Bent Høie kommer henne til unnsetning med å hevde at denne saken har klare paralleller til kampen for homofiles rettigheter. For Høie handler det om at det ikke skal være noe i lovteksten som kan signalisere at det finnes avvik fra det normale som gir rett til abort.

Erna Solberg vet ennå ikke hvor mye KrF setter inn på å få gjennomslag for endringer i abortloven og om hun har mulighet til å få eget parti, Frp og Venstre med på disse endringene. Som sjef for regjeringen har Erna Solberg autoritet til å skjære igjennom i saker som er til behandling i regjeringen. Hun har ikke den samme autoriteten til å pålegge regjeringspartiene et krav om å godta endringer i abortloven som KrF insiterer på.

Det er ingen grunn til å tro at Linda Hofstad Helleland mener det er en god idé å endre abortloven. Det vil være en taktisk blunder å si det offentlig, fordi det vil sette Erna Solberg i en vanskeligere situasjon. Mediene og opposisjonen vil utnytte den minste nyanseforskjell mellom Helleland og Solberg. Helleland forventes å være lojal mot Erna Solberg. De vil ha orden i rekkene i Høyre.

Det er ikke flaut, det er forståelig og i samsvar med den rollen hun har som statsråd.

Det spekuleres i om Helleland er en av de som må trekke seg for å gjøre plass til tre statsråder fra KrF i en ny regjering. Hvis Helleland vil forbli statsråd, bør hun ikke bidra til å øke de problemene Høyre har skaffet seg i abortsaken.  

Derfor tier Helleland. Hun vil eller har alt sagt til Erna Solberg hva hun mener om saken. Aksjonistene vil gjerne ha Linda Hofstad Helleland på laget. De forstår ikke at Helleland vil svekke sine muligheter for å påvirke om hun offentlig kommer ut med et annet syn enn Erna Solberg.

Derfor er det ikke, som Lindstad påstår, flaut at Helleland ikke uttaler seg. Det er ikke flaut, det er forståelig og i samsvar med den rollen hun har som statsråd.