Slagsvold Vedum-fenomenet

Politikerne bør ikke gi etter for lysten til å belære hverandre og moralisere over ord og uttrykk. De bør diskutere sak – om Trygve Slagsvold Vedum er på bærtur eller om han har noen gode poenger.

Trygve Slagsvold Vedum gjør det stort som partileder. Med en oppslutning rundt 12 prosent, ligger Senterpartiet an til å kunne bli landets tredje største parti. Under Vedums ledelse har partiet vokst fra en oppslutning på vel 4 prosent. Da herjet riktignok de interne stridighetene som verst.

For tiden er praktisk talt alle taleføre politikere ute etter å gi Trygve Slagsvold Vedum en kilevink. På Debatten i NRK i går kveld gjøv Une Aina Bastholm løs på ham for at han svikter klimasaken med alle sine populistiske utspill. Til VG sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), at han ikke finner seg i Slagsvold Vedums karakteristikker av Oslofolk. I Dagsavisen i dag gir Johansen beskjed om at Vedum ikke skal «kødde med Oslo». Den tøffeste kritikken har imidlertid Erna Solberg servert. Hun sier til VG at han «driver et kynisk prosjekt».

– Senterpartiet driver et bevisst forsøk på å bygge noen forskjeller i Norge som ikke er der. Norge er et land med små forskjeller og med stor nærhet mellom politikere og folk. Jeg synes ikke noe om politikere som prøver å skape konflikter og forskjeller som ikke er der, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet. 

Solberg slår fast at det er slik det er. Med det gjør hun vondt verre. Det er for mange som er helt uenig med henne. Ved å avvise Slagsvold Vedums kritikk fullstendig, med en slags «fakta-argumentasjon», driver hun flere velgere mot Senterpartiet. Det er økende forskjeller i Norge. Det er til tider et spent forhold mellom by og bygd. Det er mye frustrasjon knyttet til fusjoner og reformer.

  • LES MER | Trygve Slagsvold Vedum er «navnet» denne uken i Dagens Perspektiv: «Bygdedyret»

Slagsvold Vedum setter ord på det mange velgere erfarer og opplever. Han utnytter strømninger og har gjort seg til frontsoldat for en alternativ utvikling av samfunnet. Vedum er bedre på kritikk enn løsninger. Slik er det ofte med de som utnytter opposisjonsposisjonen. De er best på det de er imot.

Slagsvold Vedum setter ord på det mange velgere erfarer og opplever. Han utnytter strømninger og har gjort seg til frontsoldat for en alternativ utvikling av samfunnet

Slagsvold Vedum hevder med overbevisning og patos at det er han som representerer folket. I et stort intervju i Klassekampen presenterte han sine 10 bud for en folkelig profil og politikk. Her spiller han på misnøyen mot politikere som han mener fjerner seg fra folk. «Du skal ikke snike i køen». «Du skal ta bussen, ikke helikopter», slik lyder det andre og det åttende bud. «Du skal reise hjem» og «Du skal ikke snikskryte», det er det tredje og femte. Budene har en humoristisk snert, men innholdet er alvorlig nok. Slagsvold Vedum mener politikerne bør være mer sammen med vanlige folk, ikke tillate seg vaner eller disposisjoner som folk flest ikke har mulighet til. Og de bør snakke som folk flest – i det hele tatt anstrenge seg for å være én blant dem som har valgt dem. Det er ikke folkeligheten Erna Solberg reagerer på. Hun fremstår selv som noe av det mest folkelige Høyre kan fremvise. Det er den politikken Slagsvold Vedum står for hun er imot, men hun angriper retorikken.

Eliten i et samfunn er de som har de viktigste jobbene, som tjener mest, gjerne har høy utdanning og har et nettverk av likesinnede.  Å være blant dem som har de viktigste posisjonene, skaper fort holdninger og vaner som bringer avstand til folk flest. Slagsvold Vedum fremstiller seg selv som folkelig i motsetning til eliten. Han gjør det på en troverdig måte. Det vinner han velgere på.

Når ulv er tema, kan Trygve Slagsvold Vedum fremføre et av sine glansnummer. For store grupper på landsbygda gir det god mening å hevde at det er eliten i Oslo som vil ha flest mulig ulv. Striden rundt ulven er blitt et symbol for motsetningene mellom by og land. Meningene om rovdyrpolitikken er delte i de andre partiene. Senterpartiet er krystallklare på at vi ikke skal utrydde ulven, men vi skal ha så få ulver i landet som mulig. De vinner oppslutning på sitt klare standpunkt.

Trygve Slagsvold Vedum må tåle å høre at han er en populist

Det er ingen partier som konsekvent er mot alt som smaker av sentralisering slik som Senterpartiet. De er mot politireformen, mot regionreformen, mot kommuneformer, sammenslåinger av høyskoler og funksjonsfordeling mellom sykehus, med mindre de det angår er for. Det gir god mening å heve at regjeringen fører en sentraliserende politikk. Regjeringen tror på større enheter over hele linja. Senterpartiet tror at «smått er godt», inntil det motsatte er bevist.

Framfor å kritisere Slagsvold Vedum for kynisme, bør Erna Solberg fremholde fordelen med de reformene regjeringen har gjennomført. Politikerne bør ha fokus på sak og politiske løsninger og avstå fra å moralisere over den retorikken ens politiske motstandere fører. Det kommer det lite ut av. Slagsvold Vedums retorikk representerer ikke et problem. Han er en konkurrent, og representerer en utfordring for sine politiske motstandere. Verre er det ikke – men selvsagt kan det være ille nok.

Trygve Slagsvold Vedum må tåle å høre at han er en populist. Han er imidlertid en ganske hyggelig, for ikke å si uskyldig utgave, sammenliknet med populister av en helt annen støpning i andre land.