Selvpåført heksejakt

En relativt harmløs video der Trond Giske danser med en ung kvinne på oppfordring fra hennes venninne som filmer, ser ut til å skjerpe maktkampen i Ap.

Det holder ikke med de 10 bud for Trond Giske. Han bør utstyre seg med et tilleggsbud: Ikke dans med eller ta selfie med kvinner som er under 50 år, i alle fall ikke på utesteder der det drikkes alkohol og noen har mobil.

I går kveld skrev VG at partisekretær Kjersti Stenseng hadde fått en ny varslersak mot Trond Giske.  

Nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse i Oslo, Knut Sandli, sendte inn en bekymringsmelding til ledelsen etter å ha sett et 10 sekunders videoklipp av Giske som danset med en kvinne i 20-årene på et utested i nærheten av der han bor. Sandli var ikke til stede, og han snakket ikke med kvinnen Giske danset med.Han påstår Giske forsøker å beføle kvinnen. Detr er slik saken presenteres i VG og på sosiale medier. Videoen viser at ikke er noe grunnlag for å hevde det. Kvinnen beneker også at noe slikt har skjedd.

Sandli reagerte på at Giske danset tett på en ung kvinne. Mer skal det ikke til før det blir en varslersak i Ap for tiden. Det ble selvsagt den store nyhetssaken på VG, Dagbladet, TV2 og NRK i går kveld. Alle vil ha sin bit av konfliktene rundt Giske.

Kvinnen som danset med Giske sier dette var helt uproblematisk. Det var hun som tok kontakt og har ikke noe å utsette på Giskes oppførsel.

Denne saken kan Kjersti Stenseng gjøre seg ferdig med i løpet av dagen. Spørsmålet er om hun nøkternt skal konstatere at dette ikke er en sak partiet vil forfølge eller om hun skal servere Sandli er lite spark på leggen. Det er ikke meningen at man skal bedrive angiveri baserte på videosnutter fra steder en ikke er til stede.

Denne saken kan Kjersti Stenseng gjøre seg ferdig med i løpet av dagen.

Selv om ikke Sandli er medlem i Ap, vil bekymringsmeldingen oppfattes som et ledd i maktkampen rundt Giske.

Lederen i Oslo Ap, Frode Jacobsen, har frarådet Trøndelag om å gi Giske tillit. En av varsleren, Line Steine Oma, som er leder for Gamle Oslo Ap, mener Giskes tillitsbrudd er så stort at det ikke bør «være grunnlag for å gi noen nominasjonskomiteer i Ap Giske ny tillit». 

Fredrik Mellem, lederen som Oslo Arbeidersamfunn skriver i en epost til Aftenposten at han ville «med bøyd hode ha forlatt Ap i skam og aldri søkt offentligheten søkelys igjen». Alternativt ville han saksøkt partiledelsen for ærekrenkelser.

Pressen ser ikke ut til å kunne få nok av Giske-saken. Aftenposten har en hel side i dag på at «den dramatiske varslersaken knapt er nevnt i Aps årsberetning».

Det skal altså ikke mer til enn at redaksjonsledelsen synes partiet skulle skrevet noen flere linjer, før det blir sak av det.

NRK sørget for at pensjonist og tidligere stortingsrepresentant og medlem av sentralstyret, Grete Fossum, enda en gang fikk komme på banen i Giske-saken. Denne gang slipper hun katta ut av sekken: Giske bør slutte i politikken.

Dette er en sak Giske gjerne skulle vært foruten. Han skriver at da han kom til utestedet sammen med en venn, var det et konstant trykk om å få selfier og bilder.

«Normalt ville det vært helt uproblematisk. Men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lurest å ikke være der i det hele tatt», skiver han.

I ettertid har han i alle fall dømmekraften i behold. Det lureste hadde vært å ikke være der i det hele tatt. 

Giskes motstandere vil utnytte «videosaken» for alt den er verd. 

Det er innkalt til et ekstraordinært møte i valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti på for å vurdere om det er grunnlag for å gå tilbake på nominasjonen av Giske. Det vil i så fall være en bombe. Skulle det skje, er det grunn til å stille spørsmål med om løpet er kjørt for Giske. Flere av de som sier det er for tidlig å gi Giske tillit, mener i realiteten at han ikke bør gjenvelges til Stortinget om to år.

Alle reaksjonene på sosiale medier viser at denne saken slår begge veier. Noen mener Giske ikke har lært noe som helst. Andre mener denne saken viser hvilken heksejakt Giske utsettes for. Når det blir så mye oppstyr om det som de fleste vil betegne som en harmløs dans, stilles det spørsmål om innholdet i de andre varslersakene.

Folk har merket seg at Giske har utarbeidet et svar på anklagene mot ham på 70 sider. Han gir en annen versjon enn medienes versjon av varslingene mot ham. Samtidig beklager Giske sin oppførsel overfor kvinner og har sagt han skal skjerpe seg.

Det avgjørende for Giske, er at det går hans vei. Det gjør det dersom han blir valgt inn i styret i Trøndelag.

Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng fastholder at Giske har brutt partiets retningslinjer, men at det ikke er noe til hinder for at han igjen får tillitsverv i partiet. En skulle da tro at dette var en sak for Ap i Trøndelag, men flere varslere og andre sentrale personer i partiet vil ikke akseptere at Trøndelag for avgjøre om de har tillit til Giske eller ikke. Frontene skjerpes.

Giske har valgt å ta kampen nå. Han og hans støttespillere har vurdert det slik at det er en fordel å få avklart hans posisjon i god tid før nominasjonen til Stortinget.

Giske vil ha en sentral og sikker plass på listen til stortingsvalget i 2021. Han er ikke typen som finner seg til rette i en underordnet rolle på Stortinget. Giske vil tilbake i en sentral rolle i politikken. Enten eller. Åpnes ikke dører for ham, vil han finne seg noe annet å gjøre.  Det vil ikke hans støttespillere høre snakk om.

Giske ber VG beklage oppslaget i går kveld. VG viser til at kvinnene hadde godkjent sine uttalelser.

De sa altså en ting til VG og noe annet til NRK kort tid etter. Når Giske denne gangen utfordrer VG, tyder det på en mer offensiv holdning i møte med det han anklages for. Det er ikke sikkert det betyr noe. Det avgjørende for Giske, er at det går hans vei. Det gjør det dersom han blir valgt inn i styret i Trøndelag