Ap blåser med vinden

Ap er blitt et mer ustyrlig parti for Jonas Gahr Støre. Slik velgerne opptrer for tiden, kan det være partiet vinner noen velgere på det – i første omgang.

Det passer ikke et landsmøte i Ap å være bekymret for at vi ikke har råd til flere reformer.

Derfor feide de likeså godt Jonas Gahr Støre og ledelsen av banen og vedtok at det ikke lenger skal være noe forskjell på om en har vondt i tåa eller i tanna. Staten skal ta mesteparten av tannlegeregningen.

Det vil koste rundt 10 milliarder i året. Det mener landsmøtet at vi må ta oss råd til. De vil jo øke skattene for de rikeste. Gratis skolemat skal det også bli. Den milliarden eller vel så det, vippser de over til kommunene.

Inntrykket er ellers at Norges fortsatt største parti ønsker seg mye og at det nok ordner seg med finansieringen.

Det gjør det ikke, men den tid, den sorg.

For Ap gjelder det å skaffe seg økt oppslutning og banke regjeringen Solberg ved valget i 2021. Det er ikke sikkert en porsjon overbudspolitikk vil skade slik velgerne opptrer for tiden.

Jonas Gahr Støre planlegger at han skal styre landet om to år. Da må ikke ønskelisten fra landsmøtet ha blitt for omfattende. Det kan også snekres kompromisser. Det kan legges opp til mye brunost framfor skinke på skolematen, og kanskje Ap ser for seg at staten ikke skal dekke de største hullene i tennene.

Det betyr ikke all verdens at landsmøtet vedtok å ikke betegne innvandringspolitikken sin som «streng». Om Ap er splittet i innvandringspolitikken får vi først vite når konkrete stridssaker dukker opp. Frp sørger nok for å stampe opp noen slike.

AUF og de etter hvert mange i Ap som er blitt opptatt av klimaspørsmål, feiret vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det var det grunn til, for denne saken har plaget Ap lenge.

Men realpolitisk betyr det fint lite. LoVeSe er blitt en symbolsak for miljøbevegelsen. SV vil på samme måte som Venstre og KrF sette seg på bakbeina for en konsekvensutredning uansett hva Ap mener.

Det er LO og «industrifløyen» i Ap som tradisjonelt har hatt makten, i alle fall kontrollen, i slike spørsmål. Den har de nå mistet.

De frykter hva det kan føre til. Noen er opprørt over at landsmøtet kan finne på å endre programmet midt i fireårsperioden. De første har alt meldt seg ut av partiet med henvisning til at de har fått et bevis på at Ap har startet prosessen med å nedbygge oljeindustrien og at dette vil føre til tap av titusenvis av arbeidsplasser.

Høyre og Frp vil utnytte LoVeSe-vedtaket for å så tvil om velgerne kan stole på Ap i olje- og industripolitikken

Høyre og Frp vil utnytte LoVeSe-vedtaket for å så tvil om velgerne kan stole på Ap i olje- og industripolitikken. De har merket seg uttalelsen fra MDGs Une Aina Bastholm etter at vedtaket var fattet: «Nå kan vi endelig komme oss videre til den egentlige debatten om hvordan oljekranene kan stenges for godt». Det er ikke langt fra at AUF-leder Ina Libak kan si det samme, selv om landsmøtet vedtok at alt annet i oljepolitikken ligger fast.

Tre andre stridsemner ligger i kø: Skal det fastsettes en dato for når oljenæringen skal være avviklet? Skal det deles ut flere letelisenser? Skal refusjonsordningen endres slik at oljeselskapene som vil lete etter olje, må ta en større del av regningen og risikoen?

Det er leterefusjonsordningen som blir neste stridssak. Aps energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide, sa for et par måneder siden at tiden snart var inne for å starte denne diskusjonen. Da fikk han høre fra Jonas Gahr Støre at tiden definitivt ikke var inne for det. Etter LoVeSe-vedtak på landsmøtet må nok Støre belage seg på at denne debatten kommer med full styrke frem mot landsmøtet om to år. Høyre og Frp gnir seg i hendene.

Støre må først finne ut av hvor sterk den oljekritiske vinden i Ap er. Deretter må han bestemme seg for om han skal legge seg i kampmodus eller kompromissmodus.

En ting er å utrede leterefusjonsordningen. Noe annet er det å endre den. Selv om vi skal hente opp olje og gass i flere tiår framover, går det an å begynne så smått å tenke på hvordan olje- og gassnæringen skal fases ut.

Det Støre må sørge for, er at han ikke taper et mulig oljeslag på landsmøtet om to år.

Støre bør legge opp til en dialog med bransjen. Bransjen bør kunne forstå at det kommer en tid hvor det blir såpass stor usikkerhet om lønnsomheten innen olje og gass at staten ikke vil pøse på med milliarder på leting.

Støre må gjøre det klart at Norge støtter økte avgifter på CO2. Olje og gass skal bli mindre lønnsomt. Poenget er at det er lønnsomhet og etterspørsel som skal styre endringer i rammebetingelsen for oljenæringen. De kan iverksettes gradvis og etappevis.

Det kan være det beste er at Støre går offensivt ut med at det skal satses på olje- og gass i framtiden, samtidig som han åpner for å utrede mulige endringer i leterefusjonsordningen en gang i framtiden.

Det Støre må sørge for, er at han ikke taper et mulig oljeslag på landsmøtet om to år.