Prinsesse med sjaman

Det er mer harmløse enn farlige åndelige tanker Märtha Louise og Durek Verrett bringer til torgs. Det er ikke noe nytt at minoriteter ikke lar seg presse inn i storsamfunnets tro på vitenskapen.

Det meste av det prinsesse Märtha Louise driver med, synes storsamfunnet er noen merkelige greier. Kjærlighetenes veier er uransakelige. Slik sett er det mindre merkelig at hun forelsker seg i en sjaman enn at hun drev en skole for å hjelpe folk til å få kontakt med engler. I følge redaktør Trygve Hegnar, som er godt over snittet opptatt av prinsessens gjøren og laden, er det meste av det hun driver med bullshit og sludder.

Engleskolen er historie. Nå er det kurs og rådgivning det går i. Det kommer sikkert flere bøker også.  Ukens store nyhet er at den hun skal på møteturne fra søndag av, med sjaman Durek Verrett, som også er blitt kjæresten hennes. Nyheten vurderes som så pass stor at NRK sendte pushvarsel tirsdag om at Verret hadde landet på Gardermoen.

De to fortalte om sin kjærlighet på sosiale medier i en språkbruk som går ut over det vanlige. Slik var det også da hun for 18 år siden giftet seg med eksen Ari Behn. Da følte hun seg som en «lysfontene».

Vi holder oss ikke med sjamaner i Norge, men i det alternative miljøet er de ikke fremmed for sjamanens forestillinger

Kong Harald har beina på jorden når han blir bedt om å kommentere at datteren har falt for en sjaman: «Det er hyggelig at hun har fått en ny kjæreste», sier han. Slik setter han ord på det flertallet mener.

Vi holder oss ikke med sjamaner i Norge, men i det alternative miljøet er de ikke fremmed for sjamanens forestillinger. Verrett snakker om at han kan rotere kjernen i atomene og redusere alder. Han advarer mot medisin, anbefaler heller urter og røtter og mener han kan helbrede kreft, spesielt blodkreft fordi det handler om å gjenopprette balansen i blodet.

Fysikkprofessor Alex Hansen kaller dette «sludder» og Sunniva Rose ved Institutt for kjerne -og energifysikk mener det han sier er «100 prosent bullshit». Selvsagt mener de det.  

Märtha Louise og Durek Verret befinner seg ikke i vitenskapens verden. De er i troens eller åndenes verden. De tror det finnes en virkelighet som ikke vitenskapen når inn til. De er ikke alene om å tro på engler. Verret er ikke alene om å hevde han kan helbrede. Det finnes prester i Den norske kirke som salver og ber for syke om at helbredelse må skje. Det kommer jevnlig predikanter til landet som hevder de har helbredelsens nådegave. Temmelig hardbarkede rasjonalister forteller at de har opplevd endringer i sitt eget liv eller å ha møtt Snåsamannen. Rundt om i by og bygd er det mennesker som hevder de har «varme hender». Det er alt fra professorer til folk som knapt han noen utdanning.

Men det er ikke mye av den slags i Norge. Det er minoriteters tro og livserfaringer vi snakker om. Selv om vitenskapen går sin seiersgang verden over, forsvinner ikke troen på at det finnes en åndelig verden vitenskapen ikke når inn til.

Det vil komme noen tusener å høre på «prinsessen og sjamanen» i dagene fremover. Det koster 500 kroner per person. Det blir millioninntekter av slikt. Dette har pustet liv til diskusjonen om det er riktig av Märtha Louise å utnytte sin prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Hun har da rett til å leve av det hun vil. Det står ingen steder at medlemmer av kongehuset må være statsansatte, lærere eller sykepleiere.

Selvsagt er prinsessetittelen nyttig i kommersiell sammenheng. Det er jo prinsesse Märtha Louise vitterlig er. «Prinsessen og sjamanen» er enda mer spennende. Dette må vi bare leve med. Når Harald og Sonja klarer det, klarer opinionen det også.

Man kan selvsagt bruke «prinsessen og sjamanen» som et argument for at kongehuset bør avvikles. Dagsavisen ser det annerledes. De skriver på lederplass at det er bra at kongehuset tar et skritt i moderne retning. «Med sin norsk-indiske-haitiske bakgrunn vil Verret styrke kongehusets rolle som multikulturelt forbilde», heter det.

Nå gjelder det bare at Verret holder seg på matta og ikke får Forbrukertilsynet på nakken. Avdelingsdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerrådet sier til NRK at de følger med.

Det er selvsagt mulig å irritere seg over at det finnes mennesker som heller betaler 500 kroner for å høre på slikt framfor å gå på et statssubsidiert teater

– På generelt grunnlag vil påstanden om å kurere eller behandle leukemi, som er en alvorlig sykdom, være i strid med regelverket. Både fordi du hverken kan behandle eller si at du kan kurere den type lidelser, og fordi det er lite nøktern og saklig. Det skaper en forventning hos forbruker som ikke kan imøtekommes, sier Skjelbostad.

Her må hun holde tungen rett i munnen. Det er ikke forbudt å hevde at man kan snu atomer og helbrede kreft. Det som er forbudt er å reklamere for det og ta betaling av godtroende forbrukere.

Märtha Louise vil nok passe på at kjæresten ikke går over streken. De vil neppe snakke om kreft til sine tilhørere, men et og annet om å ta kontroll over atomer og molekyler i de dypereliggende lag av tilværelsen og muligheten for å la seg fylle av åndelige krefter som fornyer deg både fysisk og psykisk, får man nok høre – om en har øre for slikt.

Forbrukerrådet kan ta det med ro. Det er ikke farlige tanker sjamanen og prinsessen bringer til torgs. Dette er gammelt nytt. Det er ikke mye å bry seg med. Men det er selvsagt mulig å irritere seg over at det finnes mennesker som heller betaler 500 kroner for å høre på slikt framfor å gå på et statssubsidiert teater.