Høyre i bompengesirupen

Bompengeprotestantene suger kraften ut av Frp og Høyre. Det blir ikke noe sprut over valgkampen deres om de ikke klarer å løse bompengekrisen.

Erna Solberg åpnet Høyres valgkamp i Bergen i går. Når tittelen i Aftenposten i dag lyder «Høyre håper luften går ut av bompengeballongen», forteller det at åpningen ikke ble en suksess. En statsminister som håper å løse et problem, er ikke mye å skrive hjem om.

I Bergen er Bompengepartiet omtrent like store som Arbeiderpartiet og Høyre. Ap gikk fram på siste måling i byen. Det har ikke løsnet for Høyre. Frp er en skygge av seg selv. De har ikke en oppslutning på mer enn fire-fem prosent.

Hadde Erna Solberg proklamert at «vi skal løse bompengekrisen i løpet av noen få uker», ville hun skapt pågangsmot i Oslo, Bergen og Stavanger, tre meget viktige byer for Høyre. Men det sier hun ikke.

Det hun sier er at «vi skal ikke være populister, men vi lytter til det folk sier». Det er ikke bare hakket bedre enn å si «det kommer vi tilbake til».

En statsminister som håper å løse et problem, er ikke mye å skrive hjem om.

Ifølge Aftenposten brukte Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove enda mindre tid på saken alle snakker om enn det partilederen gjorde. Det oppleves som om de forsøker å skyve problemene foran seg.

Det er tydelig at bompengeaksjonistene har sugd kraften ut av Høyre og Frp i de store byene. Skal de få noe kraft og fart over valgkampen sin, må de løse bompengekrisen. De jobber med saken. Erna Solberg sier til NTB i dag at hun ikke vil kommentere de diskusjonene som foregår. «Det får komme når vi er ferdige», sier hun.

Når de er ferdige, er det ingen som vet. De presser på i Frp for å få en avklaring i god tid før valget. Det vil kunne gi regjeringspartiene en ny giv de siste to ukene og stoppe de verste gråtetoktene i Frp. Mye taler for at de vil trenge mer tid for å komme opp med løsninger som kan få reell betydning. Da må de vente med å presentere løsningen til budsjettet legges fram i begynnelsen av oktober.

Venstre er tydeligvis ikke rede til å gi ved dørene. De sier stort sett at Frp må leve med bompengeprotestene. KrF sier de er rede til å gjøre endringer, men de vil ikke endre regjeringserklæringen. Det de kan gå med på er for eksempel å gi skattelettelser til familier som har høye utgifter til passering av bommer, at de blir fri passering i noen perioder eller bygge mindre veier. Men den slags løsninger er neppe nok for å roe gemyttene i Frp eller bli nådestøtet mot bompenge-aksjonistene.

Solberg har fordel av at Frp, V og KrF ikke vet hva som blir konsekvensene av at de ikke er villige til å gi så pass i forhandlingene at regjeringsflåten kan flyte videre

Det lureste Erna Solberg kan forta seg kan være å prøve en todelt løsning. De kan bli enige om del mindre omfattende grep nå og vise til at det kommer mer omfattende endringer i statsbudsjettet.  Det kan gi litt medvind i siste del av valgkampen, og så tar de stormen internt etter valget fram mot framleggelsen av budsjettet.

Om de finner en løsning er helt i det blå. Det Erna Solberg vet, er at hun må komme opp med et forslag hun innstendig vil be Frp, Venstre og KrF om å godta. I sommer har hun nok tenkt på hva hun vil gjøre om de ikke vil godta det kompromisset hun legger fram. Det vil hun ikke si noe om, ikke til sine samarbeidspartnere i regjeringen en gang. Hun har fordelen av at de ikke vet hva som blir konsekvensene av at de ikke er villige til å gi så pass i forhandlingene at regjeringsflåten kan flyte videre.